Falske pengesedler i omløb: Sådan kan du genkende dem

Politiet advarer mod, at der i øjeblikket er et stigende antal af falske pengesedler i omløb. Typisk er det de helt store sedler, der bliver svindlet med.

Både falske 500 og 1000 kronesedler er er i omløb (Foto: Polfoto)
Både falske 500 og 1000 kronesedler er er i omløb (Foto: Polfoto)

Det er altid rart at have de helt store sedler i pungen, men i øjeblikket gælder det om at være ekstra opmærksom, hvis du får fingrene i en dem.

Falske pengesedler er i øjeblikket i omløb på Fyn.

Det oplyser Fyns Politi i en pressemeddelse.

- Fyns Politi oplever i øjeblikket en stigning i anmeldelser i hele politikredsen om falske pengesedler - typisk 500 eller 1.000 kronesedler. Det er ofte butiksdrivende, der pludselig opdager, at de har fået falske penge som betaling, skriver Fyns Politi i en pressemeddelse.

Derfor opfordrer politiet nu både butiksdrivende og privatperson til at undersøge pengesedlerne, hvis du er i besiddelse af en.

- Er man uheldig at få en falsk pengeseddel, så skal det anmeldes til os hurtigst muligt, siger vicepolitiinspektør Jørgen Andersen, der er leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet i Fyns Politi.

Sådan genkender du dem
Selv om du ikke har et trænet øje, og måske har svært ved at se, om dine pengesedler er falske, så har politiet en række simple råd.

- En ægte pengeseddel har et vandmærke og en skjult tråd, som ses tydeligt, når sedlen holdes op mod lyset. En ægte seddel har også et hologram, der reflekterer lyset i forskellige farver. Endelig har ægte pengesedler en såkaldt vinduestråd, hvis bølger bevæger sig, når man vipper sedlen

- Man kan også undersøge pengesedlerne med en speciel tusch eller med ultraviolet lys. Hvis tusch-stregen forsvinder igen, er sedlen ægte. Det er den også, hvis man brug af det ultraviolette lys kan se små lysende motiver på sedlen, oplyser Fyns Politi.

Det kan sagtens betale sig at kigge ekstra godt på dine pengesedler, da det rent faktisk er strafbart at betale med en falsk seddel.

Hvis du udgiver og fremstiller falske penge er strafferammen op til 12 års fængsel.

Fyns Politi beder om at ringe 114, hvis du opdager noget mistænkeligt.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar fra vicepolitiinspektør Jørgen Andersen, der er leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet i Fyns Politi.