Fængselsformand om 12 telefoner: Meget voldsomt

Justitsministeren har fat i det rigtige med sine 21 tiltag, der skal dæmme op for mobiler i landets fængsler - det er bare ikke muligt at ændre meget med den underbemanding, der er i fængslerne i dag, mener forbundsformand

Kim Østerbye er enig om, at der skal gøres noget ved mobiler i fængslet. 12 mobiler, som der er blevet opdaget blandt mistænkte i terrorsag, er voldsomt meget, mener fængselsformanden.  (Foto: Kenneth Meyer/Polfoto)
Kim Østerbye er enig om, at der skal gøres noget ved mobiler i fængslet. 12 mobiler, som der er blevet opdaget blandt mistænkte i terrorsag, er voldsomt meget, mener fængselsformanden. (Foto: Kenneth Meyer/Polfoto)
Følg Krimi

Justitsminister Søren Pinds skideballe til Kriminalforsorgen i sagen om terror-tiltalte, der har haft adgang til mobiltelefoner under deres varetægtsfængsling, er langt hen af berretiget.

Det mener formanden for Fængselsforbundet Kim Østerbye, som kalder sagen om de mindst 12 telefoner, politiet har fundet bevis for, meget usædvanlig.

- Vi har ikke tidligere set, at der er fundet mobiltelefoner i det omfang. Det er meget voldsomt, siger han til Ekstra Bladet.

Sådan får de telefoner ind i fængslet

- Skideballen fra ministeren var en heftig en af slagsen, men langt hen af vejen var den berettiget. Det er ikke godt nok, mener Østerbye og peger blandt andet på den daglige visitation og samarbejdet med politiet som en del af problemerne.lijli

Her fortæller justitsminister Søren Pind (V) om sagen på fredagens pressemøde. (Video: Ritzau)

- Der skal ske en opstramning internt i Kriminalforsorgen, siger han.

Han understreger dog samtidig, at kritikken af, at der ikke holdes bedre øje med anklagede i en terrorsag, ikke holder.

- Denne sag er usædvanlig, for mens den af politikere og i pressen er betegnet som en højprofileret terrorsag, så er den internt i fængselssystemet 'kun' betegnet som medvirken til drab, indtil de fire blev tiltalt. Det har betydet, at politiet ikke har kunne få dem isolationsfængslet, som de ellers gerne ville - og de er blevet behandlet som alle andre, siger Kim Østerbye.

Politiet aflyttede indsmuglede mobiler hos de terror-mistænkte

Fængselsforbundsformanden mener til gengæld, at de 21 tiltag, Søren Pind i dag har lanceret, kan afhjælpe en del af problemet.

- Der er ingen tvivl om, at det er de rigtige tiltag, han lægger op til, siger Kim Østerbye, men påpeger dog samtidig et stort problem - nemlig hvordan det skal implementeres.

- Når vi mangler 200 fængselsbetjente, som vi gør i dag, så har jeg svært ved at se, hvordan vi skal få omprioriteret ressourcerne, så vi kan opfylde de nye krav. Vi har i forvejen så meget overarbejde, at du tror det er løgn.

12 telefoner og en brødrister hos terror-fængslede

Samtidig mener formanden, at man bør kigge lidt nærmere på de tekniske løsninger. Søren Pind har blandt andet foreslået en kropsscanner som både indsatte, ansatte og besøgende skal igennem, men også jamming - en måde at hindre signalet i at gå igennem - er en del af planerne.

- Jamming virker ikke godt nok. Det kan vi se i England, og i Sverige er de faktisk gået fra det igen, siger Østerbye.

I stedet peger han på en beviseligt mere effektiv - men også meget dyrere - løsning, hvor man stiller en mobilmast op ved hvert af landets fængslet og tvinger al mobiltelefoni igennem den pågældende mast. Herefter indtaster man de 'lovlige' numre, hvis opkald kan passere gennem masten, mens resten ikke vil virke.

- Alt i alt kan jeg godt være bekymret over, om de her tiltag kommer til at virke, som det ser ud nu - det bliver i hvert fald et langt og sejt træk. Men det virker det også til, at justitsministeren er klar over. Og det er jo nødvendigt, siger Østerbye.

Anklager opgiver tiltale mod den yngste i terrorsagen

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU