Far om mishandling af toårig: Hun er en god mor

24-årig kvinde sidder tiltalt for medicinsk mishandling af sin egen søn

En to-årig dreng nåede at være indlagt i tilsammen to måneder, før læger begyndte at fatte mistanke. Foto: Ernst Van Norde
En to-årig dreng nåede at være indlagt i tilsammen to måneder, før læger begyndte at fatte mistanke. Foto: Ernst Van Norde

Igennem mere end et år deltog en intetanende far i mishandlingen af sin blot to-årige søn uden at vide af det. Det gjorde han ved at tage del i den medicinske behandling af sønnen, selv om sønnen gennem hele forløbet ifølge politiets opfattelse var rask.

Det er onsdag kommet frem i Retten i Odense, hvor faren vidnede mod sin tidligere kæreste - drengens mor.

Ifølge tiltalen opfandt moren historier om krampeanfald, som hun havde oplevet, mens hun var alene med drengen. Hun blandede gentagne gange drengens friske og bakteriefri urinprøver sammen med indhold fra en gammel, bakterieholdig urinprøve.

Det gjorde hun for at få det til at se ud som om, at drengen var syg, har hun erkendt i retten.

Uddanner sig til sygeplejerske
Selv om faderen altså kom til at tage ufrivillig del af mishandlingen af sønnen ved at give drengen medicin, mener han, at drengen skal have lov til at se sin mor.

- Hun er en god mor. Der er bare lige det, der er gået helt galt. Men ellers er hun en god mor, sagde han i retten.

De to dannede par i seks år. Og det var navnlig fordi den 24-årige mor var ved at uddanne sig til sygeplejerske, at drengens far aldrig undrede sig, når han på sit arbejde blev ringet op af sin kæreste, som fortalte at drengen havde haft et anfald.

- Jeg tænker, han har haft det. Selvfølgelig er det mærkeligt, når man tænker tilbage, men jeg tænker, han har haft det, sagde faren, da han blev spurgt til, om han ikke undrede sig over, at han aldrig selv lagde mærke til sønnens krampeanfald.

Kvinden har erkendt de faktiske omstændigheder i tiltalen, men hun nægter, at hun handlede med forsæt. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Kvinden har erkendt de faktiske omstændigheder i tiltalen, men hun nægter, at hun handlede med forsæt. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
 

Dagplejemor brød sammen
Også drengens 41-årige dagplejemor vidnede. Hun havde gennem måneder givet drengen medicin, som forældrene havde udleveret til ham. Medicinen gjorde, at drengen nærmest sov hele dagen.

- Han sov og sov og sov og sov. Hans balance var dårlig. Udviklingen sen. Han satte sig på numsen ved det mindste, sagde hun.

Her er anklagerne mod den 24-årige mor

Vanrøgt og mishandling fra 1. juni 2018 til 3. juni 2019 ved kontakt til en række læger og sygehuse fastholdt sønnen i fejlagtige behandlingsforløb med unødige indlæggelser og unødig medicinering trods det, at han intet fejlede:

Ved mindst 15 gange i strid med sandheden at have oplyst til lægefagligt personale, at sønnen flere gange havde haft behandlingskrævende krampeanfald. Drengen blev kortvarigt indlagt og lægerne udskrev anfaldsbehandlende og anfaldsforebyggende medicin, hvilket hos sønnen medførte øget træthed, øget søvn, påvirket appetit, forstoppelse og usikker gang, forsinket udvikling og risiko for adfærdsforstyrrelser.

Ved adskillige lejligheder at have foregivet, at sønnen led af urinvejsinfektioner og symptomer som blod i urinen. Hun afleverede ældre inficerede urinprøver til undersøgelse, så lægerne udskrev medicin, der gav drengen let mangel på hvide blodlegemer og med risiko for kvalme, opkastninger, diarré, allergiske reaktioner, udvikling af resistens over for antibiotika og påvirkning af røde og hvide blodlegemer i knoglemarven til følge.

At have gjort anlagte Venflons og PICC-lines uvirksomme for at fastholde drengen i behandlingen, hvilket medførte smerte og psykiske og følelsesmæssige traumer, idet drengen blandt andet måtte fuldbedøves og fik risiko for infektion, blodforgiftning og risiko for udvikling af angst.

