Flere advarede politiet om tiltalt syrienkriger

Under Islamisk Stats sorte fane poserer den 24-årige dansk-tyrker med to maskinpistoler på et billede med teksten 'Ingen ære uden Jihad'

24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til Syrien og kæmpet for Islamisk Stat. Retstegning: Bitsch
24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til Syrien og kæmpet for Islamisk Stat. Retstegning: Bitsch
Følg Krimi

Retten i Glostrup (Ekstra Bladet): Hvad foretog en 24-årig dansk-tyrker sig i fire måneder i 2013 i det krigshærgede Syrien?

Det spørgsmål vil anklagemyndigheden i dag forsøge af afdække under sagens tredje retsmøde i en historisk retssag mod den 24-årige danske statsborger Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Ciftci.

Den 24-årige er som den første i Danmark tiltalt for at have ladt sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat, som han ifølge anklagemyndigheden kæmpede for i perioden 14. juli til 14. oktober 2013.

Fældet af anonymt tip
Sagens ene anklager, Natalja Lindberg, har netop fortalt rettens nævninge, hvordan Københavns Vestegns Politi kom på sporet af Hamza Cakan, da en anonym kilde som den første tilbage i starten af 2015 henvendte sig til politiet.

Anklage: Tiltalt syrienkriger hyldede Omar

- Politiet modtog derefter en række oplysninger fra flere kilder, som gjorde at man indledte en efterforskning. Der blev også indgivet en anmeldelse til PET om, at tiltalte have billeder på sin Facebook af radikal karakter, forklarede anklageren. 

I marts sidste år fik sagens efterforskere nys om, at den 24-årige danskers navn også fremgik af de lækkede IS-dokumenter, hvor flere tusinde navne for syrienkrigere blev offentliggjort. 

- Det var en ren foræring, sagde anklageren i sin forelæggelse.

Også på den tiltaltes mobiltelefon fandt politiet efterfølgende flere billeder, der viste sympati med Islamisk Stat. Herunder et billede af den 24-årige med to maskinpistoler i hånden, stående under Islamisk Stats sorte fane. 'Ingen ære uden Jihad', står der blandt andet på billedet, som findes i to versioner - et hvor den 24-åriges ansigt er tydeligt og et andet, hvor det er blevet sløret.

'Jeg kunne skære hovedet af'

Også på Facebook gav den 24-årige ifølge anklagemyndigheden udtryk for, at han glædede sig til at komme til Syrien.

'Jeg venter, seks dage inshaa'Allah', skrev den 24-årige blandt andet til en kammerat 12. marts sidste år og altså seks dage før, han ifølge politiet planlagde at rejse til Syrien endnu en gang.

Til samme ven skrev den 24-årige også: 'Jeg kunne begynde med at skære hovedet af disse mennesker, find dem, og jeg ordner resten.'

Ifølge anklagerens forelæggelse af sagen, vil den syriske by Al-Bab nordøst fra Aleppo komme til at spille en rolle i anklagemyndighedens bevismateriale mod den 24-årige. Det samme vil byen Raqqa, der også er kendt som Islamisk Stats hovedstad.

Vidne: Tiltalt syrienkriger bestilte brandstiftelse

I sin gennemgang af terrororganisationens hierarki har anklageren forklaret, hvordan organisationen er skruet sammen fra terrorstatens øverste - Abu Bakr al-Baghdadi - og ned til de såkaldte Kombattanter - fodsoldaterne, som ifølge anklagemyndigheden kæmper under krigernavne og som autonome enheder.

- Disse krigere bruger ofte betegnelsen 'Abu' foran deres navn og ofte i sammenhæng med det land, krigeren oprindeligt kommer fra, forklarede anklager Natalja Lindberg til sagens nævninge.

Historisk terrorsag kredser fortsat om pizzeriabrand

Af politiets ransagning af den 24-årige mobiltelefon fremgik det, at Hamza Cakan gik under navnet Abu Aya Al Denimarki og Abu Aya Al Kurdi.

Også en bestemt facilitator fra Islamisk Stat, der er kendt for at hjælpe udlændinge med at komme ind i Syrien fra Tyrkiet, vil ifølge anklagemyndigheden spille en rolle i sagen mod den 24-årige.

Sagen mod Hamza Cakan kan som den første af sin slags danne præcedens for fremtidige retsforfølgelser af formodede syrienkrigere. Lige nu sidder i alt 14 mænd varetægtsfængslet for at have ladt sig hverve af Islamisk Stat.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+