Fire år for at smugle halvandet tons hash

En 43-årig mand fra Horsens er mandag ved Retten i Aarhus blevet idømt fire års fængsel for at have medvirket til at smugle halvandet tons hash ind i Danmark til en gadeværdi på over 75 millioner kroner

Det var her ved Retten i Aarhus, at den 43-årige blev idømt fire års fængsel for indsmugling af hash i massive mængder. Foto Anita Graversen
Det var her ved Retten i Aarhus, at den 43-årige blev idømt fire års fængsel for indsmugling af hash i massive mængder. Foto Anita Graversen

Den 43-årige Dennis Leed fra Horsens erkendte i retten, at han igennem 2017 og 2018 var en del af et stort netværk af kriminelle, der via lastbiler smuglede hash fra Holland til Danmark. Hans rolle var blandt andet at afhente hashen forskellige steder i Danmark, hvorefter han kørte det i en trailer til et lager i Horsens. 

Hashsmuglernes foretagende blev dog stoppet i marts sidste år, da politiets enhed, Særlig Efterforskning Vest, slog til efter længere tids efterforskning og på én dag anholdt i alt 20 personer – heriblandt Dennis Leed, som således har siddet varetægtsfængslet i et år. 

Anklager Morten Rasmussen fra Østjyllands Politi er tilfreds med, at den sigtede valgte at tilstå og forklare om andre i sagen. 

- Den 43-årige har fortalt politiet om sin egen rolle i indsmuglingen af de store mængder hash, og han har også forklaret om andres rolle i sagen, og det kom til udtryk i udmålingen af straffen. Nu vil jeg se dommerens begrundelse for strafudmålingen og overveje, om det giver anledning til, at dommen skal sendes til Statsadvokaten med henblik på overvejelse af eventuel anke, siger Morten Rasmussen i en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi.

Hentede hash på lille trailer

Ud over Dennis Leed er en lang række andre personer blevet dømt for at have været en del af smuglernetværket. Blandt de dømte er en 48-årig mand fra Arden, som hjalp med at omlæsse de mange tusinde kilo hash i en lagerhal på sin bopæl i Arden syd for Aalborg. Det var blandt andet hos den 48-årige, at Dennis Leed hentede de ulovlige stoffer, som han transporterede 300-500 kilo af pr. gang på en lille trailer videre til endestationen i Horsens, hvorfra det blev solgt videre til gadeniveau. 

To mænd er, ifølge Ekstra Bladets oplysninger, fængslet in absentia i Marokko. Der er desuden fortsat nogle enkelte tiltalte, der endnu ikke har modtaget dom i sagen. Fredag indleder Retten i Horsens en straffesag mod to hollandske chauffører på 46 og 73 år. De to har ifølge tiltalen hver især leveret 400 kilo hash. Begge nægter sig dog skyldig.

Ros til efterforskerne

Anklager Morten Rasmussen gik efter at få den 43-årige Dennis Leed idømt fem års fængsel, men den tiltalte familiefar slap formentlig med fire år, fordi han tilstod og samarbejdede med politiet om efterforskningen af sagen. Det i sig selv har muligvis givet ham rabat i strafudmålingen.

- Jeg tror, at der er sket flere tilståelser i sagen, fordi politiet har lavet et ualmindeligt godt stykke efterforskningsarbejde. Jeg tror også, at politiets fremragende efterforskningsarbejde har øget incitamentet hos de tiltalte til at samarbejde med politiet, siger Morten Rasmussen til Ekstra Bladet.

Specialgruppen Særlig Efterforskning Vest kan glæde sig over roserne fra anklageren, og deres chef, politiinspektør Brian Voss Olsen, har i Horsens Folkeblad kaldt sagen usædvanlig, fordi man har afsløret lovovertrædere på flere niveauer.

- Vi mangler dem, der står i Marokko og plukker hashen, har han sagt til avisen.

- Men ellers har vi fået optrevlet hele organisationen. Fra Spanien og hele vejen op til Danmark via Holland samt de underorganisationer, der er kommet til Horsens og fået store mængder hash udleveret, som de har taget med hjem til de byer, de kommer fra.

Flere af de dømte horsensianere i sagen er i familie med hinanden på kryds og tværs. De er søstre, mødre, sønner, brødre, fætre og bedstemødre, har Horsens Folkeblad tidligere rapporteret.

Fri hash i Aarhus er helt ude i hampen

Beslaglæggelser af narko: Disse stoffer er i vækst

Sultent barn førte pædagog til hashfund i børnehave