Familie med tre børn i livsfare: Boede ved siden af kæmpe gas-bombe

Ulovlig gas-fabrik afsløret i lade i Nordsjælland. Kunne have lagt helt område øde

Her er familiens gård i Gørløse. Laden i den røde ring rummede den ulovlige gasfabrik, hvor politiet fandt næsten 30 tons gas. (Google Earth)
Her er familiens gård i Gørløse. Laden i den røde ring rummede den ulovlige gasfabrik, hvor politiet fandt næsten 30 tons gas. (Google Earth)

En familie med tre børn i Gørløse var hver dag gennem næsten et år i livsfare, fordi lejeren af en lade på familiens gård mellem Slangerup og Hillerød havde indrettet en ulovlig gas-fabrik, hvor tonsvis af flydende gas blev tappet på gasflasker og solgt.

Sikkerhedsstyrelsen har vurderet, at der var 'en meget stor risiko for eksplosion til fare for de personer, der boede 27 meter derfra'.

I dag startede retten i Glostrup på retssagen mod de tre bagmænd til gas-fabrikken.

De har i vidt omgang tilstået og den ene, 33, blev i dag idømt en bøde på 150.000 kr., mens sagen mod de to andre, der også er tiltalt for omfattende tyverier af gasflasker og udstyr fra to depoter i Glostrup og Odense, blev udsat.

En 35-årig fætter til den dømte og en 31-årig dansker kunne ikke tilstå, at værdien af de stjålne gasflasker og udstyr var på hele 2,5 millioner kr. Derfor skal sagen senere for en domsmandsret.

- Vi var rystede
De mange tons ulovlig og stjålet gas blev solgt til restauranter, pizzeriaer og shawarma-barer på Sjælland.

Familien i Gørløse anede ikke, hvad der foregik i den udlejede lade og det kom som et chok, da politiet en morgen 'stormede' landejendommen på Strøvej.

- Vi var rystede. En af folkene fra beredskabet fortalte mig, at hvis gassen var eksploderet, så ville alt i en radius på en kilometer være blevet lagt ned og så var vi røget med, fortæller pædagog Jørgen Sommerfelt til Ekstra Bladet.

Han bor på landejendommen med sin hustru og parrets sønner på 10, 14 og 15 år.

Da familien købte landejendommen var laden lejet ud til en mekaniker, men da han flyttede, satte familien en annonce i Den Blå Avis for at få laden lejet ud igen.

Tre mænd reagerede hurtigt, og dagen efter var lejekontrakten underskrevet og depositum betalt.

Troede alt var godkendt
Jørgen Sommerfelt vidste godt, at laden skulle bruges til aftapning af gas, men mændene viste ham papirer, hvor alt udstyr var godkendt af Sikkerhedsstyrelsen.

Lejerne stillede en stor gastank op udenfor laden, men Jørgen Sommerfeldt blandede sig ikke i sine lejeres hverdag og fik ingen mistanke til, at der foregik noget ulovligt.

- De var altid søde, rare og flinke, og jeg tog det for gode varer, da de viste mig papirerne med godkendelser. Og de betalte altid lejen til tiden, siger Jørgen Sommerfelt.

Men da politiet, beredskabet og Sikkerhedsstyrelsen kom knapt et år senere for at afmontere den ulovlige gasfabrik, kunne Jørgen Sommerfelt godt se, at den var helt gal.

Der var brugt almindelige rør og fittings fra Silvan og rør var tætnet med gaffatape. Da eksperterne begyndte at pille ved udstyret stank der af gas, fortæller Jørgen Sommerfelt.

- Hele hallen var fyldt med gasflasker i flere lag, siger han.

Flere af politifolkene turde ikke gå ind i laden under aktionen, fortæller han.

I fremtiden vil han tjekke sine lejere nøjere, og ingen 'gasfolk' får adgang til hans ejendom.

Foruden overtrædelser af gas-loven bliver der nu rejst tiltale mod mændene for omfattende tyverier af gas og udstyr samt for at have udsat familien på gården for livsfare.

30 tons gas i laden
Ifølge retsmødebegæringen i sagen blev der opbevaret i alt 29.610 kilo gas i laden. Gassen var fordelt med 7500 kilo på en 48 kubikmeter stor tankvogn og en 2700 liters stationær gastank og med 22.110 kilo gas på 1870 fyldte gasflasker.

Inden de sigtede oprettede den ulovlige gasfyldestation i Gørløse, havde de haft en tilsvarende i industrikvarteret Lerhøj i Bagsværd. Her opbevarede de 18,8 tons gas i en tankvogn, en gastank og på fyldte gasflasker.

De tre hovedmænd sad varetægtsfængslet i starten af politiets efterforskning, men er nu løsladt. Ved anholdelserne beslaglagde politiet 172.000 kr. i kontanter og en motorbåd af mærket Jupiter, som de tre deler.