Far tiltalt for at hacke sin søns børnehave

En bekymret far fandt flere huller i sin søns børnehaves it-system - nu er han blevet tiltalt for at skaffe sig ulovlig adgang til systemet

Følg Krimi

Hvis det havde været et hus, så svarer det til, at det ikke havde låse.

Sådan beskriver en indigneret Henrik Høyer sin søns tidligere børnehaves it-system, som han netop er blevet tiltalt for at have skaffet sig adgang til på ulovlig vis.

Det er virksomheden Infoba, som har udviklet systemet til børnehaven, og de kræver nu erstatning af Henrik Høyer.

Ekstra Bladet er i besiddelse af anklageskriftet, og her anklages familiefaren for at ændre, tilføje eller slette data i it-systemet, 'hvorved han ødelagde eller beskadigede data tilhørende Infoba' 17. december sidste år.

Jeg har ikke hacket det
Et år efter er anklageskriftet nu kommet og Henrik Høyer, der til dagligt arbejder som softwareudvikler, skal for retten i Roskilde.

Men ifølge Henrik Høyer er der tale om en total overreaktion. Han mener, at det er spild af tid og statens penge at køre en retssag imod ham.

- Du er anklaget for at hacke din søns børnehave. Er det korrekt forstået?

- Ja, det infosystem, som min børnehave bruger, siger Henrik Høyer til Ekstra Bladet.

- Hvorfor har du hacket infosystemet i din søns børnehave?

- Jeg har ikke hacket det. Jeg har gjort dem opmærksom på, at deres system er usikkert. Anklagen går også på, at jeg har skaffet mig adgang til andre børns informationer, og det har jeg ikke. Jeg har påpeget usikkerheder i systemet. Mit gæt er, at der måske er andre, som har hacket systemet, og så har jeg fået en politianmeldelse, siger Henrik Høyer og tilføjer, at efter blandt andre Version2 beskrev sagen, så har han fået flere henvendelser fra andre, som også har fundet it-sikkerhedshuller i Infobas system.

Elendig it-sikkerhed i staten: Dine oplysninger ligger åbne for hackere

Børns data tilgængelige
Henrik Høyers søns børnehaven fik nyt it-system sidste år, og her blev alle forældre bedt om at indtaste informationer omkring deres børn.

- Jeg tænkte, gad vide om mine børns informationer bliver opbevaret forsvarligt, og så tjekkede jeg op på, om de havde styr på systemet. I princippet søgte jeg på Google, hvordan man tjekker, om et system er sikkert. Jeg brugte så tre helt normale trin, og her faldt systemet i i alle tre tilfælde.

- Der er tale om banale fodfejl. Hvis det havde været et hus, så svarer det til, at det ikke havde låse, siger han.

Henrik Høyer anslår, at han maksimalt brugte en time på at tjekke systemet om aftenen 17. december sidste år.

Ifølge anklageskriftet fik børnehaven et pop-up vindue i deres it-system, hvor der stod 'Ring til Infoba og sig at jeres nye intranetløsning er blevet hacket' - og herved skulle Henrik Høyer altsa have beskadiget data i systemet.

- Hvorfor fortalte du ikke bare børnehaven, at du havde fundet usikkerheder i deres system?

- Jeg sad efter arbejdstid om aftenen, og det er den måde, som institutionen beder os om at kommunikere på, gennem systemet, så det var det naturlige valg. Jeg skrev også mails til Infoba og til børnehaven. Og så skete der ikke noget. Senere snakkede jeg med andre folk i børnehaven, som sagde, at systemet var blevet lukket ned, og så tænkte jeg, at nå, de er nok ved at ordne det.

- Jeg håbede, at de ringede fra kommunen eller Infoba, men jeg hørte aldrig noget. I stedet blev jeg kontaktet af politiet flere måneder senere, siger Henrik Høyer.

Det er kommunen, der i sidste ende har ansvaret for børnehavens it-system. Derfor kunne Henrik Høyer, som han selv tilføjer, have meldt sagen til Datatilsynet. Men det er ifølge ham en meget lang proces, hvor der i sidste ende ikke ville ske noget i praksis.

- Jeg var indigneret over, at mine børns data var tilgængelig. Og så brugte jeg maksimalt en times tid på at tjekke det. Jeg har ikke brugt værktøjer eller downloaded noget. Jeg er altså ikke superhacker eller sådan noget. De har bare et elendigt it-system, siger Henrik Høyer.

God eller ond tro
Ekstra Bladet har været i kontakt med Infoba. Her lyder beskeden fra Infobas produktchef, Torben Væring, at man ikke ønsker at kommentere på en verserende straffesag.

Produktchefen har dog tidligere sagt til Version2, at det 'kun' lykkedes for Henrik Høyer at sætte en besked op, 'selvom han har forsøgt på rigtig meget mere', hvilket Torben Væring kunne se via en log.

- Der kunne jeg se, at han havde været meget kreativ med at se, hvordan han kunne komme igennem systemet. Der må man se på, om det er i god eller ond tro, sagde Torben Væring, der efterfølgende viste loggen til NEC (politiets nationale efterforskningscenter, red.).

NEC anbefalede Torben Væring at politianmelde sagen.

- Det er sundt, at forældre er skeptiske og mistroiske. Men når der er en, der går til biddet, så politianmelder vi det. Hvis jeg undlader at gøre det, hvordan skulle jeg så vide, om det er en ondsindet hacker?, sagde Torben Væring dengang  til Version2.

Din computer er hackernes våben
BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+