Fire venner frifindes for medvirken til terror

Fire venner fra Nørrebro er netop blevet frifundet for medvirken til terror, men kendes blandt andet skyldige i at have bortskaffet drabsvåbnet fra angrebet på Krudttønden

De terrortiltalte - fra venstre: Mahmoud Rabea, Liban Elmi, Ibrahim Abbas og Bhostan Hossein. Alle fire er tiltalt for at have hjulpet Omar el-Hussein inden angrebet på synagogen i København. Retstegninger: Jørgen Bitsch
De terrortiltalte - fra venstre: Mahmoud Rabea, Liban Elmi, Ibrahim Abbas og Bhostan Hossein. Alle fire er tiltalt for at have hjulpet Omar el-Hussein inden angrebet på synagogen i København. Retstegninger: Jørgen Bitsch
Følg Krimi

Københavns Byret (Ekstra Bladet): De fire venner Liban Elmi, 21, Bhostan Hossein, 26, Ibrahim Abbas, 23 og Mahmoud Rabea, 31 er netop blevet frifundet i medvirken til terror.

Det har taget tre dommere og seks nævninge en uge at finde frem til afgørelsen, som blev truffet af et enigt nævningeting.

- Nævningetinget har lagt vægt på, at de tiltalte efter klokken 21.17 14. februar 2015 ikke med Omar el-Hussein havde en kontakt, der kan karakteriseres som vedvarende og tæt, og at det forhold, at en af de tiltalte overlod sin computer til Omar el-Hussein, og at en anden tiltalt betalte for den, efter omstændighederne ikke kan karakteriseres som strafbar medvirken, siger retsformand Marianne Madsen om afgørelsen.

Retssal 60 i Københavns Byret er fyldt til bristepunktet med journalister, politifolk og pårørende til de tiltalte. Da kendelsen blev læst højt brød flere af de pårørende ud i klapsalver og lettede suk.

Optagelser fra Omar el-Husseins begravelse, som fandt sted d. 20 februar 2015. Video: Kenneth Meyer

Manglende beviser
Ifølge rettens afgørelse er det ikke lykkedes anklagemyndigheden at bevise, at Omar el-Hussein havde forsæt til at begå et nyt terrorangreb allerede kort efter angrebet på Krudttønden, hvor han opsøgte sine fire tiltalte kammerater.

Det er heller ikke bevist, at han der indviede sine venner i eventuelle tanker om et nyt angreb.

Først klokken 21.17 da el-Hussein foretager en række internet-søgninger på sit næste terrormål på netcafeen Powerplay er der et klart bevis for, at den 22-årige nu dræbte terrorist barslede med nye angreb.

Men her er kontakten mellem de fire tiltalte venner og el-Hussein ifølge retten så sparsom, at de ikke kan dømmes for medvirken.

Forsvarerne til de fire unge mænd har sagen igennem fasthold, at de konkrete beviser mod firkløveren i terrorsagen er yderst svage og i nogle tilfælde ikke eksisterende. I stedet mente de, at anklagemyndigheden førte en sag på følelsesmæssige aspekter.

I dag afgør retten: Er Omars venner skyldige i terror?

- Når et terrorangreb rammer, så nærer alle et ønske om, at der bliver slået hårdt ned og statueret et eksempel. Jeg har selv oplevet, at anklagemyndigheden har spillet meget på jeres følelser - vores følelser, sagde forsvarer Mette Grit Stage, der er forsvarer til sagens yngste tiltalte under sin procedure.

Omvendt har anklagemyndigheden sagen igennem fastholdt sin påstand om, at de fire venner ikke bare støttede deres ven Omar el-Hussein, men også hjalp ham i timerne op til angrebet på Synagogen i Krystalgade i København, hvor Dan Uzan blev dræbt.

- Omars kontakt med de tiltalte er intensiv og den strækker sig over flere timer. De tiltalte har i modsætning til andre hjulpet Omar fysisk, og kontakten kan umuligt være tilfældig, har anklager Bo Bjerregård tidligere sagt

På trods af frifindelsen for medvirken til terror findes alle fire tiltalte dog skyldige i en række andre forhold i anklageskriftet i mod dem.

21-årige Liban Elmi og 26-årige Bhostan Hossein kendes skyldige i at have hjulpet Omar el-Hussein med at bortskaffe den M95-riffel, som blev brugt under angrebet på Krudttønden, hvor Finn Nørgaard blev dræbt.

31-årige Mahmoud Rabea kendes skyldig i at have været i besiddelse af ulovlig ammunition.

23-årige Ibrahim Abbas kendes skyldig i at have udøvet vold og trusler mod fængselspersonale under sin varetægtsfængsling i terrorsagen.

Tre af de tiltalte kendes i øvrigt skyldige i at have været i besiddelse af en mobiltelefon i cellen i fængslet.

Artiklen opdateres..

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale