Farlig nervegift fyldt i fisk: Derfor blev de forgiftet

Miljøstyrelsen har en stærk formodning om, at nogen har forsøgt at dræbe rovdyr, som stjæler deres vildt, med gift

Her ses en fisk med påført gift. Foto: Miljøstyrelsen.
Her ses en fisk med påført gift. Foto: Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen har fundet spor efter gift i fisk i Nordjylland, og det er ikke første gang, styrelsen finder gift i aflagte dyr. Desværre har man også set eksempler med fasaner, hvor personer har forsøgt at slå rovfugle ihjel med gift, fordi rovfuglene jager de dyr, de selv ønsker at jage.

Det forklarer miljøplanlægger i Miljøstyrelsen Lasse Sehested Jensen til Ekstra Bladet.

- Det er sket i andre sager ved udsætningspladser, hvor fasaner er blevet sprættet op og blevet fyldt med giftstof. Det sker formentligt for at bekæmpe rovfugle, som i stedet for at jage et levende dyr, spiser de aflagte fasaner og derefter dør, siger miljøplanlæggeren.

Få tilfælde
Lasse Sehested Jensen understreger, at der heldigvis er tale om få tilfælde, og at det ikke er en strategi for jægere i almindelighed.

- Langt de fleste jægere har høj etik og moral. Men der er tilsyneladende ganske få mennesker, som benytter sig af disse metoder. De kan ikke finde ud af at opføre sig ordentligt. Og det er selvfølgelig noget, vi tager stærkt afstand fra, fastslår miljøplanlæggeren.  

Nervegift i Nordjylland
I sagen fra Nordjylland fredag har man fundet spor efter nervegiften carbofuran i makreller, som er blevet smidt i den nordlige del af Store Vildmose i Brønderslev.

- Det kan være for at ramme rovfugle eller oddere, som kunne prædatere på ænder eller ællinger. Giften er dels ulovlig at have, men det er selvfølgelig også ulovligt at forsøge at ramme fredede arter med den, siger Lasse Sehested Jensen.

Særligt timing har spillet en rolle i sagen. Jagtsæsonen startede nemlig officielt fredag, og det skærper kun formodning om, at nogen ønsker at påvirke jagten yderligere.

- Det giver selvfølgelig en klar indikation af, at man har forsøgt at ville beskytte jagten. Det er sket ved en sø, hvor man kan skyde ænder.

Nervegiften carbofuran

Carbofuran har været forbudt i Europa siden 2008 og betegnes som en 'ekstremt farlig' nervegift.

Den kan forårsage hovedpine, svimmelhed og diarré på kort sigt. Endnu værre er det, at nervesystemet og forplantningsevnen kan tage skade på lang sigt.

En kvart teskefuld er dødelig for mennesker.

Skal hjælpe politiet
Sagen fra Brønderslev er blevet anmeldt til Nordjyllands Politi, som sørger for den videre efterforskning. Miljøstyrelsen hjælper politiet i det omfang, der er brug for det.

- Vi skal nu bistå politiet, og vi kan hjælpe med at klarlægge, hvilken lovgivning der er overtrådt.

- Fødevarestyrelsen har en lidt anden opgave, som handler om at sikre fødevaresikkerheden i området.

Alle ænder, der nedlægges på jagt i området ved Store Vildemose, skal destrueres, skriver Miljø- og fødevareministeriet i en pressemeddelelse. Samtidig bør man bruge handsker, når man håndterer dyrene, og man bør lade jagthunden blive hjemme.