Fnidder og ondt blod ved retsmøde i sag om død taxachauffør

Bandemedlem forklarede, at han var forsøgt sat i en fælde, der skulle knytte ham til sag om dødsvold

Taxachauffør, Johnny Henriksen, døde efter at være blevet overfaldet natten mellem 31. oktober og 1. november i fjor. Foto: (Privatfoto)
Taxachauffør, Johnny Henriksen, døde efter at være blevet overfaldet natten mellem 31. oktober og 1. november i fjor. Foto: (Privatfoto)

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): Stemningen var ond, da retssagen, der handler om taxachauffør Johnny Henriksens brutale død i november i fjor, i dag fortsatte.

To nu 18-årige unge med indvandrerbaggrund er tiltalt i sagen. Den 65-årige chauffør døde efter brutalt at være blevet overfaldet kort efter midnat 1. november efter, at han var blevet bestilt ud til en øde adresse ved Bellahøj i København.

Politiet har hele tiden ment, at ikke alle sagens gerningsmænd er anholdt. Blandt andet har et bandemedlem af grupperingen Brothas været sigtet i sagen. Det blev han på baggrund af anonyme tips.

Taxachauffør Johnny Henriksen, 65, blev dræbt under et røveri. (Privatfoto) Krimi 18-årig: Jeg blev tvunget til at lokke taxachauffør i baghold

Omvendt mener bandemedlemmet sig forsøgt lokket i en fælde konstrueret af særligt en af de to tiltalte - en 18-årig med somaliske rødder.

Og netop bandemedlemmet, SM, var indkaldt som vidne ved dagens retsmøde. Det samme var hans 16-årige kæreste.

Og det var ganske tydeligt, at der er ondt blod mellem bandemedlemmet og den 18-årige somalier.

Grimme ord og trusler
Undervejs i forløbet skulede de til hinanden. Og flere gange hidsede særligt bandemedlemmet sig op.

- Vi ses på gaden, lød det flere gange fra vidnet trods henstillinger fra både anklager, Sonja Hedegaard, og retsformand, Eva Carpentier, om at droppe trusler og hårde ord og i stedet holde fokus på sagen.

Bandemedlemmet, der har indvandrerbaggrund, forklarede, at han havde mødt afrikaneren en gang tidligere. Den anden tiltalte kendte han mere indgående.

- Han er en god dreng, sagde han om tiltalte.

De unge erkender at være del af konflikt, men nægter at være bande. 
- Det med B27, det er noget politiet har fundet på, siger de.
(Foto: Kenneth Meyer) Krimi Unge på Bellahøj: Sigtet for døds-vold ikke i vor flok

Han bekræftede, at han tidligere har været sigtet i sagen, men at sigtelsen er frafaldet. Retsrformanden bemærkede i dencforbindelse, at omgørelsesfristen for sigtelsen endnu ikke var overskredet, hvorfor han derfor ikke forklarede sig under strafansvar. Og også kunne frasige sig at vidne overhovedet, hvis han ønskede.

- Jeg vil gerne udtale mig, svarede han.

- Han kan ikke lide mig. Han prøver at sætte en drabssag på mig, forklarede bandemedlemmet i retten.

Slagsmål i Vestre
Han bekræftede, at der havde været et sammenstød i Vestre Fængsel, hvor de begge sad på et tidspunkt. Afrikaneren som arrestant, sigtet i sagen om dødsvold mod taxa-chaufføren, mens bandemedlemmet afsonede dom for en pistol.

Under sit fængselsophold modtog politiet to anonyme tip om, at bandemedlemmet havde deltaget i overfaldet på taxachaufføren.

Og da bandemedlemmet hørte om det, begyndte han egenhændigt at indhente beviser i sagen, forklarede han ved dagens retsmøde.

Samtidig havde der været telefonsamtaler mellem bandemedlemmet og afrikaneren.

Johnny Henriksen mistede livet, da to eller flere gerningsmænd overfaldt ham i oktober sidste år. Gerningsmændenes udbytte: tre punge med i alt 1000 kr. (Privatfoto) Krimi Politiet lyttede med på ulovlig mobil: 'Jeg har ikke sladret, bror. Det lover jeg'

- Du vidste, han ville ringe, spurgte anklageren.

- Ja. Jeg ved at begge vores telefoner er aflyttet, sagde bandemedlemmet, der forklarede, at det var vigtigt for ham at skaffe beviserne. Det kunne kun lade sig gøre med telefonsamtaler og screendumps af sms'er, der kunne bekræfte hans udlægning.

- Jeg er en klog mand, så jeg ved godt, hvordan man skal hive ting ud af folk, så de kommer til at svømme i deres eget lort. Jeg er sur over, at der er en, der sidder og prøve at smide den sag på mig, sagde han.

Hvorfor skulle du blandes ind den, spurgte anklageren.

- Det ved jeg ikke, det må du spørge ham om. Jeg er bandemedlem i Brothas, svarede han.

Kæreste vidnede i retssag
Også bandemedlemmets kæreste spiller tilsyneladende en rolle i det beskrevne spil. Også hun vidnede ved dagens retsmøde.

Den 16-årige indvandrepige forklarede, hvordan hun i december i fjor havde siddet i fængsel fordi han sammen med sine kæreste, SH, var blevet taget med en pistol ved Mjølnerparken.

På grund af sin unge alder var hun anbragt på den lukkede institution, Sønderbro, på Amager. Her havde også afrikaneren, der nu er på anklagebænken i sagen om overfaldet på taxachaufføren været anbragt, da han på daværende tidspunkt var 17 år gammel.

- Der mødte jeg (den tiltalte afrikaner, red). Han prøvede at bilde mig ind, at min kæreste var med til det der, forklarede hun i retten.

- Jeg var sur på min kæreste på grund af det med pistolen, uddybede hun.

Her spurgte afrikaneren, om hun ville være med til at tage hævn.

- Så tag op i retten og vær vidne mod ham, sagde han.

- Altså, at jeg skulle prøve at overbevise retten om det. At min kæreste havde havde fortalt mig, at han havde været med til.

I første omgang overvejede hun at gøre det fordi hun var sur. Men hun endte med at droppe det.

- Jeg vil ikke blandes ind i noget, jeg ikke havde noget med at gøre. Det er ikke nogen lille sag, forklarede hun.

- Fortalte du til din kæreste, spurgte anklageren.

- Ja, det gjorde jeg.

- Hvordan reagerede han, spurgte anklageren

- Han blev sådan lidt chokeret, svarede pigen.

Derefter forklarede hun, hvordan hun 23. december blev kontaktet af venner til afrikaneren.

- De sagde han havde sagt nogle slemme ting om mig, forklarede hun.

Hvad drejede det sig om, ville anklageren vide.

- At jeg har været sammen med ham på Sønderbro. Men det passer ikke, sagde hun.