Før dobbelt-drab: Truede ansatte med attrap-pistol

- Han havde det ikke godt, forklarer kontaktpersonen for 29-årig skizofren om dagene op til dobbeltdrabet på forsorgshjemmet Saxenhøj

Den 29-årige mand er mødt op i retten med hænderne fastspændt til et bælte rundt om maven. (Privatfoto)
Den 29-årige mand er mødt op i retten med hænderne fastspændt til et bælte rundt om maven. (Privatfoto)
Følg Krimi

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): Den 29-årige mand, der sidste år stak tre mennesker med en kniv på en institution i Sakskøbing, havde i en periode op til den blodige dag fået det værre.

Det fortalte en kvindelig ansat på Saxenhøj, som var kontaktperson for den 29-årige, i retten tirsdag. Hun kom hjem fra ferie dagen før dobbelt-drabet og opdagede straks, at ikke alt var, som det skulle være.

- Jeg læste nogle ting i vores journal, som gav mig anledning til at tro, at han ikke havde det godt. Han havde truet nogle kolleger, forklarede kvinden med henvisning til, at den 29-årige havde gået rundt på området med en attrap-pistol og sagt, at han 'ville skyde alle'.

De blev dræbt af psykisk syge

Indtrykket blev forstærket, da hun på dagen for drabene opsøgte den 29-årige mand igen.

- Han virkede bange, og han virkede ikke psykisk stabil. Så jeg gik derfra igen, forklarede kvinden, som efterfølgende opsøgte forsorgshjemmets psykoseteam.

Ikke længe efter blev stedets læge, Flemming Møgelmose, sammen med socialrådgiver Jan Bundtofte Stryhn sendt hen for at tale om den 29-årige skizofrene mand om en tvangsindlæggelse. Det endte fatalt.

Den 29-årige trak ifølge egen forklaring en kniv, han havde købt til at skære pizza med, og stak først Møgelmose flere gange, før han stak kniven i socialrådgiveren.

Skizofren om Saxenhøj-drabene: Derfor stak jeg dem

Dobbeltdrab på Saxenhøj: Tiltalt røg joint efter drab

- Jeg så Jan komme ud løbende nærmest sidelæns, inden han lagde sig på græsset. Han råbte: 'Han slår os sgu ihjel, ring 112. Møgelmose er derinde', forklarede den kvindelige kontaktperson, som efterfølgende løb sine kolleger til hjælp sammen med flere af de andre ansatte på stedet.

En mandlig pædagog løb ind i vognen, hvor Flemming Møgelmose lå i store mængder blod, og forsøgte at give førstehjælp.

- Jeg prøvede at få kontakt med ham, men det var mest bare lyde, han kom med. Jeg forsøgte at få ham ud, men jeg kunne ikke, forklarede pædagogen, som forsøgte at stoppe blødningen fra de dybe knivstik med håndklæder og viskestykker.

- Jeg kunne høre ham (den 29-årige drabstiltalte, red.) inde på værelset. Han nynnede, forklarede han videre.

Dorthe blev dræbt af en psykisk syg: Jeg tilgiver min søsters morder

Kort efter kom han ud og spurgte, om han 'skulle have håndjern på nu'. Pædagogen og en anden trak sig væk fra lægen, der lå på gulvet, for ikke at risikere samme skæbne.

-  Jeg spurgte ham, om det var ham, der havde gjort det, og det nikkede han ja til. Han stod med hænderne på ryggen og spurgte, om jeg ville have kniven, og selvom jeg sagde nej, gik han ind på værelset og hentede den og slidede den hen af gulvet til mig. Jeg tog den og lagde den på køkkenbordet bag mig og sagde til ham, at han skulle vente inde på sit værelse, forklarede pædagogen.

Efterfølgende gik han tilbage til Flemming Møgelmose og forsøgte at hjælpe ham igen, men han åndede ud, kort før ambulancen ankom.

Nu starter retssagen: Stak to ihjel i psykose

Psykisk syge drabsmænd: Mange mord kunne undgås

Dagens tredje vidne var den 51-årige mand, der blev udsat for drabsforsøg samme dag. Den 51-årige, som var beboer på stedet, hørte tumult og gik hen for at se, hvad der skete - og mens han stod bøjet over den sårede læge, mærkede han to stik i ryggen.

- Jeg kunne mærke noget koldt løbe ned af ryggen og så, at der kom mere og mere blod. Lidt efter kom han ind igen og begyndte at stikke ud efter mig. Han gik efter struben, men jeg fik pareret, forklarede han blandt andet.

Ifølge rapporten fra hospitalet var de stik, manden fik, potentielt livsfarlige, men fordi han hurtigt fik hjælp, kom han ud af overfaldet med livet i behold.

Dommen i sagen forventes fredag. Anklageren vil have den 29-årige idømt en anbringelsesdom på ubestemt tid, fordi han er psykisk syg.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter