Fagforbund har ventet på møde om bosteder i fire år

FOA og regeringen diskuterede senest i 2012 sikkerhed på bosteder, og siden er fire ansatte blevet dræbt

Følg Krimi

De offentligt ansattes fagforbund, FOA, og flere andre organisationer har siden et møde i 2012 rykket for et nyt møde med de skiftende regeringer for at diskutere sikkerhedsmæssige tiltag for de ansatte på de danske bosteder.

Siden er fire ansatte på bosteder blevet dræbt.

Det fortæller forbundsformand i FOA Dennis Kristensen.

- Vi har siden 2012 rykket for at få et møde med en tilbagemelding på vores forslag fra det første møde, siger han.

Organisationerne og regeringerne mødtes i 2012 for at diskutere sikkerhed på bosteder, efter at en kvindelig socialpædagog var blevet udsat for et seksuelt overgreb og dræbt, da hun gik en tur med en 40-årig mandlig beboer fra bostedet Blåkærgård ved Viborg.

- Fra FOA's side foreslog vi den nationale handlingsplan mod vold, som blandt andet indeholder et lovgrundlag i form af en bekendtgørelse, mere uddannelse vedrørende overfaldssituationer og at gøre det tydeligt, hvornår alenearbejde skal være forbudt, siger Dennis Kristensen.

Regeringen fortalte parterne, at man ville overveje forslagene og indkalde til et møde senere på sommeren.

Det møde blev aldrig til noget, og på trods af adskillige henvendelser fra FOA er det først med den nuværende regering, at et møde er kommet i hus.

Ud over forslagene fra 2012, vil FOA blandt andet have gjort noget ved visiteringen til bostederne.

- Spørgsmålet er, om man kommer til det tilbud, der har kompetencerne, der er behov for til diagnoserne, eller kommer man til det tilbud, hvor der er en ledig plads, siger Dennis Kristensen.

- Vores medlemmer oplever, at folk kommer på åben institution, før de er klar til det, men også at de kommer ud, fordi det er weekend, og der ikke er så meget personale på afdelingerne i weekenden.

- Omvendt oplever de også, at det er blevet sværere at få folk indlagt, når bostederne ikke længere magter opgaven med en beboer, som er for syg til at være på bostedet, og derfor skal på psykiatrisk hospital.

Fredag aften fandt det femte drab i løbet af fire år sted på et dansk bosted, da en beboer på Center Lindegården i Roskilde dræbte en 57-årig social- og sundhedsassistent med en kniv.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+