Annonce:
Annonce:

Fængslet præst aktiv i skilsmissedebat

Den 35-årige præst Sidsel Lyster mener ikke, at hendes datters far er egnet til at være sammen med pigen - præsten aktiv i debat om forældremyndighed

Den 35-årige Djursland-præst Sidsel Lyster er gået i fængsel, fordi hun ikke vil lade sin to-årige datter være sammen med barnets far. (Foto: Hans Henrik Petersen)
Den 35-årige Djursland-præst Sidsel Lyster er gået i fængsel, fordi hun ikke vil lade sin to-årige datter være sammen med barnets far. (Foto: Hans Henrik Petersen)
Annonce:
Følg Krimi
Sognepræst Sidsel Jensdatter Lyster fra Djursland har i flere omgange blandet sig i den offentlige debat om forældreansvarsloven fra 2007, som betyder, at forældre automatisk har delt forældremyndighed efter skilsmisse.

Sidsel Lyster har skrevet kronikker, startet Facebook-grupper og igangsat underskriftindsamlinger for at protestere mod loven, som ifølge kritikerne kan betyde, at børn bliver tvunget til at bo deltids hos en uansvarlig mor eller far.

Psykopatisk
Nu er Sidsel Lyster selv blevet ramt af den lov, hun så indædt har kritiseret. For godt to uger siden blev sognepræsten fængslet af retten i Randers, fordi hun nægter at oplyse, hvor hendes toårige datter opholder sig.

Den 35-årige sognepræst har datteren med en mand fra Nordsjælland, som hun betragter som psykopatisk anlagt. Hun ønsker derfor ikke, at datteren skal være hos eksmanden.

Ifølge Sidsel Lysters advokat, Vivian Jørgensen, har eksmanden længe terroriseret sognepræsten.

Chikaneret hende
– Han har chikaneret hende og har rettet henvendelse til gud og hvermand for at fortælle, at hun er en dårlig mor, siger Vivian Jørgensen.

Samtidig var det planen, at barnet skulle til at være mere hos faderen. Den toårige datter skulle også til for første gang at overnatte hos sin far.

– Men de sidste to gange, barnet har været sammen med sin far, har hun haft voldsomme reaktioner og grædt meget. Derfor ville min klient gerne have undersøgt, hvorfor barnet reagerede sådan, før samkvemmet blev optrappet, siger Vivian Jørgensen.

Retten gik imod
Da retten ikke ville gå med til at begrænse faderens samvær med datteren, valgte sognepræst Sidsel Lyster at nægte at udlevere pigen. Det fik eksmanden til at pudse fogeden på hende. Og derfor sidder sognepræsten nu fængslet i Århus, hvor hun kan komme til at sidde et halvt år, hvis hun holder fast i ikke at fortælle, hvor datteren opholder sig.

Advokat Vivian Jørgensen håber dog på, at der bliver fundet en løsning, inden det kommer så vidt.

– Barnet er sammen med sine morforældre og har det efter omstændighederne godt. Men det er klart, at der er grænser for, hvor længe barnet kan undvære sin mor, siger hun.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få kontakt til sognepræstens eksmand for at høre hans version.

Forældreansvarsloven blev ændret i oktober 2007. Derfor er det i dag udgangspunktet ved skilsmisse, at forældrene har fælles forældremyndighed.

Retten kan kun ophæve den fælles forældremyndighed, ’hvis tungtvejende grunde taler for det’.

Ifølge kritikere medfører lovændringen flere bitre skilsmisseslagsmål om børnene.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: