Faldt i kærligheds-fælde på nettet: De snød kvinde for 16 millioner kr.

'Nigeria-svindlere' bag udspekuleret net-romance med engelsk kvinde, der blev snydt af falsk ingeniør

Ife Ojo, 31, og Olusegun Agbaje, 43, var to af svindlerne, der stod bag den falske profil med ingeniør Christian Anderson. (politifoto)
Ife Ojo, 31, og Olusegun Agbaje, 43, var to af svindlerne, der stod bag den falske profil med ingeniør Christian Anderson. (politifoto)

En bande snedige svindlere lagde en kærligheds-fælde på nettet for en velhavende engelsk kvinde i 40'erne, og i løbet af 10 måneder snød banden hende for godt 16 millioner kr.

Hun troede, at hun blot lånte pengene til en ingeniør fra olie-industrien, der hed Christian Anderson, og som hun havde forelsket sig i på net-dating, men pengene endte i lommerne på svindlerne, der groft udnyttede hendes forelskelse og naivitet.

Den form for svindel kaldes populært for 'Nigeria-svindel', fordi det oftest er nigerianere, der står bag net-svindlen.

To af svindlerne, der har tilstået, skulle have haft deres straffe i dag, men dommer Jonathan Black i Basildon Crown Court udsatte dommen til den 8. januar efter at Ife Ojo, 31, og Olusegun Agbaje, 43, var kendt skyldige i bedrageri.

Den form for romantisk svindel er udbredt på internettet, og cyber crime og bedrageri-afdelingen hos Metropolitan Police har alene det seneste år efterforsket lignende sager, hvor 100 ofre tilsammen har mistet over 40 millioner kr.

Ingeniør i olie-industrien
Den velhavende engelske kvinde mødte i februar 2014 'Christian Anderson' på et dating-side og efter et par uger mødtes de personligt. Han fortalte, at han var ingeniør i olie-industrien, at han var skilt og havde en datter og at hans far og søster var død af cancer.

Nogle uger senere sagde 'Christian Anderson', at han elskede hende, men at han havde problemer med at få et projekt i Benin, Afrika, færdigt. Han ville gerne komme hjem til hende i England, men han stod lige og manglede en special-maskine, så han kunne gøre sit projekt færdigt, og bad hende om et lån, så han kunne betale tolden for maskineriet.

Hun betalte godt 300.000 kr. til en forretningskonto, men nu tog svindlen fart. 'Christian Andersson' bad om 250.000 kr. til en bøde, han havde fået af politiet, og mange tusinde kroner til at få frigivet en arv fra sin mor, der havde boet i Cape Town, Sydafrika.

Han bildte den forelskede kvinde ind, at han ville bruge arven efter sin mor til at starte et liv med offeret i England, men at arven lå i en bankboks i Amsterdam. Det kostede gebyr at få arven frigivet, og der skulle også betales godt 1,7 millioner kr. for et 'anti-terrorist certifikat, så pengene kunne overføres legalt til en bank.

Kiggede efter hus, hvor de skulle bo
Offeret var overbevist om, at hun skulle have et liv med 'Christian Anderson' og hun kiggede efter et hus, hun ville købe til dem.

Hun mødtes i Amsterdam med en Dr. Spencer, der angiveligt var advokat for 'Christian Anderson' og som var ansvarlig for den store arv i bankboksen. Mellem marts og december 2014 overførte offeret i alt godt 16 millioner kr. til forskellige konti.

Hun begyndte at tvivle på 'Christian Andersons' mange historier, men hver gang hun bad ham om dokumentation sendte han falske papirer eller fandt på undskyldninger for ikke at sende dokumentationen.

I januar 2015 gik hun endelig til politiet, der sporede to af svindlerne, der havde fået en del af pengene.

I Ife Ojos hjem fandt politiet en computer, der indeholdt offerets korrespondance med 'Christian Anderson'. I lejligheden lå også bøger 'The Game' og en poesibog, hvorfra 'Christian Anderson' havde stjålet kærlige digte, som han sendte til offeret.

Kriminalinspektør Gary Miles fra FALCON, der er afdelingen for cyber crime og bedrageri hos Metropolitan Police, siger, at enhver fremmed, der kontakter én på en chat, via e-mail eller på anden måde på nettet, kan være en potentiel svindler.

Sikkert flere ofre
Politiet er overbevist om, at svindel-banden har flere medlemmer end Ife Ojo og Olusegun Agbaje og fortsætter også efterforskningen for at finde flere ofre for banden.

Metropolitan Police giver fem gode råd til at undgå at blive offer for 'Nigeria-svindlerne':

1. Vær kritisk overfor 'historier', der rører dig. Det kan være løgne opfundet for at opbygge din sympati og tillid.

2. Lad dig ikke narre af et foto. Svindlerne vil ofte sende det samme foto og den samme historie til mange ofre. Enhver kan sende et billede, der støtter en fup-historie.

3. Behold dine penge i banken. Send aldrig penge til udlandet til personer, du aldrig har mødt eller ikke kender godt, uanset hvor meget, du føler for dem. Ingen som elsker dig, vil bede dig om at overdrage dit livs opsparing til dem eller stifte gæld for dem.

4. Stil spørgsmål til deres spørgsmål. Svindlerne vil give dig en masse komplimenter og stille en masse spørgsmål om dit liv, mens de selv er meget sparsomme med oplysninger. Giv aldrig personlige oplysninger som bankoplysninger fra dig. Det gør dig sårbar for svindel.

5. Ti ikke stille. Svindlere vil ofte bede dig om at holde jeres forhold hemmeligt og ikke tale med andre om det. Hvis du er bekymret for, at du bliver svindlet, så stop øjeblikkeligt kommunikationen med dem og anmeld det til politiet.

1 af 2 Denne poesi-bog blev brugt som 'inspiration' af svindlerne til at charme ofrene.
2 af 2 Ife Ojo, 31, og Olusegun Agbaje, 43, var to af svindlerne, der stod bag den falske profil med ingeniør Christian Anderson. (politifoto)