Annonce:
Annonce:

Flygtningefamilie var advaret mod fluesvampe

Men kommunen kan ikke helgardere sig, lyder det fra kommunen, hvor en hel familie blev livsfarligt syg

Sådan så det ud i Haslev, da politiet efterforskede sagen. Video: Local Eyes og Per Rasmussen
Annonce:
Følg Krimi

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

En congolesisk flygtningefamilie blev advaret mod giftige fluesvampe, da de kom til Danmark for to år siden.

Frivillige, som hjælper flygtninge på plads i Haslev, hvor familien, bor, instruerede familien, der for godt to uger siden blev indlagt med symptomer på svampeforgiftning og mistede to børn.

Det fortæller den socialrådgiver, som i sin tid selv mødte familien i en FN-flygtningelejr i Nakivale i Uganda, hvor de opholdt sig, før de kom til Danmark.

Integrationsafdelingen og en række frivillige gør ifølge hende et stort arbejde for at forberede flygtninge så godt som muligt på livet i Danmark.

Politiet har spærret familiens lejlighed af og sikret spor for at opklare, hvad de 11 personer er blevet syge af. Foto: Per Rasmussen
Politiet har spærret familiens lejlighed af og sikret spor for at opklare, hvad de 11 personer er blevet syge af. Foto: Per Rasmussen
 

Overlæge: Derfor er giftmysterium stadig en gåde

Annonce:

Hygiejne og fødevarer
Når der, som i dette tilfælde, er tale om flygtninge, som straks ved ankomsten får anvist en bolig, hvor de skal bo, og ikke for eksempel først bor i et flygtningecenter, handler det blandt andet om at få styr på nogle basale ting.

- Det handler om hygiejne og hvordan man opbevarer og nedkøler fødevarer. Man kommer ikke kaffen i køleskabet og mælken i køkkenskabet, mens kyllingen ligger på køkkenbordet, nævner Majbrit Bonsu som eksempel på, hvad hun i sin tid i kommunen har oplevet af kulturelt betingede misforståelser.

To piger fik ny lever efter forgiftning: Skal have medicin resten af livet

Socialrådgiveren fortæller, at de 115 flygtninge, hun i sin tid selv var med ude at hente i lufthavnen, den første tid var mandsopdækkede.

- Vi sørger for lægeundersøgelser, og lægen skal have at vide, hvilken medicin, de eventuelt bruger. De får hjælp til at handle, og vi viser dem, hvordan de bruger lejlighed, toiletter osv. og af og til at tage sikkerhedssele på.

Faren i familien har fortalt til flere medier, at de lavede mad af svampe, købt i Netto, og og squash, købt i Menu. Foto: Per Rasmussen
Faren i familien har fortalt til flere medier, at de lavede mad af svampe, købt i Netto, og og squash, købt i Menu. Foto: Per Rasmussen
 

Annonce:

Kan ikke helgardere sig
Flygtninge bliver informeret om tandpleje, hvordan de tilkalder hjælp via eksempelvis 112, ringer til læge osv., går på apoteket efter hovedpinepiller, som man ikke må tage for mange af osv.:.

- Det har ikke været noget problem førhen, siger Majbrit Bonsu, som ikke ønsker at forholde sig til familiens konkrete kritik af sundhedsvæsnet.

Politi beder Fødevarestyrelsen om hjælp til forgiftningsmysterium

Faren har fortalt til Politiken og TV2 Øst, at familien undrer sig over myndighedernes meldinger om svampeforgiftning, fordi de efter farens udsagn ikke har plukket svampe i naturen. Derudover føler familien sig misforstået i mødet med de danske sundhedsmyndigheder.

Familien er indkvarteret på Rigshospitalets patienthotel, indtil de to levertransplanterede børn, kan komme hjem til Haslev. Foto: Per Rasmussen
Familien er indkvarteret på Rigshospitalets patienthotel, indtil de to levertransplanterede børn, kan komme hjem til Haslev. Foto: Per Rasmussen
 

Dybt tragisk
To børn døde ved indlæggelsen på Rigshospitalet for godt to uger siden - to af deres søskende havde leversvigt og blev levertransplanteret for at overleve.

Annonce:

- Det er ikke afklaret, hvad familien er blevet syg af, men jeg har for eksempel hele min barndom fået tudet ørerne fulde med advarsler om, at man ikke må spise guldregn, snebær, svampe i naturen osv. - det kan man vel ikke forvente, at nytilkomne mennesker fra et andet kontinent ved?

- Det her er dybt tragisk, og vi er meget berørte i kommunen. Men det er svært at sige, at vi kunne have gjort noget anderledes, siger Majbrit Bonsu, som ikke vil afvise, at man fra kommunal side vil gøre mere ud af at advare om kilder til forgiftning i Danmark.

