Fængselsformand: Imamer bliver sikkerhedsgodkendt

Hvordan vil man forhindre radikalisering i fængslerne, er der kontrol med imamerne, og hvilke tv-programmer har de indsatte adgang til? Læs formanden for Fængselsforbundets svar her

Hør hvad fængselsformanden mener er vejen frem, når det gælder radikaliserede i fængslerne.

Se Kim Østerbye svare på et par af spørgsmålene i tv-klippet herover

Det er ikke i fængslerne, radikaliseringen af ekstremister sker - men opholdet bag tremmer kan give det sidste skub.

Sådan lyder det fra Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet. Lørdag formiddag stillede han op til chat med Ekstra Bladets læsere, som blandt andet ville høre, hvad man gjorde for at sætte en stopper for radikalisering.

- Jeg tror, en stor del af det er grundlagt allerede lang tid før deres indtog i fængslet - men fængslet kan være det sidste skub i den forkerte retning, hvis vi ikke håndterer det rigtigt, siger Kim Østerbye og henviser blandt andet til, at dem, der er i målgruppen, ofte kommer fra socialt belastede områder, hvor de livet igennem er blevet påvirket af fx ældre brødre, der bærer rundt på en vrede mod Danmark.

Fængselsleder: Ekstreme skal afskæres i lukkede fængsler

- Hvad har I tænkt jer at gøre ved radikaliseringen i fængslerne, lyder et andet af spørgsmålene.

- Først og fremmest skal vi sprede de grupper af unge vrede mænd, som primært er i målgruppen for radikalisering, på væsentligt mindre afdelinger. De skal ikke sidde sammen i grupper, men ganske få stykker sammen med ikke-muslimske fanger, så vi på den måde kan skabe de nødvendige adfærdsændringer, siger Kim Østerbye.

- Vi overvejer samtidig, om vi kan gøre mere for at spotte dem, der spreder ekstreme budskaber og isolere dem fra resten af fangerne, tilføjer han.

Indsatte: Muhammedtegnere skal slås ihjel

Han peger samtidig på, at han mener, der er tale om ganske få, der er i fare for at ende med så ekstreme holdninger, som vi så det i sidste weekend med terroristen Omar El-Hussein.

- At man er en vred ung mand betyder jo ikke, at man ender som en ekstrem islamist, der er parat til at slå alle ihjel. Mange bruger det blot som en udtryksform - og dem, som vi skal holde rigtig godt øje med, og som kan være farlige, er dem, der går stille med dørene og egentlig ikke viser os andre, hvad de føler og tænker. Det er min opfattelse, at der er tale om meget få, siger Kim Østerbye.

Indsatte med muslimsk baggrund jubler over drab i tv

- Hvilken kontrol er der med fængselsimamerne? Jeg har hørt at nogle indsatte med indvandrerbaggrund vælger at snakke med fængselspræsterne i stedet, fordi de er bange for de ekstremistiske imamer - er det en historie du kan genkende?

- Der er en meget restriktiv ansættelsesproces omkring imanerne, hvor de blandt andet skal sikkerhedsgodkendes. Så umiddelbart kan jeg ikke genkende, at det skulle handle om, at de er for ekstreme i deres tilgang. Det, du nævner, kan handle om, at der er muslimer, som har brug for at tale med en sjælesørger, som ikke nødvendigvis har en islamisk tilgang til tingene, siger Kim Østerbye.

Fængslerne oplever radikalisering af bandemedlemmer

En anden vil - ovenpå skriverier omkring indsatte, der jubler, når de ser tv og hører om trusler mod Muhammedtegnere - vide, om der holdes opsyn med, hvad der bliver vist på tv-skærmene i fængslet.

- Da det er ret dyrt at have tv-kanaler i cellerne (der skal betales såkaldt 'hotel-afgift, red.), er det forskelligt fra sted til sted - så det er mere et spørgsmål om økonomi, end at vi blander os i, hvilke udsendelser de ser. Som udgangspunkt er pornokanaler dog udelukket, siger Kim Østerbye og fortæller samtidig, at indsatte ikke afskæres fra fx mellemøstlige tv-kanaler.

Læs eller genlæs alle Kim Østerbyes svar i chatten herunder:

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær