Far, søn og kammerat nægter dødsvold: - Vi gav dem bare en røvfuld

To ud af tre mænd erkender sig delvist skyldige i sagen, hvor en svensk mand blev fundet druknet efter at være blevet udsat for grov vold

Politiets teknikere i området, hvor de to svenskere blev overfaldet. Nu begynder retssagen (Video: Jakob Jørgensen)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Alle salens stole var i brug, da nævningesagen mod tre mænd på henholdsvis 21, 21 og 42 startede i dag.

Foruden journalister og nysgerrige tilhørere, var også datter, søn og ekskone til afdøde Roine Gustavsson til stede, da de tre tiltalte roligt indtog deres pladser på anklagebænken.

De er tiltalt for 12. april sidste år i Haveforeningen Vennelyst nær Christiania i forening at have begået dødsvold mod svenske Roine Gustavsson samt vold mod hans kammerat.

Frygtelig anklage: Lod lemlæstet offer drukne i å

I anklageskriftet står det beskrevet, at de tiltalte i forening og efter fælles aftale og forståelse skulle have kastet en sten i hovedet på den svenske Roine Gustavssons kammerat samt udsat ham for slag og spark, hvorefter de, ifølge anklagen, har tvunget eller kastet ham i den nærliggende å.

Ligeledes skulle 47-årige Roine Gustavsson selv være blevet slået og sparket adskillige gange på kroppen og i hovedet, hvilket gav ham blandt andet brud på ribben og hjerneskader. Siden skulle de have stukket en tornegren 15 centimeter ind i endetarmen for derefter at have smidt eller tvunget ham i åen, hvor han druknede.

Far, søn og kammerat nægter dødsvold: Svensk mand blev lemlæstet og druknede

Mens den 42-årige mand, der i øvrigt er far til en af de andre tiltalte, nægter sig skyldig, erkender begge de 21-årige sig delvist skyldige, forstået på den måde, at de erkender sig skyldige i overtrædelse af straffelovens paragraf om simpel vold, men nægter grov vold og vold med døden til følge.

- Vi har kun givet dem en røvfuld, lød det fra den ene. Og den anden bakkede med sin forklaring op.

Politiets teknikere i området, hvor de to svenskere blev overfaldet. Tirsdag begyndte retssagen.
Politiets teknikere i området, hvor de to svenskere blev overfaldet. Tirsdag begyndte retssagen.
 

Følte sig truede
De 21-årige forklarede i retten, at de den aften i april var kommet forbi det blå kolonihavehus i haveforeningen, da de opdagede, at to ubudne gæster var på besøg.

Da de konfronterede dem, følte de sig i følge deres forklaringer truet. Begge svenskere var angiveligt stærkt påvirkede af alkohol, og Roine Gustavssons ven gik i følge forklaringen mod den ene 21-årige.

- Han stod og råbte og fægtede med armene. Han truede og tog fat i mig. Jeg kan ikke huske, om det er mig, der slog først, men han faldt, forklarede den ene 21-årige.

Begge de 21-årige slog og sparkede derefter den svenske mand.

På et tidspunkt løb den ene tiltalte hen for at orientere sin far, som opholdt sig i nærheden.

Faren, den 42-årige tiltalte, forklarede i retten, at han, da han ankom, hjalp han Roine Gustavssons kammerat op af den nærliggende å, hvor han i følge de 21-åriges forklaring selv var løbet i med et plask.

Derefter gik den 42-årige igen.

Døde efter bestialsk overfald: Lægges i samme grav som mor

Lod dem gå
I mellemtiden var også Roine Gustavsson blevet en del af tumulten, og han blev ligesom sin kammerat slået og sparket.

- Han var helt væk. Han keglede rundt og stank af sprut, lød det fra den ene af de tiltalte.

På et tidspunkt havde Roine Gustavsson angiveligt sagt til mændene, at han ville hente sin taske i huset og så forlade stedet. Det indvilligede de i følge forklaringer i og forlod derefter stedet for at gå videre.

De nægter derfor at have haft skyld i, at de to svenske mænd endte i vandet, hvor Roine Gustavsson druknede. De nægtede også at have kendskab til den tornegren, der i følge anklageskriftet var blevet ført 15 centimeter op i Roine Gustavssons endetarm.

Meldte sig selv
I retten forklarede begge de 21-årige, at de ikke talte om tumulten umiddelbart efter. Det var først, da de fandt ud af, at Roine Gustavsson var blevet fundet død.

Umiddelbart herefter blev de begge kontaktet af den 42-årige far til den ene, der ville have dem til at melde sig selv. Da det ikke skete, valgte den 42-årige tiltalte selv at gå til politiet og berette om sin viden.

Det skete 16. april, hvor han efter at have afgivet forklaring fik lov til at gå igen med det samme. To dage senere meldte de to 21-årige sig selv, da de blev opmærksomme på, at politiet havde talt med den 42-årige.

Begge blev de anholdt og sigtet i sagen, og de har lige siden siddet varetægtsfængslet i Vestre Fængsel.

Skår i idyllen i haveforening efter dyrisk overfald: Folk er utrygge

Sagen fortsætter 1. februar, hvor Roine Gustavssons ven skal vidne i sagen. Denne dag er også blandt andet en beboer fra haveforeningen Vennelyst og en retsmediciner indkaldt.

Det forventes, at der falder dom i sagen 7. februar.