Bamser, breve, lys og blomster foran kollegiet i Haslev, hvor familien bor i en lejlighed. Foto: Per Rasmussen
Bamser, breve, lys og blomster foran kollegiet i Haslev, hvor familien bor i en lejlighed. Foto: Per Rasmussen
 

- Man kan ikke helgardere sig i forhold til, hvad man må og ikke må spise, og vi ved i øvrigt ikke, hvad der er sket i dette tilfælde. Men man har også selv et ansvar. Det er heller ikke sådan, at jeg ville hente en løve ind, hvis jeg var i Afrika, fortsætter socialrådgiveren.

DF'er langer ud efter forgiftet familie: De skal ikke bo på hotel

Må ikke drikke af toilettet
Majbrit Bonsu fortæller, at der ved kvoteflygtninges ankomst også er tilknyttet familievejledere, der skal afbøde det kulturchok, som rammer mange.

Annonce:

Hun husker en gang, hvor en gruppe flygtninge skulle på en cykeludflugt og selv skulle medbringe mad og drikke:

- Så havde forældrene elefantøl til børnene. De havde set nogle dåser med elefanter på og tænkt, at det måtte være rettet mod børn, siger socialrådgiveren, som efter 15 år på integrationsområdet stadig bliver overrasket.

- Vi er stadig ude for at skulle forklare, at man ikke må tage vand fra toilettet eller indtage de der små blå kugler (urinalkugler, red.).

To børn døde af forgiftning: Her er alt om mysteriet

Før flygtningene ankom til Danmark blev de introduceret til det danske sprog og lærte lidt om demokrati. I Danmark har de lært om økonomi og blevet klædt på til børnenes skolegang og institutionslivet. Hurtigt begyndte forældrene i et sprogskoleforløb, som fører til et virksomhedsforløb, som skal gøre dem klar til arbejdsmarkedet.

Annonce:

To børn døde af mystisk forgiftning: Nu fortæller broren om de fatale dage

Forgiftet storfamilie bad læger om hjælp

En familie fra Haslev blev torsdag 19. oktober indlagt med svære symptomer på forgiftning. To børn afgik ved døden samme dag, mens to andre børn har fået levertransplantationer.

Familien forsøgte at få hjælp fra læger i dagene forinden. Mistanken er, at familien kan være blevet forgiftet af svampe, men forældrene afviser, at de har været på svampejagt i naturen.

Læs om forløbet her:

* Mandag 16. oktober:

Moren i familien opsøger den praktiserende læge, fordi hun har det dårligt.

Senere samme dag får en 15-årig datter det også dårligt og kaster op.

* Tirsdag 17. oktober:

I løbet af natten til tirsdag bliver den 15-årige datter undersøgt på Næstved Sygehus. Lægerne mener, at hun lider af en maveinfektion.

Datteren modtager behandling og sendes hjem igen.

Senere tirsdag aften tilkalder familien en vagtlæge, fordi datteren fortsat har det dårligt.

* Onsdag den 18. oktober:

Da vagtlægen når frem natten til onsdag, vurderer han, at datteren har blærebetændelse.

Vagtlægen gøres ifølge en tolk og ven af familien opmærksom på, at flere i familien har ondt i maven.

* Torsdag 19. oktober:

11 familiemedlemmer indlægges på Rigshospitalet med svære forgiftningssymptomer.

Senere samme dag oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters politi, at to børn er afgået ved døden.

Det antages af familien kan have været udsat for en svampeforgiftning.

* Søndag 22. oktober:

To børn meldes fortsat i kritisk tilstand. En af døtrene får ifølge familiens ældste søn, Francois Mumbere, foretaget en organtransplantation.

* Mandag 23. oktober:

Endnu et barn får foretaget en organtransplantation.

* Tirsdag 24. oktober:

Region Sjælland sender en redegørelse om forløbet til regionsrådet. Da politiet ikke har afsluttet efterforskningen, kan regionen dog på nuværende tidspunkt ikke vurdere, om forløbet har været håndteret lægefagligt korrekt.

* Tirsdag 24. oktober:

Familiens ældste søn udtaler sig til Dagbladet Ringsted om den mulige årsag til forgiftningen. Forældrene har ifølge sønnen afvist at have plukket svampe.

* Torsdag 26. oktober:

Politiken og TV Øst har interviewet forældrene i familien. De afviser at have været på svampejagt i naturen. De har spist en ret med oksekød og svampe, men har købt ingredienserne i et supermarked.

Kilder: TV2.dk, Dagbladet Ringsted, Ritzau, Politiken, TV Øst.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: