Færdselsbetjent blitzet: - Et underligt signal at sende

En rutineret færdselsbetjent kørte for stærkt og har fået en bøde på 1000 kroner. Han passede bare sit job, mener hans forsvarsadvokat, der nu vil anke domme 

Det var dette syn, der mødte en færdselsbetjent. Nu må han til lommerne. (Foto: Mogens Flindt)
Det var dette syn, der mødte en færdselsbetjent. Nu må han til lommerne. (Foto: Mogens Flindt)

Først blev han frikendt, så blev han alligevel dømt.

En garvet færdselsbetjent med mere end 20 års erfaring blev fredag formiddag dømt til at skulle betale 1000 kroner, fordi han kørte 56 kilometer i timen på en strækning, hvor man maksimalt må køre 50 kilometer i timen.

I første omgang forklarede den 56-årige betjent, at han ville tjekke, om en forankørende bilist havde sikkerhedsselen spændt. Og det fik ham i første omgang frikendt, fordi dommeren mente, at betjenten blot gjorde sit arbejde.

Men fredag blev han alligevel dømt, og det mener forsvarsadvokaten vil få stor betydning for dansk politi i fremtiden.

Inden dommen sagde han følgende:

- Jeg vil vove den påstand, at hvis statsadvokaten får medhold, så vil det sende chokbølger gennem dansk politi. Så vil det reelt ikke være muligt at bringe forankørende køretøjer til standsning. Så er der reelt carte blanche til færdselsforseelser fremadrettet, sagde Martin Cumberland til Ritzau

Trist dag for politiet
Fredag faldt dommen så, og her var den en skuffet forsvarsadvokat, der modtog nyheden.

- Jeg er skuffet min klients vegne og på dansk politis vegne. Det her gør det sværere for den enkelte betjent og rammer direkte ned i kernen på en almindelig patruljes opgaver. Hvis de eksempelvis vil tjekke en sikkerhedssele eller en mobiltelefon, så skal de jo op på siden for at konstatere, om der er sket noget strafbart.

- Men hvis jeg var færdselsbetjent, så vil jeg nok tænke mig om en ekstra gang, inden jeg gør det, siger Martin Cumberland til Ekstra Bladet.

Samtidig hæfter han sig ved, at dommen komme samtidig med, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) har meldt ud, at de forbereder et lovforslag, som skal skærpe straffen for at bruge sin mobil.

Indtil videre koster det en bøde på 1500 kroner, hvis man bruger sin telefon, mens man kører bil. Men nu vil partierne have straffen til at lyde på en bøde på 1500 kroner og et klip i kørekortet.

- Vi havde 20.000 sigtelserne sidste år vedrørende det her, og jeg synes den her dom er et underligt signal at sende. Det gør det sværere for betjentene at passe deres arbejde, og det er i hele landet, siger Martin Cumberland til Ekstra Bladet.

Jurister i vildrede
Derudover fortæller han, at de vil arbejde på at få den anket til Højesteret.

- Sagen er så principiel, så den er oplagt at få prøvet i Højesteret. Lad os få en rettesnor i forhold til det her spørgsmål, for vi er ikke blevet ret meget klogere, og selv juristerne er i vildrede, siger Martin Cumberland til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har også været i kontakt med anklager i sagen, Jakob Nielsen, der mener, at landsretten er nået frem til det rigtige resultat.

- Vi har holdt os til bekendtgørelsen, og jeg skal ikke kunne sige, om det bliver sværere eller nemmere at være betjent. Den her sag handler om, om hvorvidt en mistanke er nok til at overtræde hastigheden, siger Jakob Nielsen til Ekstra Bladet.

Ifølge Ritzau var betjenten på vej til Hjørring for at afgive vidneforklaring i en anden sag, da han blev blitzet. Senere viste det sig da også, at den pågældende bilist rent faktisk havde sele på.