Finansiel Stabilitet skal betale millioner til Eik Banks ledelse

I landsretten blev fire tidligere medlemmer af den krakkede Eik Banks ledelse dømt. De er nu frifundet

Højesteret har mandag afgjort en sag, hvor Finansiel Stabilitet gjorde krav på 250 millioner kroner i erstatning fra Eik Banks tidligere ledelse. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Højesteret har mandag afgjort en sag, hvor Finansiel Stabilitet gjorde krav på 250 millioner kroner i erstatning fra Eik Banks tidligere ledelse. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

Højesteret har mandag frifundet seks tidligere medlemmer af den krakkede Eik Banks ledelse for et stort erstatningskrav.

Domstolen finder, at medlemmerne af ledelsen ikke skal betale erstatning for bankens tab på to låneengagementer.

Dommen er en ændring af landsrettens dom, hvor fire blev dømt til at betale 28,6 millioner kroner plus renter, så det løb op i 42,6 millioner kroner.

De fire, der nu får pengene tilbage igen, er tidligere bestyrelsesformand Peter Marner Aage Jacobsen, næstformand i bestyrelsen Henrik Ørsted samt direktørerne Jesper Søndberg Clausen og Kim Michael Sandberg.

Foruden at få de 42,6 millioner kroner tilbage lægges der renter på beløbet, som løber op i mindst 3,68 millioner kroner.

I landsretten havde Finansiel Stabilitet gjort krav på 250 millioner kroner for de tab, som opstod i banken, der sank i grus i 2010. I Højesteret var kravet dog på cirka 107 millioner kroner.

Landsretten frifandt de to andre i sagen - et medlem af bestyrelsen og et medlem af direktionen. Bankens revisionsselskab blev også frifundet, men den del af dommen blev ikke anket til Højesteret.

I Højesteret har sagen handlet om, hvorvidt de seks tidligere medlemmer af ledelsen var erstatningsansvarlige over for bankens tab på to låneengagementer.

Og det var de ikke, lyder konklusionen.

Det ene låneengagement drejer sig om Schaumann-koncernen. Det var den del, som udløste en erstatning i landsretten, men altså ikke i Højesteret.

Her finder landets øverste domstol, at ingen af bankens medlemmer har handlet ansvarspådragende ved bevillingen af lånet.

Det andet handler om selskabet Sydporten, som fik lån til byggerier. Her stadfæster Højesteret landsrettens afgørelse om, at medlemmerne af ledelsen ikke skal betale erstatning.

Landsretten konkluderede, at direktørerne Brian Toft og Jesper Clausen svigtede, fordi ejendomsspekulanten Vagn William Andersen i Sydporten kunne foretage en stribe uberettigede hævninger.

Desuden var Brian Toft 'som udgangspunkt erstatningsansvarlig' for et tab, som opstod, da Eik Bank kom til at hænge på et lån på 81 millioner i stedet for 27 millioner.

Men erstatningskravet var forældet, da det blev sendt 27 dage for sent til retten. Derfor har Højesteret slet ikke taget stilling til, om de handlede ansvarspådragende i de tilfælde.

- Det var en lettet klient, og jeg er også yderst tilfreds med, at udover at det er stadfæstet, er det en mere tydelig frifindelse af min klient, siger advokat Michael Amstrup, der repræsenterer Brian Toft.

Eik Bank, der har rod på Færøerne, gik ned i efteråret 2010, hvorefter Finansiel Stabilitet overtog kontrollen og resterne.

Foruden at Finansiel Stabilitet ikke får ret i sit erstatningskrav, står det tilbage med en større millionregning for sagsomkostningerne i retten.

I landsretten stod statens selskab til at betale sagsomkostninger på cirka 40 millioner kroner.

Men Højesteret har lagt 2,5 millioner kroner til regningen fra landsretten, og der er kommet cirka 15 millioner kroner til i omkostninger i Højesteret, så det samlede beløb lander på omkring 57,5 millioner kroner.

Sagen om Eik Bank er bare en af flere sager, som Finansiel Stabilitet har anlagt mod chefer i banker, som gik ned under finanskrisen.

OVERBLIK: Her er de syv banksager mod bankchefer

Højesteret har mandag frifundet seks medlemmer af ledelsen i Eik Bank. Fire af dem blev dømt i Østre Landsret.

Sagen er én blandt flere i en række af sager, som det statslige selskab Finansiel Stabilitet (FS) har anlagt mod de ansvarlige i de pengeinstitutter, som gik ned efter finanskrisen.

Her er de øvrige store sager. Flere blev anlagt i 2011. Nogle af dem er endnu ikke endeligt afgjort ved domstolene.

* Løkken Sparekasse. Den tidligere direktør, bestyrelsens formandskab og den eksterne revision blev i februar i Vestre Landsret frifundet i sag anlagt af FS. Erstatningskravet lød på 275 millioner kroner. Staten har anket frifindelsen af direktøren til Højesteret.

* Roskilde Bank. Direktion, bestyrelse og revisionsselskab blev sagsøgt for en milliard kroner. Østre Landsret frifandt alle i november 2017. FS har anket til Højesteret med krav om 350 millioner. Sagen mod revisionen er opgivet.

* Amagerbanken. Oprindeligt var 11 sagsøgt. Flertallet blev afkrævet 900 millioner kroner. Retten i Lyngby frifandt samtlige i juni 2017. FS ankede til Østre Landsret, der i juni 2019 dømte en tidligere direktør og syv bestyrelsesmedlemmer til at betale 343,5 millioner. Dommen blev anket til Højesteret, men sagen er endt med et forlig. Resultatet er 255,5 millioner.

* Ebh Bank. FS krævede 550 millioner mod 15 personer og revisionen. Vestre Landsret frifandt 31. januar i år samtlige. Kun den tidligere direktør Finn Strier Poulsen skulle af med penge - to millioner kroner. FS har anket afgørelsen mod Finn Strier Poulsen til Højesteret med påstand om 100 millioner.

* Eik Bank Færøerne (Eik Banki). Kravet var 150 millioner, men undervejs frafaldt FS søgsmålet mod revisionen. Retten på Færøerne frifandt i december 2019 en tidligere direktør, men dømte en anden direktør samt bestyrelsesformanden og dens næstformand til at betale 150 millioner. Dommen er anket til Østre Landsret.

* Capinordic Bank. FS krævede i Østre Landsret 400 millioner kroner, men retten landede i oktober 2015 på 90 millioner. Højesteret stadfæstede stort set afgørelsen i januar 2019.

Kilder: Retsdokumenter, Finansiel Stabilitet, Ritzau.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller