Firedobbelt politimord for 50 år siden: Det mest brutale i historien

For 50 år siden skød og dræbte den dengang 38-årige vaneforbryder Palle Sørensen fire unge betjente under en biljagt

Firedobbelt politimord for 50 år siden: Det mest brutale i historien

Da Palle Sørensen en mørk september-nat i 1965 likviderede fire unge betjente, tog han samtidig mændene fra fire koner og gjorde fire børn faderløse. Se her, hvordan drabene fandt sted. (Video venligst udlånt af Politimuseet)

- Det er den mest brutale handling mod politiet i fredstid, så kort kan det siges.

Det er tidligere kriminalassistent Frank Bøghs vurdering af Palle Sørensens iskolde nedskydning af fire betjente for 50 år siden.

- Hvis man ser bort fra alle de betjente, der mistede livet under Anden Verdenskrig, så vil du ikke kunne finde noget, der tilnærmelsesvis ligner det, der skete den nat, siger Frank Bøgh, der har skrevet bogen 'Politimorder' om Palle Sørensen.

I bogen har han ved hjælp af utallige interviews med Palle Sørensen og gennemlæsning af politirapporterne genskabt det tragiske forløb 18. september 1965.

På denne dag for 50 år siden var den dengang 38-årige Palle Sørensen på vej hjem efter en røverturné sammen med kumpanen Norman Lee Bune.

Henrettede dem på klos hold
De begik det første bræk i Roskilde og besluttede sig for også at lave et par på vej hjem.

Klokken var omkring halv fire om natten, da de holdt i Palle Sørensens hvide Simca Versailles i krydset ved Saltværksvej og Amager Landevej, ikke langt fra Kastrup Lufthavn.

I bilen havde de nattens udbytte. 1106 kroner i rede penge. Derudover et kompressor-horn. Dunke med olie. Otte sæt spillekort. Et udvalg af parfumer, dametasker og damestrømper. Alt i alt havde de tyvekoster til en værdi af omkring 3000 kroner. Hvad der i dag svarer til 30.000 kroner.

De var omkring 200 meter fra, hvor Palle Sørensen skulle sætte Bune af, da en patruljevogn satte efter dem.

I patruljevognen sad betjentene Gert Søndergaard Harkjær og Henning Skov Hansen. Begge 24 år.

De fik bragt Palle til standsning på Amager Strandvej. Så snart bilen holdt stille, stak Norman Lee Bune af.

Det gjorde Palle Sørensen ikke. Han stod allerede klar med sin 9mm Browning-pistol, da Gert Søndergaard Harkjær trådte ud af politibilen.

Norman Lee Bune så ikke, hvad der skete, men han hørte en række hurtige skudsalver.

Patruljebilen, en Volvo P544. (Foto: POLFOTO)
Patruljebilen, en Volvo P544. (Foto: POLFOTO)
 

På få minutter affyrede han ni skud og henrettede de to betjente på klos hold, inden han flygtede videre af Amager Strandvej nordpå, hvor betjentene Elmer Gert Jeppesen og Aksel Dybdahl Andersen ventede.

De holdt en kilometer længere fremme på Italiensvej, hvor Palle Sørensen voksede op i nummer seks.

Klokken var 03.53, da 24-årige Jeppesen meldte ind, at de eftersatte.

Skød ham i hjertet
Det var ikke svært for dem at indhente Palle Sørensen i den hurtige patruljevogn, en Ford Zephyr.

Efter to minutter svingede de ind foran ham, så han blev nødt til at standse. Elmer Gert Jeppesen var næsten nået hen til forenden af den hvide Simca, da Palle Sørensen steg ud og med det samme skød betjenten gennem hjertet.

Han var død på stedet, men Palle Sørensen skød ham endnu engang, mens han lå på jorden.

I politibilen prøvede 28-årige Aksel Dybdahl Andersen at kravle hen over passagersædet for komme ud.

Han havde lige fået fat i døren, da Palle Sørensen skød ind gennem vinduet i førersiden og knuste ruden, så han kunne få sin arm ind.

Den grønne Ford Zephyr. (Foto: Erik Gleie)
Den grønne Ford Zephyr. (Foto: Erik Gleie)

På klos hold affyrede han to skud. Det ene ramte sædet, mens det andet ramte Dybdahl i ryggen.

Palle Sørensen løb rundt om bilen og gjorde det af med betjenten med endnu et skud i ryggen.

I løbet af 30 minutter frarøvede han fire familier deres mænd, fædre og sønner – og ødelagde sit eget liv for altid.

Fra venstre mod højre: Gert Søndergaard Harkjær, Henning Skov Hansen, Elmer Gert Jeppesen, og Aksel Dybdahl Andersen. (Foto: POLFOTO)
Fra venstre mod højre: Gert Søndergaard Harkjær, Henning Skov Hansen, Elmer Gert Jeppesen, og Aksel Dybdahl Andersen. (Foto: POLFOTO)
 

Drabene på Elmer Gert Jeppesen, Henning Skov Hansen, Gert Søndergaard Harkjær og Aksel Dybdahl Andersen står tilbage som et af de mest brutale kapitler i dansk kriminalhistorie.

Danmark var i landesorg efter de bestialske drab. De fire betjente fik en statsbegravelse, hvor blandt andet kong Frederik IX deltog. (Foto: POLFOTO)
Danmark var i landesorg efter de bestialske drab. De fire betjente fik en statsbegravelse, hvor blandt andet kong Frederik IX deltog. (Foto: POLFOTO)
 

Frank Bøgh blev ansat ved politiet året efter de forfærdelige drab.

- Alle synes, det var rigtigt forfærdeligt. Det er der ingen tvivl om, men det var ikke sådan at folk gik og hang med skuffen, eller blev sendt til psykolog. Det brugte man slet ikke dengang. Det førte selvfølgelig til et stort had til Palle Sørensen og en masse snak om hævn, men det var jo bare ord, siger Frank Bøgh.

Tungere bevæbning
Rent praktisk førte de fire politimord til en række ændringer i politiets procedurer med henblik på at undgå en lignende situation.

Blandt andet blev politiets procedure, når de skulle standse biler, ændret.

De fire betjente havde nemlig været oplyste skydeskiver for Palle Sørensen, idet de var kørt ind foran forlygterne på bilen.

Derudover blev det obligatorisk, at betjentene skulle bære våben.

Og på sin vis er denne udvikling i retning af tungere bevæbning hos politiet kun fortsat påpeger Frank Bøgh og trækker en tråd op til nutiden, hvor svært bevæbnede betjente efter terror- angrebet tidligere i år, har patruljeret gaderne med maskinpistoler.

Palle Sørensen blev efter 32 år og otte måneder bag tremmer løsladt i 1998. Siden løsladelsen har han boet i en lejlighed i Valby. (Foto: Jan Unger)
Palle Sørensen blev efter 32 år og otte måneder bag tremmer løsladt i 1998. Siden løsladelsen har han boet i en lejlighed i Valby. (Foto: Jan Unger)