Fik bøde for at vise blotter: Nu er hun frifundet

Rikke Louise Andersen delte overvågningsbilleder af en blotter og fik en bøde. Men det ville hun ikke finde sig i

Rikke har været i retten, fordi hun delte et billede af en blotter på Facebook. Foto: Privat
Rikke har været i retten, fordi hun delte et billede af en blotter på Facebook. Foto: Privat
Følg Krimi

Retten i Nykøbing Falster har fredag frifundet en kvinde for at have offentliggjort et billede på Facebook af en mand, der havde blottet sig for hendes datter.

Nu falder der dom i opsigtsvækkende sag: Rikke delte billede af blotter

Ifølge Rikke Louise Andersen selv, der var tiltalt i sagen, var begrundelsen for frifindelsen, at hun i sin tid var blevet sigtet efter den forkerte paragraf, og derfor frafalder sagen.

Hun havde dog på ingen måde forventet at blive frifundet, og hun var derfor meget overrasket over sagens udfald, da Ekstra Bladet fangede hende kort efter domfældelsen fredag formiddag.

- Jeg blev frifundet! Det er fuldstændig sindssygt jo, lyder det fra Rikke Louise Andersen.

- Det var ikke det jeg havde forventet, men jeg er så glad og stolt over, at det bar frugt at tage denne her sag op, siger hun.

Advokat Silas Hecht, der repræsenterede moren, er tilfreds med rettens afgørelse.

- Den bestemmelse, som hun var tiltalt efter, handler om ansvar for den, der har optaget en overvågningsvideo, i det her tilfælde Daglig Brugsen.

- Det, der i virkeligheden skete, var, at min klient med sin mobiltelefon havde taget et billede af videoovervågning, og derfor kunne hun ikke straffes efter den bestemmelse, siger han til Ritzau.

Advokaturchef Bente Thejlade påpeger, at de nu skal nærlæse dommen.

- Vi har haft kort tid til at studere dommen i. Det er en dom, som vi skal vende med statsadvokaturen, fordi det, den forholder sig til, er, hvem der er dataansvarlig efter paragraf 26. Der har vi rejst tiltale for, at hun var ansvarlig på grund af de konkrete omstændigheder, der var i forbindelse med billedoptagelsen. Men det var retten ikke enig i, siger hun til Ritzau.

Sagen
Sagen begyndte at rulle sidste år i august, da Rikke Louise Andersens datter og hendes veninde blev antastet af en blotter to gange. Første gang, da de stod og solgte blommer ved den lokale Dagli’ Brugsen. De løb og gemte sig, men da de kom frem fra deres skjul, dukkede blotteren op igen.

Moderen har beskrevet over for Ekstra Bladet, at manden hoppede ud foran pigerne og trak sine bukser ned. Derefter 'svingede han med sin tissemand'.

Episoden blev meldt til politiet, og Rikke fik via omveje adgang til overvågningsbilleder af gerningsmanden, som hun valgte at dele på Facebook.

Fik en større bøde
Sagen endte dog i retten, fordi Rikke Louise Andersen fik en større bøde for at have delt overvågningsbillederne, end blotteren fik for at svinge sit lem foran pigerne.

Rikke blev nemlig sigtet for at have overtrådt persondataloven, hvilket endte med en bøde på 5000 kroner, mens blotteren kun skal betale det halve: 10 dagsbøder a 250 kroner.

Men Rikke Louise Andersen har altså nu fået rettens ord for, at hun ikke skal betale bøden.

Hun er dog stadig vred over, at hun i det hele taget har været igennem hele møllen, fordi hun forsøgte at hjælpe med at fange en forbryder.

- De resurser, der er blevet spildt på det her, kunne være blevet brugt på at fange de rigtige forbrydere, siger hun til Ekstra Bladet.

Selvom hun er blevet frifundet, siger hun dog, at hendes kamp ikke er færdig.

- Jeg synes stadig, der mangler retfærdighed i forhold til at få dømt pædofile og krænkere, siger hun.

Skal fejre med datter
Hun skal nu hjem og fejre frifindelsen, som altså kommer noget overraskende for hende.

- Jeg skal hente mit barn, og så skal jeg fortælle hende, at mor er frikendt. For hun har selvfølgelig haft lidt ondt i maven over, hvad der vil komme til at ske med hendes mor, siger hun.

- Så jeg glæder mig bare til at fortælle hende, at hende mor er frikendt, og kampen var værd at tage, siger Rikke Louise Andersen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt