Fire år efter massakre: Sommerlejr på Utøya genopstår

Til sommer er det fire år siden, at Anders Behring Breivik dræbte massevis af unge på den Utøya.

Den socialdemokratiske ungdomsorganisation i Norge er nu klar til at tage tilbage til øen Utøya og genoptage traditionen med at afholde sommerlejr på øen i Tyrifjorden vest for Oslo.

Det er første gang siden massakren 22. juli 2011, da Anders Behring Breivik målrettet skød og dræbte 67 personer på øen, at politisk interesserede unge igen samles på øen.

De unge socialdemokrater i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) fremlægger onsdag planen for dette års lejr, der finder sted i august.

Utøya-overlevende i nyt våbendrama

Inden da vil massedrabet for fire år siden blive markeret ved en mindehøjtidelighed 22. juli. Samtidig vil et nyt mindesmærke på øen blive afsløret.

Derefter vil der være sommerlejr fra 7. til 9. august, skriver den norske avis Dagsavisen.

Endelig er det planen at afholde en tværpolitisk konference i løbet af efteråret for de norske partiers ungdomsorganisationer med ekstremisme og vold som temaet.

Anders Breivik er dømt for de 67 drab på Utøya.
Anders Breivik er dømt for de 67 drab på Utøya.
 

- Disse tre arrangementer symboliserer det, Utøya skal være nu og lang tid frem i tiden, siger AUF's leder Mani Hussaini, som modsat sin forgænger Eskil Pedersen ikke selv var til stede på øen under terrorangrebet.

Han fortæller, at debatten om Utøyas fremtid har været krævende, men at det alligevel er rigtigt og vigtigt at holde sommerlejr på øen igen. AUF ejer den lille ø, der ligger i Tyrifjorden.

Massemorderen ville skåne de mindste børn

- Vi var allerede tidligt ude og sige, at vi ville tage Utøya tilbage. Men vi har erkendt, at vi var for hurtige til at konkludere, hvad der skulle ske med bygningerne på øen. Vi havde ikke taget stilling til, hvad Utøya skal være.

- Nu har vi lyttet til råd fra efterladte og den nationale støttegruppe og taget os mere tid, siger Hussaini til avisen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær