Fodbolddrenge reddet fra rædselsgrotte: Folk går amok på sociale medier

Journalister og private har fulgt en thailandsk redningsaktion tæt, og det blev tophistorie hos mange medier

Alle 12 drenge og deres fodboldtræner er i dag endelig reddet ud

De fire Navy Seals kom også sikkert ud af grotten. Foto: AP
De fire Navy Seals kom også sikkert ud af grotten. Foto: AP
 

Der er de seneste dage blevet søgt, delt, "liket" og opdateret i massevis, når folk over hele verden har fulgt, hvordan redningsaktionen med 12 drenge og deres fodboldtræner i Thailand forløb.

Holdet var blevet fanget i et grottesystem i den nordlige del af landet 23. juni. Her var de gået ind efter en fodboldtræning, men massive regnmængder oversvømmede grotten og indespærrede dem i over to uger.

Efter at det af en thailandsk soldat, var bekræftet, at alle var ude af grotten, begyndte det sociale medie Twitter at gløde.

Inden for en time var 130.000 tweets med ordene "all 12" offentliggjort. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den glædelige nyhed blev tophistorien på Twitter, og den overskyggede dermed blandt andet den amerikanske præsident, Donald Trumps, nominering af en ny højesteretsdommer.

Da holdet forsvandt, fik det i begyndelsen ikke stor omtale. Først da britiske dykkere 2. juli fandt holdet dybt inde i grotten, gik det for alvor amok.

Redningen dag for dag

Redningsaktionen af 12 fodbolddrenge og deres træner, som sad fanget i en grotte i Thailand, fik sin afslutning tirsdag.

Her endte aktionen godt, da de sidste blev reddet ud i live.

Få et overblik over redningsforløbet her:

* Lørdag 23. juni:

De 11-17-årige drenge går sammen med deres træner ind i grottekomplekset i det nordlige Thailand efter fodboldtræning, mens det regner.

De bliver meldt savnet samme aften. Lokale embedsmænd finder cykler, der er låst fast til et hegn i nærheden af indgangen, samt sko og fodboldstøvler.

* Søndag 24. juni:

Der bliver fundet hånd- og fodaftryk i grotten. Politiet antager, at drengene er søgt længere ind i grotten på grund af stigende vandstand.

* Mandag 25. juni:

Dykkere fra de thailandske specialstyrker begynder at søge efter drengene i grotten. Det antages, at drengene befinder sig i en højtbeliggende luftlomme i et område kaldet Pattaya Beach.

* Tirsdag 26. juni:

Dykkere når flere kilometer ind i grottekomplekset, men må vende om, da strømme af vand afskærer dem muligheden for at komme længere ind.

* Onsdag 27. juni:

Amerikanske og britiske specialister støder til redningsholdet.

* Torsdag 28. juni:

Redningsaktionen må sættes i bero på grund af stærke strømme og oversvømmede områder.

Vandpumper hentes ind for at dræne området for det mudrede vand. Der flyver droner over området, der skal finde huller ind til grotten.

* Lørdag 30. juni:

Bedre vejr giver mulighed for, at dykkere kan nå længere ind i grotten.

* Søndag 1. juli:

Der oprettes en base inde i grotten, hvortil der fragtes lufttanke og andre forsyninger. Det giver dykkerne mulighed for at blive længere tid inde i grotterne.

* Mandag 2. juli:

Fodboldholdet og træneren bliver fundet i live sent mandag.

Nu retter fokus sig mod opgaven at få drengene og deres træner ud.

* Tirsdag 3. juli:

Der kommer mad og medicin frem til drengene, der bliver forberedt på, at de måske skal være i grotten et godt stykke tid.

* Onsdag 4. juli:

Dykkerne underviser fodbolddrengene i at bruge dykkermasker. Der pumpes vand ud af grotten, da der ventes regnskyl i de kommende dage.

* Torsdag 5. juli:

Situationen ser alvorlig ud på grund af de dårlige vejrudsigter, og redningsarbejderne taler om at foretage et vanskeligt redningsforsøg. Der ledes samtidig efter åbninger i bjergsiden.

* Fredag 6. juli:

En dykker, der forsøgte at etablere en forbindelse med ilt til drengene, omkommer under arbejdet.

Lederen af Thailands specialstyrker siger, at iltniveauet er faldet. Han advarer om "begrænset" tid til at få fodboldholdet ud.

* Lørdag 7. juli:

Det vurderes, at det endnu ikke er sikkert at lade drengene forsøge at dykke ud af grotten.

Fodboldtræneren undskylder i et brev til forældrene for at have bragt deres drenge i fare.

Lederen af redningsmissionen siger, at der er blevet boret over 100 huller i bjergsiden i et forsøg på at nå ind til drengene.

* Søndag 8. juli:

Redningsaktionen påbegyndes, og dykkere redder fire drenge ud, der bliver bragt til et nærliggende hospital for undersøgelser.

Der sidder fortsat otte drenge og en fodboldtræner i grotten. De tilbageværende drenge er de svageste.

I alt 90 dykkere deltog i aktionen.

* Mandag 9. juli: Redningsaktionen genoptages, og endnu fire drenge reddes ud af grotten. Dermed var der mandag aften fortsat fem personer tilbage i grotten.

* Tirsdag 10. juli: Den sidste fase af redningsaktionen indledes. De sidste fire drenge og deres træner reddes ud i live.

Tre dykkere og en læge, som var sammen med gruppen inde i grotten, kom lidt tid efter også ud af grotten i god behold.

En talsmand for sundhedsmyndighederne siger, at de otte drenge, som blev reddet ud søndag og mandag, er "i strålende humør", og at de har stærke immunsystemer, fordi de spiller fodbold.

