Familie anklaget for hjemmerøverier: Sådan kom politiet på sporet

Mastesug og nummerpladegenkendelse var med til at fælde tiltalte i historisk sag om hjemmerøverier

Masteoplysninger og overvågning af biler var med til at fælde seks formodede hjemmerøvere. (Foto: Per Rasmussen)
Masteoplysninger og overvågning af biler var med til at fælde seks formodede hjemmerøvere. (Foto: Per Rasmussen)

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): Indsamling af oplysninger fra mobilmaster, såkaldt mastesug, automatisk nummerpladegenkendelse og dna-materiale var med til at fælde en kroatisk familie på fem og en sjette formodet medgerningsmand, ligeledes kroat, for 26 hjemmerøverier begået mod ældre over store dele af landet.

Fælles for hjemmerøverierne er, at de er grove. I flere tilfælde er der ifølge anklageskriftet i sagen benyttet trusler, vold og frihedsberøvelse.

Det fremgik af anklager Susanne Bluhms forelæggelse af sagen mod de seks tiltalte ved retten i Nykøbing Falster til formiddag.

Anklageren forklarede for nævningetinget, hvordan politiet gennem længere tid indsamlede oplysninger fra telemaster og fattede interesse for numre, som blev benyttet af personer på en adresse i Guldborgsund.

Samtidig begyndte de at holde øje med biler, blandt andet et sort BMW, som blev benyttet af de samme personer.

Bilerne blev både overvåget med teknologisk udstyr og ved, at politifolk fysisk fulgte deres færden.

Ved at sammenholde oplysninger om og fra gerningssteder for en stribe hjemmesrøverier fordelt på tværs af Danmark med informationerne fra mastesug og bilovervågning lykkedes det efterforskerne at koble personerne til forbrydelserne.

Forældre og sønner i retten for hjemmerøverier: Truede med at klippe testikler af offer

Da politiet slog til mod den kroatiske familie og deres logerende i november sidste år, var deres hus proppet med koster, som kan spores tilbage til hjemmerøverierne og 11 indbrud, som der også er rejst tiltale for.

Den logerende sjette formodede medgerningsmand var ikke i landet på daværende tidspunkt, men blev anholdt i Kroatien og udleveret til Danmark i august.

53 vidner er indkaldt i sagen. Flere af de indkaldte ofre har dog afleveret lægeerklæringer, idet de er for svækkede til at afgive forklaring i retten.

Sagen er den hidtil største af sin slags herhjemme.

Der er afsat 20 retsdage til sagen. Dom forventes afsagt 17. januar.

 .