Fætre tiltalt for drabsforsøg juleaften

To mænd tiltalt for drabsforsøg i spilleklub juleaften 2013

Det var i en spilleklub på Frederikssundsvej i Brønshøj, at den 34-årige mand blev såret af skud. (Foto: Kenneth Meyer)
Det var i en spilleklub på Frederikssundsvej i Brønshøj, at den 34-årige mand blev såret af skud. (Foto: Kenneth Meyer)

Først var de sigtet - så blev de løsladt, fordi vidner ændrede forklaring.

Men i august i fjor havde politiet så skaffet nye beviser, så de to fætre atter kunne anholdes og efterfølgende varetægtsfængsles i forbindelse med en sag om drabsforsøg juleaften 2013. Fætrene nægter sig skyldige.

Der er nu rejst tiltale, men sagen er endnu ikke berammet.

Ved episoden blev en dengang 34-årig mand kvæstet af skud, da to maskerede mænd invaderede en spilleklub på Frederikssundsvej i Brønshøj omkring kl. 22.

På kort afstand affyrede mændene to skud mod den 34-årige, der nåede at dreje sig. Her blev han ramt i brystregionen,  men overlevede på mirakuløst vis drabsforsøget.

Efterfølgende stak gerningsmændene af igen.

Internt opgør i bandemiljøet
Både de to tiltalte fætre og offeret har indvandrerbaggrund og tilknytning til det kriminelle bandemiljø i Storkøbenhavn. Motivet til opgøret menes at bunde i et internt opgør mellem de nu tiltalte og blandt andet offeret.

Dengang meldte politiet ud, at offeret ikke havde den store lyst til at tale med dem.

Dagen efter fandt politiet en udbrændt Mercedes i Hareskoven nord for København, og politiet vurderede, at det sandsynligt var den bil, som gerningsmændene var flygtet i efter drabsforsøget.

Allerede kort efter vurderede kilder med indsigt i miljøet overfor Ekstra Bladet, at opgøret i spilleklubben nok var et personligt opgør, men samtidig var del af en bandekonflikt, der involverede en række forskellige personer og grupperinger.

 

Efterfølgende fulgte et par skyderier, hvor i hvert fald den ene fætter var målet. Konflikten gik først i bero, da fætrene blev anholdt i februar 2014.

Sidst i 2014 blev fætrene med nogle ugers mellemrum løsladt igen.

Konflikt blussede op med skyderier
Kort efter blussede konflikten atter op med skyderier, knivstik og overfald, hvor der blev brugt diverse køller og værktøj.

På konfliktens ene side var medlemmer af Brothas-grupperingen, der har rødder i Mjølnerparken. På fætrenes side havde der samlet sig en gruppe, der af politiet bliver kaldt B27.

Konfliktbilledet blev mudret yderligere til, da rockergruppen Gremium pludseligt begyndte at røre på sig og trådte til på B27'ernes side.

Sådan er det forklaret af en række kilder med indsigt i miljøet.

Ledende figurer i Gremium havde selv et horn i siden på Brothas-folkene med bund i en ældre konflikt, der dengang kulminerede med et drab på en lillebror til Gremium-folkene tilbage i april 2011.

Tre retssager
I forbindelse med tre af skyderierne i i slutningen af 2014 og begyndelsen af 2015 er der de seneste måneder kørt tre retssager, hvor i alt fire har været tiltalt.

Bandemedlem frikendt for drabsforsøg ved Moske

I en af sagerne blev en 30-årig bandefigur frikendt. Det skete 2. december i fjor. Her handlede det om et skyderi på Nørrebro 15. december 2014 sent om aftenen.

Ved næste retssag fik en 36-årig mand tre års fængsel for at være chauffør i en bil, der var involveret i et skyderi 28. december 2014 omkring kl. 19.

Brødre affyrede mindst otte skud på åben gade

I sidste sag fik den 36-åriges to nevøer henholdsvis otte og ni års fængsel i en sag om et drabsforsøg begået tidligt om aftenen på Tagensvej 7. februar 2015.