Kilde: AFP, Reuters og Ritzau.

Mange internationale journalister rejste til Thailand for at berette om situationens udvikling og sendte live over Facebook, mens folk hjemme i stuerne med ængstelse opdaterede nyhedssider, søgte på internettet efter det seneste nye og udtrykte sympati på sociale medier.

Der har været en enorm interesse fra medier i hele verden, som i løbet af ugerne er ankommet til grotten i det nordlige Thailand. Foto: AP
Der har været en enorm interesse fra medier i hele verden, som i løbet af ugerne er ankommet til grotten i det nordlige Thailand. Foto: AP
 

På Twitter og Instagram har folk fra nær og fjern skrevet støttende beskeder, givet gode råd og lavet tegninger af drengene i grotten. De er delt under hashtags som #Thaicaverescue #boarteam #Thainavyseals #PrayForThaiBoys and #Bringtheboarteambackhome.

En googlesøgning med ordene "thai cave rescue" genererede ifølge Reuters flere end 359 millioner hits, hvoraf langt størstedelen stammer fra tiden, efter at drengene og deres træner blev fundet af de britiske dykkere.

Hos det britiske medie BBC er det også de dramatiske historier om drengenes situation og redningsindsatsens udvikling, som tirsdag aften ligger blandt de mest læste og sete indslag på siden.

Sådan foregik redningen

En storstilet redningsaktion er tirsdag endt med, at 12 fodbolddrenge og deres træner er bragt ud af Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand i live.

Drengene er hentet løbende over flere dage. De sidste opholdt sig i grotten i 18 dage, før de blev reddet ud.

Læs om redningsaktionen her:

* Fodboldholdet og træneren befandt sig knap fire kilometer fra indgangen til grotten.

* Drengene blev hver fulgt ud af to dykkere. Redningsplanen blev opbygget, så dykkere reddede fire børn ud ad gangen.

* Hver dreng fik en helmaske på, som fylder mere end klassiske dykkermasker. De blev valgt, da de gør det lettere at trække vejret, fordi der er mindre risiko for at tabe iltmasken og dermed få vand i mund og lunger.

* Der er undervejs på ruten ud så smalt, at man ikke kan få armene op til hovedet. Hvis en dykker taber iltapparatet fra munden, skal han kunne gribe det igen med munden.

* Dykkerne bar drengenes iltflasker og fulgte en line ud af grotten, da der er helt mørkt.

* En australsk anæstesilæge (læge med speciale i bedøvelse, red.) ved navn Richard Harris fløj til Thailand i sidste uge for at bistå redningsindsatsen. Han har foruden sin medicinske baggrund også erfaring med redningsindsatser og dyk i grotter og huler.

* 13 udenlandske dykkere og fem thailandske frømænd var en del af det redningshold, der hjalp fire drenge ud søndag.

* Flere end 100 dykkere har hjulpet til med forskellige opgaver. 40 kommer fra Thailand og resten er udenlandske - blandt andet to danske dykkere.

* Vejen ud af grottesystemet kræver, at man både dykker, går og klatrer gennem mørke huler og stejle afsatser.

* Omtrent halvvejs nåede drengene og dykkerne den mest krævende passage, der kaldes "T-krydset". Her er der så smalt, at dykkerne må tage luftflaskerne af for at komme igennem.

* Nær udgangen oprettede dykkerne en midlertidig base, hvortil de havde ilt og andre forsyninger.

* På grund af gunstige forhold søndag valgte redningsholdet at sætte aktionen i gang.

* Redningsaktionen foregik i etaper: Søndag klokken 10.00 lokal tid begyndte den første etape, og søndag aften var de første fire drenge reddet ud af grotten.

* Mandag fortsatte redningsaktionen, hvor det lykkedes at få endnu fire drenge ud.

* Tirsdag blev de sidste fire drenge og deres træner reddet ud af grotten.

* Pauserne mellem redningsaktionerne skyldes, at der var brug for at bringe forsyninger ind i grottesystemet. Desuden skulle iltflasker fyldes op.

* Efter drengene kom ud af grotten, blev de bragt med ambulance og helikopter til et hospital omkring 70 kilometer fra grotten.

* Drengene er på hospitalet sat i karantæne, da man frygter, at de kan have sygdomme eller infektioner som følge af de to uger i grotten.

* De otte første drenges helbredstilstand er ifølge thailandske myndigheder god. To af drengene har pådraget sig en mild form for lungeinfektion.

Kilder: DR, BBC, AP, Reuters, TV2, The Guardian.

Mens størstedelen af verden har kigget mod de 13 i grotten, har Kina derimod ikke haft stort fokus på skæbnen for det indespærrede hold. Kinesiske medier har derimod været præget af nyheder om en bådulykke ud for den thailandske ø Phuket, som kostede 44 kinesiske turister livet.

På siden Sina Weibo, der er den kinesiske pendant til Twitter, opnåede ordene "thai boys football team rescued" en 39.-plads over de mest populære emner.

Drengene og træneren kom ind i grotten, mens det stadig var tørt. Men da vandet begyndte at strømme ind, trængte de dybere og dybere ind i grotten for at undgå oversvømmelsen. Foto: AP
Drengene og træneren kom ind i grotten, mens det stadig var tørt. Men da vandet begyndte at strømme ind, trængte de dybere og dybere ind i grotten for at undgå oversvømmelsen. Foto: AP

Tirsdag, hvor de sidste fem blev reddet ud fra grotten, er emnet slet ikke med i statistikken på den kinesiske søgemaskine Baidu.