Første gang i Europa: Dansker dømt for spredning af ulovlig delingstjeneste

En 39-årig mand er som den første i Europa blevet dømt for at sprede tjenesten Popcorn Time

En 39-årig mand er onsdag ved retten i Odense blevet dømt for at have spredt den ulovlige pirattjeneste Popcorn Time ved at eje hjemmesiden popcorntime.dk.

Det skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Den 39-årige mand er blevet idømt seks måneders betinget fængsel, mens han skal have konfiskeret lidt over en halv million kroner, som han har tjent på at have hjemmesiden.

Ifølge anklagemyndigheden er sagen principiel, idet det er den første af sin slags i Europa.

- Aldrig tidligere er en person blevet dømt for medvirken til at udbrede streamingtjenester. Dommen er derfor et vigtigt skridt i bekæmpelsen af ulovlig streaming på internettet og vil vække genklang i hele Europa, lyder det fra Dorte Køhler Frandsen, senioranklager hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kaldet Bagmandspolitiet.

Konfiskeret domæne
Den 39-årige mand er dømt for på hjemmesiden at have vejledt danske brugere om, hvordan de kunne hente app'en Popcorn Time, og hvordan de kunne bruge tjenesten uden at blive opdaget af myndighederne.

Foruden den 39-åriges indtjening, som han fik via reklamer på popcorntime.dk, bliver selve domænet også konfiskeret. Dermed fulgte dommeren en kendelse, der allerede blev afsagt ved et grundlovsforhør i 2015.

Endelig er den 39-årige mand idømt 120 timers samfundstjeneste.

- Dommen er et klart signal til dem, der udbreder ulovlige pirattjenester. Filmindustrien og andre taber milliarder i indtægter hvert år, fordi kriminelle gratis udbyder ulovlige film. Det er et tab for alle. Også forbrugeren, siger Dorte Køhler Frandsen.

Popcorn Time opstod i 2014, men det var først i 2015, at det for alvor blev udbredt i blandt andet Danmark.

Her vakte det straks kontrovers, fordi man via tjenesten streamer film ulovligt via såkaldte torrents. Popcorn Time fungerede altså som en 'gratis' (og ulovlig) konkurrent til tjenester som Netflix og HBO Nordic.

I slutningen af 2015 blev Popcorn Time lukket ned i det meste af Europa. Skaberne svor dog, at de ville vende tilbage, hvilket skete i en ny version i 2016.

Opdateres...