Fandt 176 kilo khat i dansk lufthavn

Stoffet var markeret som the

Foto: Toldstyrelsen
Foto: Toldstyrelsen

Toldstyrelsen har beslaglagt hele 176 kilo khat fra Afrika.

Det oplyser Toldstyrelsen i en pressemeddelelse.

Den store mængde khat blev beslaglagt onsdag i sidste uge, hvor den var pakket på en palle, som ankom fra Afrika og blev udtaget til kontrol af toldere i Cargo Center i Billund Lufthavn.

Flere store kasser på pallen var markeret som 'the' og sendt til en privatperson.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Khat er et rusmiddel, som primært indtages ved at tygge på bladene. Foto: Toldstyrelsen
Khat er et rusmiddel, som primært indtages ved at tygge på bladene. Foto: Toldstyrelsen
 

Det var en narkohund fra Toldstyrelsen, som søgte på pakkerne, og efterfølgende fandt tolderne de mange beslaglagte kilo khat.

- På baggrund af vores analysearbejde udtog vi kasserne til kontrol, og vi fik desværre bekræftet mistanken om, at den indeholdt et meget stort parti illegale varer.

- Det er et rigtig fint beslag, som tolderne i Billund har lavet. Sydøstjyllands Politi står nu for den nærmere efterforskning, siger Preben Buchholtz, kontroldirektør i Toldstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Fakta om khat

  • Stoffet khat udgøres af de friske blade og stængler fra Khatplanten, som indeholder de psykoaktive stoffer cathinon og katin.
  • Som rusmiddel har khat en opkvikkende og stimulerende effekt, som fremkommer efter længere tids tygning (ca. 1,5 timer).
  • Khat kan ryges eller drikkes som ekstrakt, men indtages i langt overvejede gradved tygning.
  • Sundhedsstyrelsen klassificerer khat som moderat afhængighedsskabende.
  • Kendte abstinenssymptomer er angst, rastløshed, nedtrykthed og aggression. Andre bivirkninger inkluderer søvnvanskeligheder, appetitløshed og humørsvingninger. Herudover peges på forringet sædkvalitet, celleforandringer i mundhulen og lavere fødselsvægt som øvrige mulige bivirkninger.

Kilde: Sundhedsstyrelsen & Toldstyrelsen