Familiefar offentliggør billeder af formodet tyv efter to indbrud på én dag

- Jeg er vel vidende om, at det her kan koste mig en bøde, siger en familiefar, som har lagt billeder af en formodet indbrudstyv på Facebook

Jeg er en stille familiefar, som betaler mine skatter og går på arbejde, siger familiefaren Jesper Kjær Ries, der har valgt at lægge billeder af en formodet indbrudstyv på Facebook. (Privatfoto)
Jeg er en stille familiefar, som betaler mine skatter og går på arbejde, siger familiefaren Jesper Kjær Ries, der har valgt at lægge billeder af en formodet indbrudstyv på Facebook. (Privatfoto)

Familiefaren Jesper Kjær Ries fra Aabyhøj ved Aarhus valgte i weekenden at gøre noget strafbart med fuldt overlæg. Det sker efter, at han to gange på samme dag havde indbrud i sin villa.

Blot 20 minutter efter, at familiefaren havde forladt sin villa med sine børn i begyndelsen af vinterferien, dukkede en indbrudstyv op i hans hjem.

- Jeg kommer hjem og kan se, at der har været indbrud. Til min store glæde har vi overvågning på huset. Så jeg har billeder af gerningsmanden, som er taget i fin HD-kvalitet. Det må være en smal sag at opsnappe ham, siger Jesper Kjær Ries til Ekstra Bladet.

Må tage fri for at svare
Han udleverer overvågningsmaterialet til politiet, som er begejstrede over billederne. Men i løbet af den næste uges tid hører han ikke noget videre i sagen.

- Jeg har afleveret de her ting og siden da, har der været helt stille. Jeg vælger derfor at tage nogle screenshots fra overvågningsvideoen, som jeg lægger ud (på Facebook, red.).

Billederne viser en mand iført sort dynejakke og en hue i Jesper Kjær Ries villa. I hjørnet af billedet er der markeret tidsangivelse og 'stue'.

'Giv os og politiet en hånd', skriver Jesper Kjær Ries i opslaget, hvor han også beskriver, hvordan tyven brød ind af to omgange og stjal blandt andet knive, smykker, jakker, pyntegenstande og bærbare pc’er.

Tilbagemeldingerne på Facebook var så overvældende, at familiefaren tog mandagen fri for at svare på alle de henvendelser, han har fået.

- Mange sagde, at det er godt, det du gør. Nogle havde også ideer om, hvem der stod bag. Jeg har mailet de bedste spor til politiet, men jeg har ikke hørt fra dem endnu, siger Jesper Kjær Ries.

Vejen, som Jesper Kjær Ries bor på, har på det seneste været ramt af en serie af indbrud. (Privatfoto)
Vejen, som Jesper Kjær Ries bor på, har på det seneste været ramt af en serie af indbrud. (Privatfoto)
 

Ingen kritik af politiet
Han understreger over for Ekstra Bladet, at han ikke kritiserer politiets arbejde.

- Det, som jeg lægger op til, er, at folk selv skal ringe til politiet og gøre deres borgerpligt. Det er ikke et spørgsmål om, at man skal gøre noget uoverlagt. Det er slet ikke min stil. Jeg er en stille familiefar, som betaler mine skatter og går på arbejde, siger familiefaren.

- Som man plejer at sige til børn, så er der handlinger og konsekvens, og nogen gange må man vurderer, om handlingen er konsekvensen værd. Men min kritik går ikke på politiets arbejde. Jeg er stensikker på, at de gør, hvad de skal. Prioriteringen af blandt andet terror og grænsekontrol tager jo ressourcerne, så det er jo et spørgsmål om ressourcer, har jeg indtryk af, siger han.

- Har du talt med politiet om, at du har offentliggjort de her billeder?

- Nej. Jeg er jo vel vidende om, at hvis jeg spørger politiet, om jeg skal gøre det her, så får jeg at vide, at det skal jeg ikke. Jeg har jo sat mig nogenlunde ind i juraen, siger Jesper Kjær Ries.

Udstillede tyve på Facebook: Nu er butiksejer sigtet af politiet

Anklager for forbrydelse
Ved at lægge billederne af den formodede gerningsmand på Facebook anklager Jesper Kjær Ries nogen for at have begået en forbrydelse, og det må man ikke. Personen ligger til offentligt skue, og han kan genkendes af andre.

- Det er jo strafbart, det du har gjort.

- Ja. Det er igen handling og konsekvens. Det gælder for mig, og det gælder for tyven forhåbentligt.

- Hvis du fik en bøde, ville det så være det værd?

- Det er det værd at indikere, at hvis du laver indbrud hos mig, så er der en konsekvens. Det er princippet. Det principielle i det er, at jeg synes, han skal af gaden den her gerningsmand.

- Har du overvejet, at der kan være folk, som tror, at gerningsmanden er en anden?

- Jeg beder ikke folk om at gøre andet end at rette henvendelse til politiet. Jeg har ikke udsat dusør for eksempel. Det her er ment som en hjælp til politiet og intet andet.

- Men har du tænkt over, at det kan have uhensigtsmæssige konsekvenser?

- Jeg er vel vidende om, at det her kan koste mig en bøde. Det, jeg lægger op til, er, at man skal henvende sig til politiet, siger Jesper Kjær Ries.

Gerningsmanden er genkendt
Østjyllands Politi er fortsat i gang med at efterforske sagen om indbruddet hos familiefaren.

- Gerningsmanden er genkendt, siger pressekoordinator Marianne Morgen til Ekstra Bladet.

- Hvordan forholder I jer til, at Jesper Kjær Ries har lagt billeder af den formodede gerningsmand på Facebook?

- Vi vurderer fra gang til gang, hvad der skal ske, og det gælder også denne her sag. Det er det eneste, jeg kan sige.