Forældre anklages for årelangt seksuelt misbrug af fire børn

Far anklages for at lade fremmede mænd forgribe sig seksuelt på børn mod betaling i form af penge og hash

En far forgreb sig gentagne gange seksuelt på flere børn og lod flere fremmede mænd gøre det samme mod betaling i form af penge og hash.

Det er bare nogle af de anklager, der mandag rettes mod en 63-årig mand og en 60-årig kvinde fra Vejen.

Parret er ved Retten i Esbjerg tiltalt for årelang mishandling af fire børn i perioden fra 1987 til 1994.

Kvinden er biologisk mor til alle fire børn, mens manden er biologisk far til to af dem.

Anklageskriftet beskriver en hverdag præget af seksuelle overgreb og fysisk afstraffelse ved hjælp af eksempelvis bælte, pisk og et støvsugerrør.

Børnene blev fjernet fra hjemmet i 2000, men det var først i august 2017, at den ene datter gik til politiet.

Det var altså 30 år efter, de første overgreb ifølge anklageskriftet skulle have fundet sted.

Børnene er i dag mellem 30 og 35 år.

Det er ikke usædvanligt, at børn, som har været udsat for seksuelle overgreb, tøver med at fortælle, hvad de har været udsat for.

- Det er et enormt tabu at have været udsat for overgreb af familien eller ens nærmeste.

- Nogle børn vil tænke, at det er deres egen skyld. Andre har fået at vide, at der vil ske forfærdelige ting, hvis de anmelder det.

- Og så er der en masse skam forbundet ved at have været udsat for overgreb, siger professor i klinisk psykologi Ask Elklit, Syddansk Universitet.

Det er typisk, når barnet er blevet voksen og måske selv har fået børn, at han eller hun er i stand til at tage opgøret med fortiden.

Det siger Helle Borrowman, formand for foreningen Spor - Landsforeningen for voksne med senfølger af seksuelle overgreb.

- Der kommer et vendepunkt, hvor barnet måske selv har fået børn, der når den samme alder, som den voksne person selv havde, da han eller hun blev udsat for overgreb.

- Så kommer man i kontakt med det, som man ellers havde søgt at skubbe fra sig i alle de år, siger Helle Borrowman.

Men da er den psykiske skade ofte sket, og mange lider ifølge formanden af senfølger som angst og depression.

Det skønnes, at to procent af befolkningen har været udsat for alvorlige seksuelle overgreb i barndommen.

I den aktuelle sag fra Vejen er det uvist, i hvilken grad familien har været i myndighedernes søgelys, før børnene blev fjernet.

Vejen Kommune ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere sagen.

Der er afsat ni retsdage til behandlingen af sagen, som ventes afsluttet 5. april.

OVERBLIK: De groveste sager om overgreb på børn

En 63-årig mand og en 60-årig kvinde fra Vejen i Sydjylland er tiltalt for at have udsat fire børn for vold og seksuelt misbrug over en periode på syv år fra 1987 til 1994.

Her er en oversigt over en række grove sager fra de seneste år om overgreb mod børn og unge:

* Skagen: Da en otteårig pige i 2014 sammen med sin mor flytter ind hos morens nye kæreste i Skagen, bliver hverdagen et mareridt for pigen. I juni 2015 afgør Retten i Hjørring, at pigens 53-årige mor og den jævnaldrende stedfar har begået en række seksuelle overgreb mod hende, ligesom de har ladet flere mænd tvinge hende til samleje og oralsex. Moren får otte års fængsel, mens manden får syv års fængsel.

* Bornholm: En adoptivfar og en mor fra Pedersker på Bornholm bliver i april 2013 idømt henholdsvis ti og otte års fængsel af landsretten for at have begået grove sexovergreb mod kvindens to døtre. Børnene fungerede gennem mange år som de dømtes sexslaver.

* Rebild: En 56-årig nordjysk mand bliver i 2012 af Vestre Landsret idømt 12 års fængsel for groft misbrug af otte børn, heriblandt seks af sine egne. Værst gik det ud over mandens ene datter, som blev misbrugt, fra hun var fem år. Landsretten ændrer dommen fra byretten, som lød på forvaring.

* Brønderslev: Et forældrepar fra Serritslev uden for Brønderslev bliver i 2011 i Vestre Landsret dømt for systematisk vold, vanrøgt og misrøgt mod ni sammenbragte børn. Den 42-årige far bliver idømt 11 års fængsel, mens moren på 38 år får fire år bag tremmer.

* Esbjerg: En 41-årig familiefar fra Esbjerg bliver i 2011 idømt syv års fængsel for at have begået sexovergreb mod otte børn gennem mere end 20 år. Manden nægter under sagen alt, men anker ikke dommen.

* Nakskov: En 42-årig mand fra Nakskov bliver i 2010 idømt ti års fængsel for at have misbrugt sin datter, siden hun var 15 måneder gammel. Overgrebene fandt sted gennem seks år. Manden bliver også dømt for at have distribueret børneporno, blandt andet billeder af datteren.

* Sønderborg: Vestre Landsret idømmer i 2010 en 60-årig mand fra Egypten ni års fængsel for at tvinge tre af sine døtre til forskellige former for sex og samleje. Misbruget foregik i syv år i familiens hjem i Sønderborg.

* Tønder: En 47-årig mand idømmes i 2007 ti års fængsel for at have misbrugt sine to døtre og for at have stillet pigerne til rådighed for andre mænd. Børnenes mor får en tidsubestemt behandlingsdom for medvirken til incest. 15 mænd er tilsammen idømt 45 års fængsel for at misbruge den ældste af pigerne. Pigen var da 10-11 år.

Kilde: Ritzau, Anklagemyndigheden.