Første kvinde sigtet for at overtræde tildækningsforbud

Blot to dage efter det såkaldte burkaforbud trådte i kraft, har den første kvinde nu fået en bøde

Onsdag 1. august, da tildækningsforbuddet trådte i kraft, omringede hundredvis af maskerede demonstranter Station Bellahøj. Nu er den første sigtelse for ovetrædelse af forbuddet en realitet. Video: Christian Ørtoft
Følg Krimi

Ved du noget, så tip os på sms/mms 1224 (alm, takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

En 28-årig kvinde iført niqab er som den første blevet sigtet for at overtræde tildækningsforbuddet, der trådte i kraft onsdag.

Det oplyser Nordsjællands Politi ifølge Ritzau.

Kvinden kom op at toppes med en anden kvinde på en rulletrappe i Hørsholm Midtpunkt.

- De skubber lidt til hinanden, og det udvikler sig, fortæller vagtchef David Borchersen.

- Under slagsmålet ryger hendes niqab af, men da vi når frem, har hun taget den på igen, siger vagtchef David Borchersen.

Begge kvinder er sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen, men den 28-årige er altså også som den første sigtet for at overtræde tildækningsforbuddet.

- Hun får også at vide, at hun skal afklæde sig sin niqab eller søge væk fra det offentlige rum. Hun vælger så det sidste, siger David Borchersen.

Sådan skal politiet håndhæve tildækningsforbuddet

Siden 1. august har landets betjente skulle håndhæve tildækningsforbuddet. Rigspolitiet har offentliggjort en vejledning, der guider den enkelte betjent til, hvordan forbuddet skal håndhæves i praksis.

Her er en række centrale punkter fra vejledningen:

* Betjenten skal først bedømme, om ansigtet anses for at være skjult. Det afgøres blandt andet af, hvorvidt man kan se og aflæse personens ansigtsudtryk.

* Hvis betjenten mistænker, at personen er underlagt negativ social kontrol, skal betjenten vurdere, om der er grundlag for at efterforske det, og om personen skal tilbydes støtte og hjælp. Eksempelvis hvis personen giver udtryk for at være tvunget til at dække sit ansigt.

* Overtrædelse af tildækningsforbuddet skal behandles som enhver anden overtrædelse af straffeloven. Hvis betjenten finder det nødvendigt, kan personen anholdes og køres til politistationen. Anholdelsen skal ske så skånsomt som muligt.

* Politiet skal generelt håndtere tildækningsforbuddet "under behørig hensyntagen til personens integritet og uden unødig krænkelse af den pågældende".

* Der kan være situationer, hvor en person kortvarigt befinder sig foran en religiøs bygning på vej ind. Her skal betjenten foretage en konkret vurdering om, hvorvidt det er en overtrædelse af forbuddet eller ej.

* Betjenten kan i situationen påbyde personen at fjerne beklædningsgenstanden, der dækker ansigtet, eller fjerne sig fra det offentlige rum.

* Hvis betjenten er i tvivl om, hvordan forbuddet skal håndteres, skal betjenten bede vagtchefen om afklaring.

* Hvis betjenten opdager, at en person, som netop har fået en bøde for overtrædelse af tildækningsforbuddet, igen ifører sig beklædningsgenstanden, er der tale om en ny overtrædelse.

* Politiet skal sikre sig dokumentation på overtrædelsen af forbuddet. Enten ved at tage et foto eller optage video.

Kilder: Rigspolitiet, Berlingske.


Næppe selvtægt
Politiet tog et billede af den 28-årige med niqab, men har også sikret sig materiale fra den omfattende videoovervågning i centeret - blandt andet for at kunne fastslå, om den anden kvinde med vilje rev niqabben af.

- Det var næppe bevidst, at hun gjorde det, og vi opfordrer selvfølgelig ikke på nogen måde til selvtægt, understreger vagtchefen.

Kvinden vil få en bøde på 1000 kroner.

Overtræder hun tildækningsforbuddet igen, stiger bøden til 2000 kroner. Sker det endnu en gang får kvinden en bøde på 5000 kroner, hvorefter bødesummen vil lyde på 10.000 kroner. Hvis hun nægter at betale bøden, vil sagen blive indbragt for domstolene.

Øjenvidne: Fire betjente stod rundt om hende
Ekstra Bladet har efterfølgende været i kontakt med et øjenvidne, der så situationen udspille sig i Hørsholm Midtpunkt. Brian Møller fortæller, at der var flere betjente rundt om kvinden.

- Jeg kom gående ind, og så kunne jeg se, at der stod fire betjente rundt om en lille sammenbøjet kvinde, hvor man kun kunne se hendes øjne. Så vidste jeg jo godt, hvad der var sket.

Brian Møller forklarer slutteligt, at han ikke så meget mere, før han gik videre. 

Fakta: Forbud mod burka elefanthuer og kunstigt skæg

1. august 2018 trådte tildækningsforbuddet - også kaldet burkaforbuddet - i kraft. Men hvad indebærer det?

* Hvad bliver ulovligt med tildækningsforbuddet?

- Det bliver forbudt at bære beklædningsgenstande, der skjuler ansigtet, på offentlige steder.

* Hvad er en 'beklædningsgenstand'?

- En beklædningsgenstand kan være hue, hætte, tørklæde, maske, hjelm, heldækkende dragt, kunstigt skæg og så videre.

* Er der situationer, hvor det alligevel kan være tilladt at tildække ansigtet?

- Ja, man må gerne tildække ansigtet, hvis man har et anerkendelsesværdigt formål. Det kan være vintertøj, når det er koldt, kostumer og masker i forbindelse med karnevaler, fastelavn og halloween.

* Er det et anerkendelsesværdigt formål at bære en beklædningsgenstand af religiøse årsager?

- Religiøst begrundet brug af tildækkende hovedbeklædning anses kun for anerkendelsesværdigt formål i forbindelse med religiøse handlinger.

* Hvad er straffen for overtrædelse af tildækningsforbuddet?

- Overtrædelse af forbuddet vil som udgangspunkt blive straffet med en bøde på 1000 kroner ved første overtrædelse, 2000 kroner anden gang, 5000 kroner tredje gang og 10.000 kroner fjerde gang og derover.

Kilde: Justitsministeriet, Rigspolitiet.

/ritzau/

Læs mere om tildækningsforbuddet herunder:
Niqab'ernes Zorro: Millionær betaler kvinders burka-bøder ^
Fotograf bag berømt billede: Det har stor værdi
Demonstration spærrede politistation af
DF-profil vil modtage burkaforbud-'tak' til kontroversiel demonstration
Sådan kan du lovligt gå med burka: Tilmeld dig Danmarks længste maskebal

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+