Falleret rigmand idømt fængselsstraf

Steen Bryde begik mandatsvig mod Nordic Tankers, fastslår Østre Landsret. To andre får også fængselsdomme

Den tidligere ejendomsspekulant og revisor Steen Bryde er fredag idømt fængsel i tre år og seks måneder for grov økonomisk kriminalitet. (Foto: Niels Hougaard)
Den tidligere ejendomsspekulant og revisor Steen Bryde er fredag idømt fængsel i tre år og seks måneder for grov økonomisk kriminalitet. (Foto: Niels Hougaard)

Den tidligere ejendomsspekulant og revisor Steen Bryde er fredag idømt fængsel i tre år og seks måneder for økonomisk kriminalitet.

Østre Landsret har dog reduceret straffen med et halvt år i forhold til den dom, som Retten i Lyngby oprindeligt afsagde i foråret 2014.

Den tidligere ejendomsspekulant og revisor Steen Bryde er fredag idømt fængsel i tre år og seks måneder for grov økonomisk kriminalitet. (Foto: Niels Hougaard) Krimi Falleret rigmand idømt fængselsstraf

Blandt andet er den 48-årige Bryde kendt skyldig i et forsøg på mandatsvig i det børsnoterede selskab Nordic Tankers A/S, som han tog magten over i slutningen af 2008.

Bagmandspolitiet har under sagen påstået, at Steen Bryde sammen med to andre tiltalte, Brian Søholt Petersen og Jesper Bo Nielsen, ville plyndre selskabet for cirka 24 millioner kroner.

Imidlertid er der ikke tale om fuldbyrdet mandatsvig, men om forsøg, fastslår landsretten.

Efter tre andres udtræden af bestyrelsen for Nordic Tankers i december 2008 sad de tre nu dømte alene tilbage.

Og på et bestyrelsesmøde i januar 2009 opførte de sig, som om de sad ved et tag-selv-bord.

For eksempel skulle Steen Bryde ansættes som direktør med en årlig gage på tre millioner kroner, mens Brian Søholt Petersen også skulle have et job til halvanden million.

Ikke bare handlingerne i Nordic Tankers A/S er strafbare, fastslår landsretten.

Bryde dømmes også for skyldnersvig for cirka 15 millioner kroner i forhold til Bryde Gruppen ApS, ligesom han kendes skyldig i skattesvig for cirka tre millioner kroner.

Engang var han kendt for store ejendomsinvesteringer i blandt andet Bristen Gruppen, som han stiftede med studiekammeraten Brian Søholt Petersen. Navnet er sammensat af de to mænds fornavne.

Men det var overtagelsen af Nordic Tankers A/S, som for alvor skaffede ham offentlig omtale. I dag er han vicevært i en ejendom på Amager.

Brian Søholt Petersen, der er 47, idømmes fængsel i to år og seks måneder, mens 46-årige Jesper Bo Nielsen får to år.

Det indgår som led i sanktionen, at ingen af de tre mænd må deltage i ledelsen af erhvervsvirksomheder i Danmark eller i udlandet.

Nedsættelsen af straffen skyldes især, at ingen faktisk kom til at lide store tab.

Det er en formildende omstændighed, at 'kriminaliteten i overvejende omfang alene har indebåret risiko for tab,' står der i landsrettens præmisser.

Men sagsbehandlingstiden er ikke så lang, at Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er krænket, lyder det.