For første gang: PET-agent fortæller om angreb mod Krudttønden

En tidligere sikkerhedskoordinator for PET fortæller i ny bog om oplevelsen i Krudttønden, da en terrorist gik til angreb for tre år siden

En person blev dræbt og tre betjente blev såret under terrorangrebet i Krudttønden for tre år siden. Polfoto: Kenneth Meyer
En person blev dræbt og tre betjente blev såret under terrorangrebet i Krudttønden for tre år siden. Polfoto: Kenneth Meyer

Projektilerne flyver forbi Kurt og rammer den cola-flaske, han står med i hånden.

Havde det ikke været for de to tykke ruder, der adskiller ham og terroristen på gaden, var han nok blevet ramt i ryggen.

Sådan fortæller en tidligere sikkerhedskoordinator for PET i Helle Merete Brix nye bog, Blandt Kolibrier og Kalasjnikover, der udkommer i dag på årsdagen for angrebet på Krudttønden i 2015. 

Det er første gang, at en tidligere PET-agent beretter om angrebet, hvor terroristen Omar el-Hussein skød løs under et debatmøde om kunst og ytringsfrihed.

HazMat-vognen har flere forskellige dragter. En type 1A-dragt er den bedst sikrede dragt, en 3’er er til mindre sikkerhedsopgaver. Krimi Hvis terror-angrebet kommer: Han skal redde dig fra giftgassen 

Aldrig trukket sit våben før
Før den 14. februar 2015 havde Kurt aldrig trukket sit våben på trods af 42 år i politiet.

- Det var en surrealistisk oplevelse. Da de første kugler fløj ind gennem ruden, fortæller han til Helle Merete Brix, som han kender i forbindelse med arrangementet, som forfatteren var medarrangør af.

Kurt vil ifølge forfatteren ikke stå frem i pressen, og derfor er hans efternavn også udeladt fra bogen, hvorfor Ekstra Bladet ikke har kunnet interview ham.

I bogen fortæller han om angsten, der ramte ham, og hvordan han måtte se frygten i øjnene og gribe efter sit våben og gøre sig klar til kamp.

Casper Vesterlyng er dybt taknemmelig over at være live. Han opfatter 12. oktober som sin 'anden fødselsdag' og markerer hvert år Bali-bomberne med at sende gode tanker til dødsofrene og deres pårørende. Foto: Philip Davali. Tæt på Dansk terror-offer: Min hud hang i laser

Terroristen flygter
- Jeg lå og tog sigte til døråbningen et par sekunder, indtil der var en, der sagde: 'Jeg kan ikke se noget derude mere'.

Terroristen var flygtet, selvom han ikke havde fået ram på sit mål, som højst sandsynligt var den svenske muhammedtegner, Lars Vilks.

- Jeg mærker pludselig en sviende smerte i min venstre arm. Jeg registrerede det bare som hov, hvad var det, fortæller Kurt.

Heldigvis var skuddet gået igennem hans arm.

I dag er Kurt gået på pension, men ifølge Helle Merete Brix skyldes det ikke terrorangrebet. Det var planlagt i forvejen.

- Det er klart, at en sådan oplevelse har påvirket ham og de andre betjente meget. Det er en dag, man aldrig glemmer. Men det er ikke derfor, han gik på pension, fortæller Helle Merete Brix til Ekstra Bladet.

En underjordisk bunker kan købes fra omkring 35.000 dollars, og så skal den lige fragtes til Danmark og graves ned. Foto: Atlas Survival Shelters Tæt på Guiden til overlevelse: Sådan skal du gøre, hvis atomkrigen raser

Skjult i et opmagasineringsrum
Helle Merete Brix var også selv til stede i Kulturhuset på Østerbro, da angrebet skete.

Hun var medarrangør af arrangementet og var derfor blandt deltagerne, som blev evakueret, da skuddene lød.

- Det er klart, at det har rørt mig meget, og det har taget noget tid at ryste af mig. Det er en dag, jeg aldrig vil glemme, siger hun.

Angrebet mod krudttønden

Terrorangrebet i Krudttønden den 14. februar 2015 fandt sted i forbindelse med debatmødet: Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed.

Her var den svenske muhammedtegner Lars Vilks blandt andet til stede, og derfor var området sikret af livvagter og PET-agenter.

Ifølge politiets oplysninger skulle Lars Vilks have målet for angrebet.

Tegneren overlevede, men derimod blev filminstruktøren Finn Nørrgaard dræbt.

Desuden blev en betjent og to PET-agenter såret.

Angrebet startede omkring klokken 15:30, hvor gerningsmanden, Omar El-Hussein går mod indgangspartiet.

I alt affyrede han 27 skud, hvor filminstruktøren skulle have forsøgt at tage våbnet fra ham.

Gerningsmanden ender med at flygte fra stedet.

Senere på aftenen går han til Synagoen i Krystalgade i København, hvor han kort før klokken et natten til den 15. februar begyndte at skyde mod en større fest.

Samme nat finder politiet den 22-årige mand, som de skyder og dræber.

1 af 2 En person blev dræbt og tre betjente blev såret under terrorangrebet i Krudttønden for tre år siden. Polfoto: Jens Dresling
2 af 2 En person blev dræbt og tre betjente blev såret under terrorangrebet i Krudttønden for tre år siden. Polfoto: Kenneth Meyer