Fange i hemmelig sag: - Det her er umenneskeligt

Københavns Byret forlænger varetægtsfængsling af to arabiske mænd i hemmeligholdt sag fra påsken

Dommeren i Retten på Frederiksberg, hvor grundlovsforhøret blev holdt for fire uger siden, mente, at der vzar 'begrundet mistanke' mod de to fængslede mænd. (Foto: Joachim Adrian)
Dommeren i Retten på Frederiksberg, hvor grundlovsforhøret blev holdt for fire uger siden, mente, at der vzar 'begrundet mistanke' mod de to fængslede mænd. (Foto: Joachim Adrian)

I påsken blev to mænd i dybeste hemmelighed varetægtsfængslet. Sigtelserne mod dem er hemmelige, og deres navne må ikke komme offentligt frem.

Hemmelighedskræmmeriet fortsatte torsdag i Københavns Byret, og det krænker en af de sigtede, forklarede han i vidneskranken, inden dørene blev lukket.

- Det her er ikke retfærdighed. Jeg vil have, at folk skal kende til det her. Det er umenneskeligt. Jeg har siddet fængslet i fire uger, og de (politiet og anklagemyndigheden, red.) har ingenting, lød det fra den 32-årige, der var iklædt et mørkt jakkesæt.

Mistænkt for terror
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er de to mænd mistænkt for terrorisme, men de konkrete forhold kendes ikke. Straffelovsparagraf 114, som de er sigtet for, omfatter nemlig en lang række 'underparagraffer' om forskellige former for støtte og rekruttering til terrorisme, og det er ukendt præcist hvilken mistanke, der er rettet mod mændene.

De to mænd blev anholdt kort efter midnat den 24. marts i Københavns Lufthavn i Kastrup.

Retten på Frederiksberg mener, at der er 'begrundet mistanke' mod de to fængslede mænd, men den konkrete sigtelse mod dem er endnu ukendt. (Foto: Joachim Adrian/Polfoto) Krimi To fængslede er mistænkt for terror

Den 32-årige og hans 23-årige medsigtede er begge arabiske. Den ældste af de to terrormistænkte forkarede, at han kom til Danmark for at deltage i et bryllup, men nu er han altså anholdt. Mere taletid fik han ikke.

Efter anmodning fra specialanklager Jakob Buch-Jepsen har dommer Peter Lind Larsen nemlig bestemt, at retsmødet af hensyn til politiets videre efterforskning skal holdes for såkaldt dobbeltlukkede døre.

Det vil sige, at sagens nærmere oplysninger, indtil videre skal holdes skjult for offentligheden - herunder også den konkrete sigtelse.

Link til Bruxelles?
Der har i pressen tidligere været spekuleret i, om sagen kunne have forbindelse til bombeangrebet i lufthavnen Zaventem ved Bruxelles 22. marts.

Mændene blev anholdt to dage senere, og i de dage skete der flere steder i Europa anholdelser i forlængelse af de alvorlige begivenheder i Bruxelles. På nuværende tidspunkt er det dog alene gisninger.

Dommer Peter Lind Larsen besluttede ved retsmødets afslutning, at begge mænd skal forblive varetægtsfængslet frem til foreløbig 19. maj.