Fik dobbelt-straf: Bandemedlemmer overfaldt rivaler

Fem mænd har ved Retten i Aarhus tirsdag modtaget en dobbelt så hård straf som normalt grundet deres tilknytning til banden Loyal to Familia. To af personerne har anket

Fem mænd er netop blevet idømt seks til ti måneders fængsel grundet bandetilknytning
Fem mænd er netop blevet idømt seks til ti måneders fængsel grundet bandetilknytning

Fem bandemedlemmer har ved Retten i Aarhus tirsdag eftermiddag modtaget seks til ti måneders fængsel hver for forsøg på grov vold mod en rivaliserende gruppering.

Egentlig skulle de fem 'blot' have modtaget tre til fem måneders fængsel hver, men på grund af den såkaldte bandeparagraf - straffelovens paragraf 81a - er strafudmålingen blevet fordoblet. Desuden er to af de dømte blevet betinget udvist.

- De fem personer, som nu er dømt, er tilknyttet banden LTF (Loyal to Familia, red.), fortæller specialanklager Lars Pedersen til Ekstra Bladet.

Episoden, som førte til dommen, udspillede sig 25. juli sidste år. Ifølge chefanklageren opholdt alle fem sig uden for en kiosk på Hasle Torv i Aarhus, idet de blev mødt af tre biler, som blev parkeret i en buslomme på den modsatte side af vejen.

Ud af bilerne trådte et ukendt antal personer, som, man ifølge chefanklageren antager, er fra den rivaliserende gruppering Brabrand-gruppen, hvoraf seks til otte af disse gik hen imod de fem LTF'ere foran kiosken.

- Da en af personerne er tre til fire meter fra kiosken, bliver der kastet fem flasker mod ham, fortæller Lars Pedersen.

Personerne, som kastede flaskerne, var ifølge chefanklageren de fem LTF'ere, og det bliver desuden pointeret, at det var fyldte ølglasflasker samt fyldte glasflasker af mærket Bacardi Breezer, der blev kastet med.

Flere flaskekast
Efter kastene låste de fem sig inde i kiosken, hvorefter tre af de nyankomne ifølge Lars Pedersen 'går helt frem til døren og står og gestikulerer og truer eller et eller andet'.

Chefanklageren fortæller desuden, at de tre var ubevæbnet, og at de efter få sekunder vendte om og sammen med de resterende begav sig hen imod de parkerede biler på den anden side af vejen.

- Så sker der det, at de fem gutter kommer ud fra kiosken hver bevæbnet med nogle flasker i hænderne, fortæller Lars Pedersen.

Ifølge chefanklageren blev der da kastet ikke mindre end ni flasker imod primært de tre personer, som stod ved døren, hvorefter der blev kastet yderligere to flasker mod en specifik af de tre.

Få øjeblikke senere ankom flere patruljevogne til stedet, da politiet forinden havde modtaget anmeldelser om uro i området. Her blev alle fem mænd anholdt.

Hævdede nødværge
Episoden blev fanget på videoovervågning, og sammen med vidneudsagn kunne retten således fastslå hændelsesforløbet.

Alle fem nægtede i retten at være involveret i en bande og hævdede desuden, at flaskerne var blevet kastet i nødværge. Dette blev til dels fundet troværdigt men kun for de første fem kast - altså inden de fem låste sig inde.

- Og det er de flasker, som, retten siger, er blevet kastet, da de fem var så ophidset og skrækslagne, at det var for at modstå det her eventuelle angreb. Derfor bliver de straffri for de kast, fortæller Lars Pedersen.

Chefanklageren påpeger ydermere, at ingen blev ramt af flaskerne, hvorfor de fem er blevet dømt for forsøg på grov vold og ikke grov vold.

Bedre organiseret end andre bander: Sådan styres LTF