Fængslet for drab: Bandemedlem blinkede til kammeraterne

Drabssigtet smilede stort, da han blev ført ind i retten under stort sikkerhedsopbud

Video: Kenneth Meyer.
Følg Krimi
Følg Bandeland
Følg Brothas
Følg Loyal to Familia

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): En 28-årig mand med somalisk baggrund blinkede til to kammerater, da han blev ført ind i dommervagten onsdag formiddag.

De får ham ikke at se foreløbig, for dommeren valgte at varetægtsfængsle manden i fire uger efter nogle timers grundlovsforhør.

Den anholdte er sigtet for drab ved at have kørt den bil, som i marts påkørte en 24-årig mand, som siden afgik ved døden i en lejlighed i Søborg. Derudover er han sigtet efter den såkaldte bandebestemmelse, som kan skærpe straffen for manddrab.

Ifølge politiet forfulgte den sigtede den 24-årige mand ind ad et stisystem ved Frederikssundsvej 365 og 'påkørte ham, hvorved han blandt andet pådrog sig talrige brud på bækkenet og indre blødninger og som følge heraf afgik ved døden'.

Det er langtfra udelukket, at forbrydelsen skete 'i forening med en eller flere medgerningsmænd og med baggrund i en konflikt mellem grupper af personer, hvor der som led i konflikten anvendes skydevåben eller som egnet til at fremkalde en sådan konflikt', fremgår det også af sigtelsen.

Påkørslen skete på et stisystem på Vestvolden 27. marts 2020 klokken 21.00. Både den afdøde og sigtede har ifølge politiet banderelationer.

LTF og Brothas
Den afdøde var ifølge Ekstra Bladets oplysninger medlem af den forbudte bande Loyal to Familia (LTF), mens den nu anholdte er relateret til den såkaldte Husum-gruppe. Han har tidligere været relateret til Nørrebro-banden Brothas og blev for år tilbage idømt et års fængsel samt betinget udvisning for våbenbesiddelse.

Han nægter sig skyldig, meddelte hans forsvarsadvokat Mads Kramme. Hans to kammerater, som ikke ønskede at identificere sig for Ekstra Bladets udsendte, afviser, at han er bandemedlem.

Efterlyst bandemedlem anholdt under tumult

Mens en gruppe bevæbnede politibetjente holdt øje uden for retsbygningen på Frederiksberg, var flere af deres kolleger til stede inde i retten. Tre betjente i selve retssalen, hvor man forud for retsmødets begyndelse debatterede, hvorvidt der var plads til de to tilhørere, som var mødt op.

Dommeren ville ikke afvise de to unge mænd, som af politiet blev belært om ikke at tale med den sigtede og forholde sig i ro.

- Vi ved godt, hvordan det foregår, svarede den ene bestemt, men venligt, og der var heller ingen ballade, da retsmødets hovedperson kom ind iført mørkt tøj og sort North Face-jakke.

Han bekræftede, at han dagen forinden var blevet anholdt omkring klokken 16.45.

– Det kan godt passe, sagde han, ligesom han ikke afviste selv at have ønsket Mads Kramme som forsvarer.

Advokaten begærede navneforbud over sin klient, mens anklager Andreas Christensen bad dommeren om at lukke dørene af hensyn til efterforskningen af sagen, hvor der kan være en eller flere medgerningsmænd på fri fod.

Sæt lyd på Bandeland

Bandeland er Ekstra Bladets nye podcastserie af samme navn. Første sæson går bag en af Danmarks mest berygtede bander, Loyal to Familia.

Du kan gratis lytte til alle afsnit i serien her:
Læs mere på bandeland.dk.

Ekstra Bladet protesterede mod begge indskrænkninger af åbenhed i retsplejen, men uden held.

Visitationszone
Dommeren var enig med forsvareren i, at man ved offentliggørelse af den sigtedes navn og identifikation af hans identitet risikerede unødvendig krænkelse af ham.

Den 28-årige har siden slutningen af april været eftersøgt i sagen og blev tirsdag eftermiddag anholdt i Husum.

Det gik ikke stille for sig, og flere politibiler måtte tilkaldes.

En anden person har tidligere siddet varetægtsfængslet, da han meldte sig selv og fortalte, at han havde kørt bilen. Han er dog blevet løsladt igen, men er fortsat sigtet.

Hverken politi eller anklager ønsker at udtale sig om, hvad der ligger til grund for løsladelsen, ligesom man ikke vil ind på, hvorfor personen påtog sig skylden for at have ført bilen.

Drabet på den 24-årige var en af årsagerne til, at Københavns Politi 4. april indførte visitationszoner på Nørrebro, Husum og i et område på Frederiksberg.

Læs mere om drabet her:

Uhyggelig voldsspiral: Skyderi og drab på få timer

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+