FE: Lov har forhindret overvågning af terrormistænkte

Forsvarets Efterretningstjeneste har haft svært ved at få dommerkendelser til overvågning af Syrien-krigere

Følg Krimi

Forsvarets Efterretningstjeneste har ikke kunne foretage den ønskede overvågning af danske Syrien-krigere, som man har mistænkt for at planlægge terror, på grund af den nuværende lovgivning.

Det fortæller chef for efterretningstjenesten, Thomas Ahrenkiel, i et interview med Ritzau.

Spørgsmål: Har I stået i situationer, hvor I har haft formodninger om, at danskere i udlandet var i gang med at planlægge terror, hvor I ikke har kunnet aflytte på grund af den nuværende lov?

- Ja, det er situationen. Det oplever vi, bekræfter Thomas Ahrenkiel og uddyber erfaringerne:

- Helt konkret har vi oplevet det i forhold til de udrejste til Syrien, hvoraf størstedelen kæmper med terrororganisationen ISIL (Islamisk Stat, red.) og indgår i den gruppe.

- Der har vi ikke mulighed for at målrette vores indhentning mod dem, medmindre PET har været i stand til at få en retskendelse på den pågældende, og derefter anmoder os om at lave den indhentning. Det er kun i få tilfælde, at det har været muligt.

Regeringen har torsdag fremlagt en ny antiterrorpakke, som åbner for, at efterretningstjenesten fremover kan lave målrettede overvågning af danske statsborgere i udlandet uden en forudgående dommerkendelse.

- FE må i dag ikke målrette sin elektroniske indhentning mod danske statsborgere, det må alene ske, hvis oplysningerne kommer os i hænde tilfældigt, forklarer Thomas Ahrenkiel.

Det er grundlovens paragraf 72, der fastslår, at man ikke må bryde meddelelseshemmeligheden uden en dommerkendelse eller en undtagelse, som er fastsat ved lovning.

Det er sidste del af bestemmelsen, som det nye forslag vil gøre brug af, og det vil være en stor hjælp for efterretningsarbejdet, siger Thomas Ahrenkiel.

- I dag skal man kunne føre tilstrækkeligt bevis for, at en person har til hensigt at begå noget, der er strafbart i Danmark, påpeger han og uddyber:

- Med det nye tiltag kan vi komme ind i en tidligere fase og skabe et efterretningsmæssigt grundlag for at vurdere, om der foreligger en trussel mod Danmark.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?