Flere uhørte svigt: Sådan kunne flamme-helvedet gå så galt

Ifølge en ekspert i brandsikring er det formentlig en kombination af flere svigt, der er årsagen til, at den dødelige London-brand kunne gå så galt

Flere vidner har efterfølgende fortalt, hvordan en desperat kvinde forsøgte at redde sit barn ved at kaste det ud fra 5. etage. (Optagelser/redigering: AP/Mikkel Cramon)
Følg Krimi

17 døde og 18 personer i kritisk tilstand.

Det er lige nu den tragiske konklusion på den horrible brand, der brød ud i et højhus i det vestlige London natten til onsdag. Og det ser desværre ikke ud til at stoppe her, selv om myndighederne stadig ikke har det præcise dødstal.

Ifølge Stuart Cundy fra London Metropolian Police forventer myndighederne at dødstallet vil stige yderligere, mens brandvæsenet stadig arbejder på at efterslukke branden.

Tårnhøjt helvede: Her er de vildeste højhusbrande

- Bygningens bærende dele er ikke sikre. Brandfolkene har ikke kunnet foretage en grundig undersøgelse af den øverste del af højhuset, fordi det ikke er sikkert at gå ud til dets kanter, siger brandinspektør Dany Cotton til tv-stationen ITV.

Men hvordan kunne det gå så galt?

Ekstra Bladet har talt med afdelingsleder for brand hos det rådgivende ingeniørfirma MOE, Jens Kastvig, der er ekspert i brandsikring af højhuse. Han fortæller, at det formentlig er flere svigt i brandsikkerheden, der danner baggrund for tragedien.

- Når jeg ser på det, så ser det ud til, at der er sket flere ting på samme tid. Først har folk formentlig ikke haft en ordentlig flugtvej, og så tyder alt på, at der har været en facade-beklædning, hvor branden kunne sprede sig, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

- Hvad betyder det helt konkret?

- Det betyder, at det kan brænde ud af vinduet og få fat i facaden. Normalt ville branden give slip, når den kommer ud af vinduet, fordi facaden ikke kan brænde. Men i dette tilfælde, så kan facaden brænde, og så kan den løbe uhindret op ad bygningen og ind af vinduerne i de andre lejligheder.

Artiklen fortsætter under billedet

Dødstallet fordoblet efter voldsom brand i London

Voldsom brand i højhus i London: Mand reddet mirakuløst efter 11 timer

- I dette tilfælde har vinduerne tilsyneladende også siddet fast i facaden, og når det så brænder, så ryger de ud. Dermed kan branden sprede sig direkte op i de andre lejligheder, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

Han understreger dog, at han ikke har været med til at bygge bygningen, men billederne fra stedet afslører alligevel en hel del.

Bør ikke kunne ske
Ifølge eksperten er det meget usædvanligt, at man bygger højhuse på den måde. Og i Danmark er det slet ikke lovligt.

- Det må du slet ikke i Danmark. Lige så snart bygningen bliver så høj, at der skal bruges stiger, så skal brandvæsenet have mulighed for at kunne slukke den på facaden. Det kan de kun, hvis facaden er lavet af et materiale, der ikke kan brænde.

- Hvad med i forhold til slukningsarbejdet. Hvorfor har det været så vanskeligt?

- Som brandmand er der masser udfordringer. For det første så vejer dit grej op mod 27 kilo, som du har på ryggen. Derudover har du måske luft med til 25 minutter, det er mørkt og du skal orientere dig i et helt mørkt rum fyldt med røg. Samtidig skal du kravle rundt, føle dig frem og være sikker på, at du ikke bliver fanget bag noget ild, der kan spærre din vej tilbage.

Artiklen fortsætter under billedet

Tårnhøjt helvede: Her er de vildeste højhusbrande

Usædvanligt: Ekspert undrer sig over London-brand

- Du skal også lede efter mennesker, så det er voldsomt hårdt og meget, meget besværligt, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

Eksperten peger også på, at de bærende konstruktioner i en bygning af denne type kan modstå en brand i to-tre timer.

- Den her brand har stået på i rigtig, rigtig lang tid, så brandmændene er også nået et punkt, hvor de skal overveje, om bygningen kan falde sammen, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

- Men hvordan kan det være, at den ikke er faldet sammen?

- Umiddelbart skyldes det, at bygningerne bliver lavet meget, meget sikkert. Normalt forbereder man sig på den værst tænkelig situation rent temperaturmæssigt. Det er ikke nødvendigvis, det som vi har set her. Derudover kan en af lejlighederne måske brænde i to timer og så er den brændt ud, og så falder temperaturen på det sted. Dermed kan bygningens konstruktion måske holde til flere time i alt, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

Kæmpebrand i højhus i London

Superstjerne hyldes: Trøstede efterladte efter brand i London

I løbet af onsdagen lykkedes det brandvæsenet at få slukket branden i Londons hovedstad, men de kan stadig ikke være helt rolige i det britiske.

- Når en betonkonstruktion bliver varmet op, så mister den styrke. Men den mister også styrke, igen når den bliver kold. Derfor kan bygningen sagtens falde sammen i dagene efter, selv om branden er blevet slukket, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

Værste brand nogensinde
Omkring 200 brandfolk har i løbet af natten kæmpet for at slukke branden. Ifølge Londons brandinspektør, Dany Cotton, er det den værste brand, hun nogensinde har set i sine mangeårige karriere.

- Dette er en hidtil uset hændelse. I mine 29 år som brandmand har jeg aldrig set noget lignende, og vores brandmænd arbejder på højtryk i øjeblikket, sagde han i en officiel udtalelse i morges.

Artiklen fortsætter under billedet

Brandvæsnet fortalte i morges, at det ikke var muligt at evakuere alle. I bygningen er der 24 etager, men det var kun muligt for brandvæsnet at komme op på 20. etage.

Flere vidner har efterfølgende fortalt, hvordan en desperat kvinde forsøgte at redde sit barn ved at kaste det ud fra 5. etage.

 - Jeg kunne se en kvinde gestikulere, at han var i gang med at kaste sin baby ud af vinduet, og nogen skulle gøre sig klar til at gribe. En mand løb så hen til vinduet og formåede på en eller anden måde at gribe barnet, siger Samria Lamrani til The Guardian.

Se billeder fra branden herunder:

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.