Før skæbnesvangert retsmøde: Britta Nielsen har et es i ærmet

Britta Nielsen vil gå langt for at komme hjem til Danmark. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har hun et es i ærmet

Før skæbnesvangert retsmøde: Britta Nielsen har et es i ærmet

Her føres Britta Nielsen ind på politistationen i Pretoria. Torsdag bliver hun stillet for en dommer i Sydafrika. Video: Torbjörn Selander

JOHANNESBURG (Ekstra Bladet): Torsdag bliver en skæbnesvanger dag for den svindelmistænkte Britta Nielsen, der mandag blev anholdt efter adskillige ugers flugt fra de danske myndigheder.

Fra morgenstunden bliver den danske kvinde fragtet de mere end 50 kilometer fra politistationen i Brooklyn i Pretoria, hvor hun siden sin anholdelse har siddet fængslet, til retten i Randburg i Johannesburg.

Cheferne snorksov: Britta fik store bonusser år efter år

Brittas sydafrikanske advokat: Hun har fået leveret medicin til fængslet

For flere dommere
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger bliver Britta Nielsen først rutinemæssigt stillet for en dommer i retssal 3. Det sker omkring klokken 8 dansk tid.

Danskeren vil herefter blive sendt ind i en tilstødende sal.

Her skal en anden dommer tage stilling til et spørgsmål, som både Britta Nielsens sydafrikanske og danske advokater siden hendes anholdelse har talt indgående om i pressen: Brittas udlevering til Danmark.

Brittas advokater flere gange oplyst, at den 64-årige kvinde har et indgående ønske om at vende hjem til det land, hvor hun mistænkes at have svindlet skatteborgerne for mere end 111 millioner kroner.

Velkommen hjem: Det sker der, når Britta lander

Britta-sagen: Forsøgte at smugle diamanter ind i fængsel

Es i ærmet
Ifølge en talsmand for sydafrikansk politi, oberstløjtnant Katlego Mogale, har Britta Nielsen et es i ærmet.

‘Hun vil komme med en udtalelse', lyder det kortfattet i en sms fra Katlego Mogale til Ekstra Bladet forud for det skæbnesvangre retsmøde torsdag.

Katlego Mogale kan ikke uddybe, hvad denne udtalelse indeholder, men via Britta Nielsens advokater er det tidligere kommet frem, at hun ønsker at samarbejde med de danske myndigheder i forbindelse med sagen imod hende.

Dansk svindelsag går verden rundt

Det er langt fra kun i Danmark, at medierne følger efterforskningen med Britta Nielsen tæt.

Også udenfor landets grænser interesserer man sig for sagen, der har nået internationale giganters spalter som Washington Post, New York Times og britiske Daily Mail.

Hos Ekstra Bladets tabloide kollegaer på Daily Mail hæfter man sig ved, at Britta Nielsen ser ud til at have stjålet fra samfundets allersvageste, mens New York Times nævner anholdelsen af danskeren, der ifølge anklager Thomas Andersskov Riis skete som følge af tæt samarbejde med flere ‘unavngivne udenlandske kollegaer.’

Nyheden om Britta Nielsen og en 38-årig dansk mands anholdelser i Johannesborg er heller ikke gået de sydafrikanske mediers næse forbi.

I Sunday Times overlader man ordet til politiminister Bheki Cele,

Denne type anholdelser tjener også som en advarsel til alle andre, der begår kriminalitet og efterfølgende søger tilflugt i vores land: Sydafrika er ikke et sikkert tilflugtssted for kriminelle.

Ved retsmødet torsdag forventes retslokalet at være fyldt med på danske og internationale pressefolk.

Får Britta Nielsen sit ønske opfyldt om udlevering, kan hun allerede være på vej hjem mod Danmark senere torsdag aften.

Hjemme i Danmark vil bagmandspolitiet stå klar. Det samme vil en dommer i Københavns Byret, der efter et grundlovsforhør formentlig vil fængsle Britta Nielsen.

Lykkedes det ikke Britta Nielsen at få sagen om sin udlevering på plads torsdag, kan sagen trække ud, og der kan gå uger eller måneder, før hun kommer hjem.