Annonce:
Annonce:

FBI-legende skal løse mystiske, danske kvindemord

To brutale, danske kvindemord og et potentielt tredje bliver nu kigget grundigt efter i sømmene af en international kapacitet med en lang karriere i FBI bag sig

Mark Safarik har tidligere stået i spidsen for det populære, amerikanske kriminalprogram Killer Instinct (Foto: Jan Unger)
Mark Safarik har tidligere stået i spidsen for det populære, amerikanske kriminalprogram Killer Instinct (Foto: Jan Unger)
Annonce:
Følg Krimi

Der er måske håb forude for familierne til to uopklarede kvindedrab og et muligt tredje. Nu bliver sagerne, der i årevis har frustreret dansk politi, nemlig støvet af og taget op igen.

Bag projektet står Kanal 5, der har hentet to internationalt anerkendte efterforskere hjem for at løse mysterierne. Fra USA kommer Mark Safarik, der i 23 år arbejdede med gerningsmandsprofilering hos FBI og nu har et privat efterforskningsfirma, der assisterer med mordgåder over hele verden.

I løbet af sin karriere har han haft med tusindvis af sager at gøre - heriblandt sagen om Robert Lee Yates eller 'The Spokane Serial Killer', som medierne døbte ham. Nu er han en af USAs tre eneste ekspertvidner, som de amerikanske politikredse bruger i retten til at forklare om de potentielle gerningsmænds profiler.

Annonce:

Jan Jarlbæk, der har 23 års erfaring i dansk politi - blandt andet som efterforsker hos Rigspolitiets Rejsehold og Europol - skal give det danske islæt til tv-programmerne, der har fået titlen 'FBIs danske mordmysterier'.

Sammen skal de kigge på drabene på Conny Birgitte Svendsen, Anette Just og det mulige drab på blot 14-årige Pernille Lind.

- Vores håb er at bidrage til, at efterforskningen af disse henlagte sager, hvor sporet er gået koldt, kommer et skridt videre. Med vores kundskaber og mange års erfaring mener vi, at vi kan bidrage konstruktivt til at løse disse sager. Noget som alle - ikke mindst ofrene og de pårørende - er interesset i, forklarer Mark Safarik til Ekstra Bladet.

Uden hjælp fra dansk politi
På trods af veteranernes gode intentioner har dansk politi ikke ønsket at deltage i eller bidrage til efterforskningen i programmet.

- Ærligt talt, så har det været skuffende. Vi kommer udefra med objektive øjne, og det har selvfølgelig gjort det sværere, at de ikke har villet give os adgang til deres materiale, fortæller en synligt skuffet Mark Safarik.

Mark Safarik (tv) og Jan Jarlbæk (th). (Foto: Jan Unger)
Mark Safarik (tv) og Jan Jarlbæk (th). (Foto: Jan Unger)
 

Annonce:

- Vi kan kun spekulere i, hvilke grunde de enkelte politikredse har haft, men de må have haft deres grunde, og det respekterer vi selvfølgelig. Men vi har stadigvæk tænkt os at aflevere vores konklusioner til dem, og så må de jo afgøre, om det er noget, de kan bruge til noget, forklarer Jan Jarlbæk.

De to efterforskere vil dog ikke løfte sløret for, hvilke mulige fremskridt de har gjort sig i deres foreløbige arbejde med sagerne.

- Vi bliver nødt til at være loyale overfor tv-programmerne, der skal køre senere på året. Så vi kan ikke sige så meget om de enkelte sager på nuværende tidspunkt, lyder det fra Jan Jarlbæk.

Drabene, som de to garvede politifolk, skal undersøge er:

 

Conny Birgitte Svendsen

(Privatfoto)
(Privatfoto)
 

Den 51-årige servitrice blev sidst set i live om aftenen søndag 31. august 1997 ved 23-tiden, hvor hun gik hjem efter en aften i byen i Rønne med nogle venner.

Conny Birgitte Svendsen lukkede både sig selv og morderen ind i sin lejlighed, hvor de drak kaffe og røg nogle cigaretter. På et tidspunkt bliver Conny Birgitte Svendsen overfaldet, tævet og kvalt af gerningsmanden.

Annonce:

Om mandagen 1. september 1997 finder Conny Birgitte Svendsens arbejdsgiver på Hotel Hoffmann hendes stærkt mishandlede lig i lejligheden.

Drabsmandens DNA blev fundet på nogle cigaretter med bidemærker i askebægeret, men selv om sagen blev genoptaget for at par år siden, er det stadigvæk ikke lykkedes at finde gerningsmanden.

Politiet har foretaget afhøringer af flere end 2000 mennesker – og taget blodprøver fra flere end 600 mænd.

 

Anette Just Olesen

(Politifoto)
(Politifoto)
 

Den blot 28-årige Anette Just Olesen blev stukket ned med en 25 cm lang kniv i sin opgang på Højdevej 25B på Amager 21. august 1990 kl. cirka 23.30.

Anette Just Olesen var i færd med at lukke døren op til sin lejlighed på 2. sal.

To 17-årige drenge ser gerningsmanden gå et par skridt bag den unge kvinde, i det hun nærmer sig sin opgang. Gerningsmanden smutter med ind, sniger sig ind på hende bagfra og presser kniven ind imod hendes hals.

Annonce:

Anette Just Olesen når at råbe om hjælp, inden gerningsmanden stikker hende flere gange i brystet og ryggen. De to 17-årige drenge ser herefter gerningsmanden stå bøjet over hende, inden han til sidst stikker af med kniven i retning af Sundby Kirkegård.

Blot en time senere udånder Anette Just Olesen af sine kvæstelser på Sundby Hospital. På trods af adskillige afhøringer lykkedes det aldrig at finde Anette Just Olesens morder.

Sagen blev genoptaget i forbindelse med anholdelsen af Marcel Lychau Hansen – bedre kendt i offentligheden som Amagermanden, men heller ikke her lykkedes det at knytte en gerningsmand til drabet.

 

Pernille Oldenborg Lind

(Privatfoto)
(Privatfoto)
 

På overfladen lignede det et selvmord, da Annelise Lind og hendes eks-mand Skt. Hans Aften 2006 vendte hjem til det forfærdelige syn af deres døde datter, 14-årige Pernille Oldenborg Lind.

Teenageren sad overskrævs på et gelænder i hjemmet i Gyvelparken i Galten og hang delvist i et lagen, der var blevet bundet om halsen. Politiet lukkede derfor sagen hurtigt som et selvmord, men på grund af stort pres fra både familien, politikere, retsteknikere og medier, tog Østjyllands Politi sagen op igen.

Annonce:

Ikke mindst mente en international retstekniker, at meget tydede på, at gerningsstedet var blevet arrangeret, så det netop lignede et selvmord. Derudover pegede erfarne politifolk på, at de fremmødte betjente på gerningsstedet havde været ’katastrofalt’ hurtige til at lukke sagen ned som et selvmord. Familien selv mener, at der er klare tegn på, at en person er kravlet ind af et vindue på førstesalen.

Efter at have undersøgt sagen i yderligere to år, kunne politiet ikke finde nogen som helst afgørende spor, der har kunnet bevise, at noget kriminelt er foregået.

Programserien 'FBIs danske mordmysterier' løber over skærmen på Kanal 5 i løbet af efteråret.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: