Første forklaringer i Se og Hør-sagen: Qvortrup var vildt begejstret for kilde

Tidligere nyhedschef Lise Bondesen afgav som den første i skandalesagen og Se og Hør sin forklaring i retten torsdag. - Jeg fortryder og skammer mig, lød det blandt andet

Lise Bondesen, tidligere nyhedschef på Se og Hør, tilstår sin rolle i sagen. Se flere af sagens hovedpersoner ved at klikke 'næste'. Foto: Jan Sommer
Lise Bondesen, tidligere nyhedschef på Se og Hør, tilstår sin rolle i sagen. Se flere af sagens hovedpersoner ved at klikke 'næste'. Foto: Jan Sommer
Følg Krimi

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): Selv kunne hun hurtigt mærke, at det ikke føltes helt rigtigt at bruge den såkaldte tystys-kilde til at trække oplysninger om kendte menneskers kreditkort. Alligevel lod hun det ske - og benyttede sig selv at muligheden for at få tjekket flere kendisser - i årevis, før hun til sidst sagde stop.

Det erkender Lise Bondesen, tidligere nyhedschef på Se og Hør, torsdag i retten i Glostrup, hvor sagen mod tre af de i alt ni tiltalte er gået i gang. De tre, som udover Lise Bondesen tæller tidligere redaktionschef Kim Bretov og mediekoncernen Aller Media, erkender sig alle skyldige i den omfattende medieskandalesag.

LIVE: Se og Hør-skandalen: I dag sættes første punktum

Lise Bondesen forklarede i retten, at hun kendte til tystys-kilden, en ansat ved IBM med adgang til kreditkortoplysninger hos Nets, mere eller mindre fra starten. Hun vidste, at han havde skaffet informationer om prins Joachims og prinsesse Maries bryllupsrejse i Canada, og hun kendte også til, at kilden efterfølgende mødtes med daværende chefredaktør Henrik Qvortrup.

- Da mødet er slut, kommer Qvortrup ind og deler sin store begejstring. Han var på daværende tidspunkt en rigtig hård hund, og der var ikke nogen tvivl om, når han synes, at noget var godt, forklarede Lise Bondesen og tilføjede:

- Og det her var rigtig godt.

Gik over stregen
Hun forklarede videre, at hun fik opfattelsen af, at Henrik Qvortrup havde etableret et fast samarbejde med kilden Peter Bo Henriksen om, at han skulle komme med informationer om kendte ud fra deres kreditkortoplysninger. Hun kendte ikke det eksakte beløb, han var blevet lovet, men havde en fornemmelse af, at det var 'mange penge'.

Ifølge anklageren fik kilden 10.000 kroner skattefrit om måneden, som blev afregnet ved, at Peter Bo Henriksen kom med bilag. Samlet set fik han 'ikke under 430.000 kroner' for 662 gange at hive oplysninger om 163 kendte mennesker, lyder anklagen.

Så mange gange misbrugte Se og Hør dankort-oplysninger

På spørgsmålet om, hvorfor hun ikke forsøgte at stoppe samarbejdet med kilden tidligere, henviste Lise Bondesen til Se og Hørs daværende slogan: 'I denne uge gik vi over stregen - og næste uge gør vi det igen'.

- Gik I over stregen her, spurgte anklageren og det klare svar fra Bondesen var 'ja!'

Hun forklarede samtidig, at hun formentlig ikke ville have haft en fremtid i ledelsesgruppen, hvis hun havde sagt fra.

- Det her med at gå over stregen gjaldt især i ledelsesgruppen, forklarede den tidligere nyhedschef.

Kunne koste jobbet
Samme melding kom i tidligere redaktionschef Kim Bretovs forklaring.

- Chefredaktøren har en vældig magt på Se og Hør. Det lå overhovedet ikke i kortene, at man sagde fra over for ham, lød det blandt andet fra Bretov, der mente, at det kunne udmunde i en fyring, hvis man stillede sig op mod den øverste chef.

- Det ville i hvert fald ikke stille mig i godt lys, hvis jeg sagde chefredaktøren imod.

Ligesom Lise Bondesen vidste Bretov med sig selv godt, at samarbejdet med Nets-kilden ikke var i orden. Men han sagde aldrig fra.

- Hvis jeg vidste, hvad jeg gør i dag, så havde jeg sagt fra, lød det fra Bretov, som for to år siden - da sagen begyndte at rulle - blev fyret efter 30 år på bladet.

Føler skam
Omvendt blev samvittighedskvalerne for store for Lise Bondesen, der begyndte at snakke med kolleger om samarbejdet med Nets-kilden.

- Undervejs går det i højere og højere grad op for mig, at det er forkert, det vi gør. Jeg siger det blandt andet til Kim Henningsen (som har overtaget chefredaktørposten på dette tidspunkt, red.) Så vidt jeg husker, var han enig med mig, men der bliver bare ikke lige gjort noget ved det, forklarede hun.

Her er stjerneadvokaterne i Se og Hør-sagen: De skal forsvare Qvortrup og co.

Samarbejdet blev stoppet i 2012, og siden skiftede Lise Bondesen job til Ekstra Bladet. Det var her, hun arbejdede som redaktionschef, da historien begyndte at rulle for omkring to år siden. Bondesen forlod sin stilling, men er siden blev ansat som chefredaktør på Avisen.dk og Ugebrevet A4.

- Det har været en meget ubehagelig tid, ikke mindst for min familie. Der er ikke gået en dag, hvor jeg ikke har tænkt på den sag, og hvor jeg ikke har fortrudt og følt skam over det, lød det fra Lise Bondesen, som samtidig fastslog, at hendes nye arbejdsgiver kender alle sagens detaljer.

Anklage: Brugte kollegas login
Under anklagerens fremlæggelse af sagen kom det også frem, at tystys-kilden Peter Bo Henriksen - ifølge anklagemyndigheden - benyttede en afskediget kollegas bruger til at foretage nogle af søgningerne i systemer, han ikke selv havde adgang til. Alle login registreres, og kollegaens login skete sideløbende med, at Peter Bo Henriksen selv loggede ind og foretog en røkke søgninger, viser Nets' egne registreringer.

I alt ni er tiltalt i sagen - otte person og Aller Media - og dagen i dag omhandler kun de tre, som tilstår deres rolle i sagen.

Sagen mod de seks tiltalte, der nægter sig skyldige - Henrik Qvortrup, Kim Henningsen, Ken B. Rasmussen, Kasper Kopping, Per Ingdal og tystys-kilden Peter Bo Henriksen - starter i september og forventes at strække sig over 20 retsdage.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+