For retten igen: 'Det vil altid blive ved'

Han kørte Alexander Pedersen ihjel i 2013. I dag var den 45-årige mand for retten igen i en sag om kørsel uden kørekort

13-årige Alexander Pedersen blev offer for en spritbilist 18. november 2013 (Privatfoto)
13-årige Alexander Pedersen blev offer for en spritbilist 18. november 2013 (Privatfoto)

- Jeg er 100 procent sikker på, at jeg ikke kørte den dag. Jeg er dybt ulykkelig over det, der skete for to år siden, og jeg ville aldrig kunne sætte mig bag rattet igen, lød det i retten i Hillerød torsdag eftermidag.

Ordene faldt fra en 45-årige Henrik Trans Pedersen, som er tiltalt for at køre uden førerret. Sagen bygger på ord mod ord, hvor følelser og et anspændt forhold mellem nogle af borgerne i Frederiksværk kommer til skue.

For forholdet er meget stramt.

I november 2013 kørte den 45-årige mand fra netop Frederiksværk 13-årige Alexander Pedersen ihjel. Den 45-årige var påvirket af alkohol, og da han knap en måned efter Alexander Pedersens død skulle for retten, blev han idømt to års fængsel og 10 års frakendelse af kørekortet - et kørekort som i forvejen var taget fra ham adskillige gange.

Den 45-årige mand er ude af fængslet igen på prøveløsladelse, og i dag var han altså endnu en gang for retten.

Ord mod ord
6. marts i år var Henrik Trans Pedersen hjemme hos sin familie i Frederiksværk. Han burde egentlig sidde i fængsel i Jylland, men havde valgt at undlade at dukke op til videre afsoning efter et besøg på Sjælland.

Den morgen så en kvinde angiveligt den 45-årige bag rattet, selv om han ikke må køre. En kvinde, som kendte Alexander Pedersen, inden han blev dræbt.

- Jeg kørte bagved ham et lille stykke, indtil han drejede ind i sin indkørsel og trådte ud ad bilen, sagde kvinden i vidneskranken torsdag eftermiddag.

- Jeg er 100 procent sikker på, at det er ham, for jeg kender hans udseende fra bybilledet, sagde kvinden, og blev afbrudt af den 45-årige, der højt fortalte, at han aldrig havde set hende før.

Kvinden valgte efter en samtale med en kvindelig betjent samme dag i marts at anmelde Henrik Trans Pedersen. Det er på baggrund af den anmeldelse, at sagen torsdag kørte.

Mor til afdød klassekammerat: Jeg er uden ord

'Han lå og sov'
Nogle timer senere kom politiet og hentede den 45-årige mand, så han kunne komme tilbage og afsone sin oprindelige dom. En måned senere - i april - ringede politiet til Henrik Trans Pedersen og informerede ham om, at han var sigtet for at køre uden førerbevis.

- Han lå og sov. Nøglerne ligger under min pude, så han ikke kan køre. Jeg passer rigtig meget på nøglerne. Der er ikke nogen, der har kørt i bilen den dag. Bilen holdt hjemme i indkørslen, sagde Henrik Trans Pedersens kone, der vidnede til fordel for ham, i retten torsdag.

Forsvarsadvokat Peter Hjørne havde medbragt to vidner i sagen. De skulle give den 45-årige et alibi.

- Jeg hørte en dør smække kvart over ni om morgenen, og det var døren ind til mine forældres soveværelse. Jeg kunne høre, at de stod op og lavede kaffe. Der var ikke nogen, der forlod huset den morgen, sagde den tiltaltes søn som det sidste vidne. 

Spritbilist dræbte Alexander - nu skal han i retten igen

Bor alle i samme by
Forsvarsadvokaten spurgte flere gange ind til, hvorfor Henrik Trans Pedersen mener, at nogen skulle anmelde ham på et - ifølge ham - falskt grundlag.

- Jeg bliver personligt forfulgt. Jeg kan ikke vise mig nogle steder uden, at folk nedstirrer mig. Så sent som i går kørte en bil op foran huset og rullede vinduerne ned for at stirre ind, sagde den 45-årige i retten.

Han mener, at det er de pårørende til Alexander Pedersen, som også bor i byen, som har fået det kvindelige vidne til at sige, at hun har set Henrik Trans Pedersen køre igen.

- Der går ikke mere end to dage, inden I hører fra en ny, der siger, at de har set mig køre. Det bliver ved. Jeg føler mig som Mads Mikkelsen i Jagten, sagde den 45-årige.

Det kvindelige vidne understregede dog, at anmeldelsen intet havde med den tidligere sag om Alexander Pedersen at gøre.

- Jeg synes bare ikke, man skal have lov at køre, når man ikke må, sagde hun.

Forsvarsadvokaten påstod frifindelse, mens politianklageren krævede 20 dages ubetinget fængsel og et ophør af prøveløsladelsen.

Der falder dom i sagen 1. oktober.

Alexanders mor: Mit liv er ødelagt for altid

Sagen om Alexander Pedersen - Skulle spise hos mormor
13-årige Alexander Pedersen kom cyklende ad Hillerødvej i Frederiksværk omkring klokken 18 den fatale novemberdag 2013. Han havde kørt på løbehjul sammen med en kammerat om eftermiddagen, og bagefter skulle han cykle hjem til sin mormor. Der skulle han og familien spise aftensmad, som de havde gjort så mange gange før.

Alexander Pedersen nåede dog desværre aldrig frem.

Den 45-årige mand kom kørende i modsatte side af Alexander Pedersen. Forinden havde han netop købt flere snapsekyllinger, og promillen var i forvejen langt over det tilladte.

Pludselig mister han kontrollen over bilen og suser over den modsatrettede kørebane og direkte over på cykelstien, hvor Alexander Pedersen cyklede.

Efter dom over spritbilist: Det bliver aldrig bedre

Han blev dræbt på stedet.

Siden blev den 45-årige dømt to års fængsel og 10 års frakendelse af kørekortet. En dom, som Østre Landsret stadfæstede i juni 2014.

Familien bor stadig i Frederiksværk. Det samme gør den 45-årige spritbilist, som nu er prøveløsladt.

Kørte Alexander ihjel: Spritbilist fik to års fængsel