Foden sad fast: Her dingler faldskærmsudspringer under flyet

Vidner fotograferede og filmede den spektakulære situation, hvor en faldskærmsudspringer hang med hovedet nedad tre-fire meter under flyet. Se optagelsen her

SE VIDEOEN: Piloten Leif Johannsen skrev danmarkshistorie, da han landede sit fly i skum med en faldskærmspringer under sig. (Foto/redigering: Mathias Hostrup, Ernst van Norde/Mikkel Cramon)

Louise Mogensen og hendes kæreste Mathias Hostrup stod pludselig i første parket til dramaet, hvor en faldskærmsudspringer mirakuløst overlevede en landing, mens han hang under flyet.

Han var blevet vinklet ind i en såkaldt 'static line', der bruges af elever, hvis faldskærm skal foldes automatisk ud, da han skulle springe ved Lindtorp Flyveplads ved Holstebro. Selv har faldskærmsudspringeren 25 spring bag sig og skulle udløse sin skærm manuelt.

De tog et billede af flyet med springeren hængende under, få sekunder før helte-piloten Leif Johannsen landede i skum, der var sprøjtet ud på græsset. 

Piloten bag mirakel-landing: - Jeg kan godt forstå, hvis han sprællede lidt

24-årige Louise og hendes kæreste var ude og køre en tur, da de pludselig så ambulancer komme kørende, og så blev de nysgerrige.

- Vi kom derud, og først troede vi, at det var en øvelse, for der var en masse brandvæsen, og så gik de og sprøjtede skum ud på græsset. Vi tænkte, hvad har de gang i, for der var ingen røg eller noget som helst, siger hun.

Mens de stod der, så de en lægehelikopter, der fløj rundt oppe på siden af flyet.

Piloten Leif Johannsen skrev danmarkshistorie, da han landede sit fly i skum med en faldskærmspringer under sig. (Foto/redigering: Ernst van Norde/Mikkel Cramon)
Piloten Leif Johannsen skrev danmarkshistorie, da han landede sit fly i skum med en faldskærmspringer under sig. (Foto/redigering: Ernst van Norde/Mikkel Cramon)
 

- Og det syntes vi var lidt underligt. Så vi tænkte, at der måtte være et eller andet. De har nok skulle tjekke ham, der hang under, for den var rimelig tæt på. Så vi blev holdende, indtil den var landet, siger Louise Mogensen.

Faldskærmsudspringer overlevede mirakuløst: Derfor gik det galt

De vidste ikke på det tidspunkt, at der hang et menneske fra flyet, fordi den var for højt oppe.

- Da den var på vej ned, kunne vi pludselig se, at der hang noget under. Så blev vi enige om, at det nok var en faldskærmsudspringer, der var hoppet ud og landet inde under, siger hun.

- Fornemmede I, at der var pres på?

- Ja, det var rimelig vildt. På den lille flyveplads holdt der fire brandbiler, to ambulancer og lægehelikopteren, siger hun.

Louise Mogensen og hendes kæreste blev pludselig øjenvidner til den spektakulære landing. Privatfoto
Louise Mogensen og hendes kæreste blev pludselig øjenvidner til den spektakulære landing. Privatfoto
 

- Tænkte du over, at der var en, der kunne dø ved det?

- Jeg spekulerede ikke sådan over det, fordi jeg troede måske, der var noget med motoren, fordi vi ikke kunne se, at der var en mand under, siger hun og fortsætter:

- Men da flyet kom ned, og vi kunne se, at han hang under, og vi lige så tydeligt kunne se, at han var lavere end dækkene, så tænkte jeg bare, 'av, det kommer til at gøre nas, det her'. For jeg kunne godt se, at han ville lande før dækkene. Og da flyet kom ned, kunne vi også se, at han ramte først, så skummet sprøjtede op, siger hun.

De holdt med en mark omkring dem og flyvebanen, så de kunne ikke se faldskærmsudspringeren.

- Men ambulancen kørte lige så stille derfra uden udrykning, så vi var klar over, at han nok var sluppet billigt. Ellers havde de nok også sendt ham med helikopteren, siger hun.