At have gjort anlagte topkatetre uvirksomme med risiko for udsivning af urin til mavehule og infektioner til følge. På et tidspunkt i februar 2019 flere gange at have indgivet inficeret urin i et topkateter, hvilket medførte høj feber.

26. maj 2019 ved to lejligheder på Aarhus Universitetshospital at have indgivet inficeret urin i blodbanerne via et Venflon, lægerne havde anlagt, hvilket medførte blodforgiftning og septisk chok.

Alt havde alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser for drengen ved konstant at forstyrre hans udvikling såvel fysisk som psykisk, herunder på det emotionelle og kognitive plan og på længere sigt kan have medført alvorlige psykiske konsekvenser hos drengen med risiko for udvikling af personlighedsforstyrrelser, depressioner og selvskadende og uhensigtsmæssig sygdomsadfærd.

I forbindelse med anholdelsen af den 24-årige beslaglagde politiet en vandflaske med urin, 18 sprøjter, en prop med en nål, plastbeholdere med blandt andet sprøjtedele, medicin og en pumpe til en sprøjte.

Hun fortalte, at der intet usædvanligt var at mærke på forældrene. Og at det hele først gav mening, da faren ringede 3. juni 2019 om aftenen og fortalte, at moren var blevet anholdt. Det skete, fordi moren ifølge tiltalen havde sprøjtet urin i blodet på drengen via et Venflon, som lægerne havde anlagt.

- Jeg troede, at han ringede for at fortælle, at (drengens navn -red.) var død, sagde dagplejemoren og brød sammen.

Ingen tvivl længere
Senere samme aften slog hun fænomenet Münchausen by proxy op på internettet. Og så gav det hele pludselig mening for hende.

-. Jeg har aldrig troet, at hvad forældrene sagde ikke var sandt. Men da jeg læste det, så kunne jeg se det. I mig selv var jeg ikke i tvivl.

Den 24-årige mor var onsdag ikke selv til stede i retslokalet. Hun havde fået lov til at sidde i et lytterum og lytte til vidneforklaringerne i stedet for.

24-årig mor tiltalt: Sprøjtede urin i to-årig søns blodårer

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Læge: Det krævede fantasi

Læger på børneafdelingen på Aarhus universitetshospital undrede sig flere gange over, at det var så vanskeligt at slå en to-årig drengs urinvejsinfektion ned. Stort set hele spektret af antibiotika blev anvendt, men alligevel viste nye urinprøver igen og igen, at drengen stadig havde bakterier i sin urin.

Ifølge tiltalen mod drengens mor er årsagen, at moren blandede bakterieholdig urin i drengens urinprøver fra en medbragt flaske. Men det tog lang tid, før lægerne lagde to og to sammen og fattede mistanke.

- Han fik usædvanlig meget medicin for noget så banalt som en nyre/bækkenbetændelse, sagde børnelægen.

- Den antibiotika vi har brugt er så bredt dækkende, at den bakterieinfektion, der måtte have været, måtte være blevet slået ned.

Stoler på forældre
Lægen fortalte, at det er helt normalt, at man alene lytter til forældres beskrivelse af symptomer. Og at man i udgangspunktet altid stoler på forældre. Den lille dreng kom igennem så mange undersøgelser, at lægerne til sidst totalt kunne udelukke, at noget var gsalt med drengens urinveje.

- Det kræver fantasi til at forestille sig, hvad der er sket, og det er også derfor, vi ikke ser det som det første, lød lægens forklaring på, hvorfor det tog så lang tid at rette mistanke mod moren.

Politianmeldelse
Det var sundhedsfagligt personale, som i første omgang sendte en bekymringsskrivelse til forældrenes bopælskommune. Kommunen valgte at politianmelde sagen.

Den 24-årige mor har allerede erkendt de faktiske omstændigheder i tiltalen, men hun nægter alligevel skyld med den begrundelse, at hun ikke havde forsæt til at ville skade sit barn.

Der falder dom i sagen 25. juni.

Mor skjulte flaske i taske: Sprøjtede urin i søns blodårer