Familier kan miste deres lejligheder efter fyrværkeri-uro

Nærpolitiet i København forsøger at dæmme op for nye, farlige situationer med affyring af fyrværkeri

Grupperinger af unge mænd bekriger hinanden med fyrværkeri i gaderne omkring Lundtoftegade, Nørrebrogade, Mjølnerparken, Mimersgade og den Røde Plads på Nørrebro. Foto: Kenneth Meyer
Grupperinger af unge mænd bekriger hinanden med fyrværkeri i gaderne omkring Lundtoftegade, Nørrebrogade, Mjølnerparken, Mimersgade og den Røde Plads på Nørrebro. Foto: Kenneth Meyer

Unge og deres forældre på Nørrebro i København advares om, at de i værste fald kan risikere at miste deres lejlighed, hvis et familiemedlem tages i at affyre fyrværkeri direkte mod andre personer.

Det er et af de budskaber, som Københavns Politi rykker ud med fredag efter to nætter med farlige situationer. Raketter er blevet affyret mod busser, taxaer, cyklister og andre.

Det oplyser politikommissær Jonas Wybrandt, der er leder af nærpolitiet i Nordøst.

Indgrebet mod familierne kan ske i medfør af lejeloven. Hvis en person er idømt ubetinget fængsel for en handling inden for en radius af en kilometer fra lejligheden, kan boligselskabet beslutte at sætte familien ud.

Tidligere - efter urolighederne i april i forbindelse med Rasmus Paludans optræden i bydelen - var der blandt voksne og unge stor opmærksomhed om netop denne konsekvens, fortæller Jonas Wybrandt.

Natten til fredag blev en stribe unge anholdt og registreret. Men ingen blev sigtet for på hensynsløs måde at have udsat andre for fare, hvilket en bestemmelse i straffeloven netop drejer sig om.

Politikommissæren siger, at ordensmagten tager affære på tre fronter. Advarslen indgår i den forebyggende indsats. Her taler man også med kommunens gadeplansmedarbejdere og med ansatte i klubber for unge.

- De skal gøre, hvad de kan for at holde unge inde i klubberne, så de ikke er ude på gaderne og fyrer fyrværkeri af, siger Jonas Wybrandt.

En anden del af arbejdet handler om at skabe tryghed. Betjente skal være synlige på gaderne.

Den tredje indsats drejer sig om at opklare sagerne.

- Den efterforskningsmæssige indsats går på, at vi skal ud og se på noget overvågning for at se, om vi kan genkende nogen, siger politikommissæren.

Pia Kjærsgaard. Foto: Anthon Unger Dansk politik Raser mod fyrværkeri-bøller: - Spær dem inde til efter nytår

Krimi Fyrværkeri-krig på Nørrebro: - Det er utrygt

Foto: Mathias Christensen Samfund Test dig selv: Kan du fyrværkeri-reglerne?