Fem dømt til døden for mordet på journalisten Khashoggi

Dødsstraf til fem personer, der er dømt for mordet på systemkritikeren og journalisten Jamal Khashoggi i oktober

Journalisten blev dræbt i det saudiarabiske konsulat i Tyrkiet, hvor han var mødt op for at underskrive papirer i forbindelse med sit snarlige bryllup. Han blev 59 år. Dette er den sidste optagelse af Jamal Khashoggi i live. Video: AP/TRT World

Den offentlige anklager i Saudi-Arabien oplyser, at fem mennesker er blevet dømt til døden for drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Tre andre personer er sammenlagt idømt 24 års fængsel for deres andel i forbrydelsen, skriver Reuters.

Saudi-Arabien kronprins, Mohammed bin Salman, som i internationale kredse mistænkes for at være den egentlige bagmand, har ikke været anklaget i sagen.

Khashoggi blev myrdet, da han 2. oktober sidste år.

Inden sit bryllup
Journalisten blev dræbt i det saudiarabiske konsulat i Tyrkiet. Khashoggi var mødt op på konsulatet for at underskrive papirer i forbindelse med sit snarlige bryllup. Han blev 59 år.

Jamal Khashoggi var en hård kritiker af det saudiarabiske styre. Foto: Virginia Mayo/AP
Jamal Khashoggi var en hård kritiker af det saudiarabiske styre. Foto: Virginia Mayo/AP
 

De tyrkiske myndigheder har tidligere oplyst, at der blev fløjet 15 agenter ind fra Saudi-Arabien tidligt om morgenen 2. oktober.

De kvalte ham og skar ham siden i småstykker, har den tyrkiske efterretningstjeneste afsløret.

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA konstaterede måneden efter i en rapport, at det var kronprins bin Salman, der havde givet ordrer til at slå Khashoggi ihjel.

Udviklede sig negativt
Da sagen først rullede, var Saudi-Arabien tavse i lang tid. Da de endelig meldte noget ud, lød meldingen, at der havde været en 'diskussion'.

- Diskussioner fandt sted med Jamal Khashoggi på konsulatet i Istanbul, og det udviklede sig negativt og endte med slagsmål og skænderi. Slagsmålet førte til hans død, og de forsøgte at skjule, hvad der var sket, oplyste en offentlig anklager i en erklæring ifølge det statslige telegrambureau Saudi Press Agency.

Jamal Khashoggi var kendt som en aktiv kritiker af styret i Saudi-Arabien og levede i årene inden sin død i eksil i Washington i USA af frygt for forfølgelse.

Han flygtede i september 2017, blot få måneder efter den saudiske kronprins og leder af det saudiske styre, Mohammed bin Salman, kom til magten. Det skriver Business Insider.