Annonce:
Annonce:

Flyveleder havde kæmpe promille

Blev tilbageholdt i kontroltårnet og en blodprøve viste en promille på 2,62

Flyvelederen havde ansvaret for kontrollen med F-16 kampflyene. Han blev tilbageholdt i kontroltårnet og blodprøven viste en promille på 2,62. Foto: Anders Brohus/Ritzau Scanpix
Flyvelederen havde ansvaret for kontrollen med F-16 kampflyene. Han blev tilbageholdt i kontroltårnet og blodprøven viste en promille på 2,62. Foto: Anders Brohus/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krimi

En erfaren flyveleder på Flyvestation Skrydstrup i Vojens, der blandt andet arbejder med at kontrollere kampflyene F-16 Falcon, mødte på arbejde i kontroltårnet med en tårnhøj spirituspromille på 2,62.

Den 60-årige flyveleder kræves idømt en fængselsstraf i Retten i Sønderborg fredag, hvor anklager Ida Kjærgaard fra Auditørkorpset også kræver ham frakendt certifikatet som flyveleder.

Flyvelederen har erkendt nogle faktiske omstændigheder i sagen, men nægter sig skyldig i overtrædelser af både den militære straffelov og luftfartsloven.

Den første har en strafferamme på et års fængsel, mens luftfartsloven kan give op til to års fængsel, hvis en flyveleder eller pilot møder fuld på arbejde.

Annonce:

Kolleger fik mistanke
Episoden skete 2. april i år cirka klokken 11.15, hvor flyvestationens bevogtningstjeneste fik mistanke om, at flyvelederen var fuld. Han blev tilbageholdt i kontroltårnet, og 35 minutter senere blev der taget en blodprøve, som viste promillen på 2,62.

Promillegrænsen både i den militære og civile luftfart er 0,20 promille, mens nogle private flyselskaber har en egen 0-grænse.

Flyvelederen er også tiltalt for spirituskørsel, fordi han kørte fra hjemmet i Haderslev til Flyvestation Skrydstrup i sin private bil. For det kræves han idømt en bøde og betinget frakendelse af kørekortet.

Ifølge tiltalen arbejdede flyvelederen på dagen med kontrol og kommunikation med fly. Der er cirka 1000 ansatte på Flyvestation Skrydstrup, der har to eskadriller F-16 kampfly, 727 Fighter Squadron og 730 Fighter Squadron.

Uvis fremtid
Auditørkorpsets anklager Ida Kjærgaard kalder sagen ’usædvanlig’, men ønsker ikke at kommentere enkeltheder før retssagen fredag, hvor flyvelederen skal afgive forklaring i retten.

Annonce:

Sagen blev forsøgt afgjort som en tilståelsessag i november, men det kunne alligevel ikke lade sig gøre, så den militære anklagemyndighed fik den omberammet til en domsmandssag og udarbejdet et anklageskrift.

En promille på 2,62 svarer til svær beruselse. Ved en promille på 2,0 får man udtalte forgiftningssymptomer og manglende selvkontrol. Ved en promille på 3,0 kan der indtræde bevidstløshed og man har manglende kontrol med kroppen, for eksempel urinblæren.

Ved siden af straffesagen kører der en en personalesag hos Forsvarsministeriets Personalestyrelse, der skal afgøre flyvelederens fremtid i Flyvevåbnet. Den afhænger af dommen på fredag.

Flyvelederens forsvarer, advokat Henrik Karl Nielsen, ønsker ikke at kommentere sagen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: