Fik konfiskeret hel cykelforretning - nu får han 320 cykler tilbage

150 mennesker forsøgte at finde deres stjålne cykler - uden held

Cykler i læssevis blev hentet ind til gennemsyn i forbindelse med sagen.
(Foto: Jan Unger)
Cykler i læssevis blev hentet ind til gennemsyn i forbindelse med sagen. (Foto: Jan Unger)

Har du en usædvanlig/opsigtsvækkende historie om cykeltyveri, som du ønsker at dele, vil vi meget gerne høre fra dig. Send os en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Cykeltyveri er noget, rigtig mange danskere har haft helt inde på livet, og det er noget, der for alvor kan få sindene i kog.

Det vakte derfor også opsigt, da Københavns Politi i juli efter en konkret henvendelse endte med at konfiskere hundredvis af cykler fra en cykelhandler på Nørrebro i København med mistanke om, at de var stjålne.

Genkendte sin stjålne cykel i butik

Politiet har siden gået cyklerne igennem, og den 35-årige indehaver af cykelforretningen er i den sammenhæng blevet sigtet for i alt 31 forhold af hæleri for de cykler, som politiet vurderede var stjålet.

Det oplyser Brian Belling, politikommissær i Københavns Politi, til Ekstra Bladet.

150 gik forgæves
Ud over de cykler, som politiet ved hjælp af stelnummeret kunne se var meldt stjålet, var der en masse cykler, som politiet ikke kunne finde ejeren på.

I midten af september inviterede de derfor byens borgere til at komme forbi og se, om deres stjålne cykel var i blandt de mange tilbageværende cykler.

Det skete blandt andet, fordi erfaringen ifølge Københavns Politi viser, at en del ikke melder deres cykel stjålet, fordi de ikke kan huske stelnummeret. Trods pænt fremmøde var der dog ingen gevinst.

- Der var 150 mennesker ude at kigge, men der var ikke nogen, der kunne genkende deres cykler. Der var godt nok én, der mente, at hun havde ramt plet, men der matchede stelnummeret ikke, siger Brian Belling.

Han fortæller samtidig, at grunden til, at der ikke var gevinst, ikke handlede om, at folk ikke kunne dokumentere, at de var ejere af de måske stjålne cykler, men simpelthen at der ikke var nogen, der mente de var ejere af cyklerne. Indehaveren af cykelforretningen blev derfor ikke sigtet for yderligere forhold efter gennemgangen.

Beholder ejerløse cykler
Seks af de konfiskerede cykler manglede et stelnummer, men heller ikke nogen af dem lykkedes det at finde en ejer til.

- På de cykler, der mangler et stelnummer, drejer det sig om, at stelnummeret er forsvundet ved at det er blevet slebet, slidt eller banket af, så det ikke længere var synligt, siger han.

Indehaveren af cykelforretningen er sigtet for hæleri i forbindelse med de seks cykler, selvom der altså ikke er nogen, der har givet sig til kende som ejer.

- De seks cykler vil fortsætte med at være konfiskeret, indtil en dommer beslutter, hvorvidt vi med rette har konfiskeret dem, oplyser Brian Belling.

I tilfælde af, at en dommer giver anklagemyndigheden medhold, vil cyklerne senere blive udstyret med et nyt stelnummer, hvorefter de vil blive solgt på politiauktion.

Nægter skyld
Indehaveren af cykelforretningen nægter sig skyldig i sigtelserne for hæleri.

- Han har selvfølgelig givet sin egen forklaring på, hvor cyklerne er kommet fra, men det er ikke en forklaring, som jeg kan komme nærmere ind på, siger Brian Belling.

De resterende 320 cykler, som var blevet konfiskeret af politiet, men som altså ikke ifølge politiet kan dokumenteres som værende stjålne, vil blive leveret tilbage til cykelhandleren. Politiet vurderer, at cykelhandleren derfor har købt dem på anden vis.

Endelig er der 25 cykler, som tidligere er blevet leveret tilbage til deres ejere.

- For det meste i sådan nogle tilfælde har forsikringsselskabet udbetalt forsikringssummen, og det er derfor dem, der nu er ejer af cyklen. Det er også tilfældet her.

Ingen razziaer i vente
Sagen mod cykelhandleren for Nørrebro startede som lidt af en tilfældighed, da en mand opdagede, at cykelhandleren var i færd med at slibe stelnummeret af og male den cykel, han tidligere havde fået stjålet. Han kontaktede derfor politiet, som siden anholdt manden og konfiskerede alle cyklerne.

Den opsigtsvækkende sag har dog ikke fået politiet til af sig selv at rette søgelyset mod de københavnske cykelforretninger for at finde flere stjålne cykler der.

- Vi reagerer selvfølgelig på det, hvis vi får henvendelser, men det er ikke sådan, at vi bare tager ud til tilfældige cykelhandlere og kontrollerer deres cykler, lyder det fra Brian Belling.

Anklagemyndigheden har endnu ikke rejst tiltale i sagen mod cykelhandleren.

Ekstra Bladet har i den kommende tid fokus på cykeltyverier. Har du en usædvanlig/opsigtsvækkende historie om cykeltyveri, som du ønsker at dele, vil vi meget gerne høre fra dig. Send os en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.