Første voldtægtssag efter samtykkelov skal for Højesteret

Anklager kræver tre års fængsel for voldtægt, da mand uden samtykke gennemførte samlejer med kvinde i Esbjerg

1. januar 2021 trådte en ny samtykkelov i kraft. Loven dikterer, at det er strafbart at have samleje med en person, der ikke har samtykket. Nu skal Højesteret for første gang behandle en sag om den nye lov. (Arkivfoto). Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
1. januar 2021 trådte en ny samtykkelov i kraft. Loven dikterer, at det er strafbart at have samleje med en person, der ikke har samtykket. Nu skal Højesteret for første gang behandle en sag om den nye lov. (Arkivfoto). Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

Omkring to uger efter at den nye samtykkelov var trådt i kraft i januar 2021, blev en 19-årig kvinde voldtaget to gange i løbet af en nat i en lejlighed i Esbjerg.

Både by- og landsret har dømt en nu 22-årig mand for voldtægterne, men torsdag er sagen for Højesteret. Det står fast, at manden er skyldig, men den øverste instans skal afgøre, hvordan straffen skal lyde.

I Retten i Esbjerg blev straffen i maj sidste år udmålt til et år og fire måneders fængsel, men Vestre Landsret skærpede i september straffen til halvandet år. I Højesteret går anklagemyndigheden efter det dobbelte - tre års fængsel.

Det var kort før midnat 15. januar 2021, at den unge kvinde tog hen til manden, der befandt sig i en lejlighed i Esbjerg. De to er dog uenige om, hvad der skete.

Den 22-årige mand forklarede i byretten, at der havde været en kontakt på Snapchat mellem de to, hvor der var lagt op til noget seksuelt.

Ifølge JydskeVestkysten var der ifølge ham tale om en hyggelig aften med flirt, energidrink, joints og kæleri. Han har erkendt, at de to har haft sex, men nægtet voldtægt.

Både by- og landsret fandt dog mandens forklaring utroværdig, mens kvindens var detaljeret og troværdig. Begge retter afgjorde, at manden to gange den nat gennemførte samleje med kvinden uden samtykke.

Mange gange i forløbet gav kvinden ifølge landsretten udtryk for, at hun ikke havde lyst og bad tiltalte lade være. Hun sagde også mange gange, at hun ville hjem og bad ham stoppe.

Dog afviste landsretten, at kvinden var så påvirket af alkohol eller stoffer, at hun ikke kunne modsætte sig og give samtykke.

Højesteret ventes at afsige dom om en uge.

FAKTA: Samleje uden samtykke er voldtægt

For første gang skal Højesteret torsdag behandle en sag om voldtægt, efter at den nye samtykkelov er trådt i kraft.

I sagen er en 22-årig mand dømt for at have voldtaget en kvinde to gange i løbet af en nat i januar 2021.

Højesteret skal afgøre, hvad straffen skal være. Manden blev i landsretten idømt halvandet års fængsel, men anklagemyndigheden ønsker en dobbelt så hård straf.

Læs om samtykkeloven her:

* Et flertal i Folketinget stemte 17. december 2020 en ny samtykkelov igennem. Den trådte i kraft 1. januar 2021. Loven dikterer, at det er strafbart at have samleje med en person, der ikke har samtykket.

* Flere lande har en lignende samtykkelovgivning, blandt andet Sverige, Norge, Tyskland og Storbritannien.

* I Storbritannien blev samtykke præciseret i loven i 2003. Siden er antallet af anmeldelser om voldtægt tredoblet.

* Før samtykkeloven afgjordes en sag ud fra, om offeret var udsat for vold, tvang, trusler eller befandt sig i en forsvarsløs tilstand.

* Med lovkrav om samtykke kom der mere fokus på den anklagedes adfærd. Skyldspørgsmålet sker dermed ud fra en vurdering af, om den anklagede har sikret sig, at kvinden frivilligt dyrkede sex.

* Samtykke betyder, at parterne i ord eller handling viser, at de er med på at dyrke sex. Det er altså ikke et spørgsmål om, at de to parter skal underskrive kontrakter eller lignende.

Kilder: Amnesty International og Politiken.

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+