Forældre i chok: Præsten misbrugte vores 13-årige datter

Politiet fandt billeder, der afslørede forholdet mellem den 46-årige præst og en 13-årig pige

Præsten Dan Peschack har tilstået sex med en 13-årig pige, men benægter overgreb på en 12-årig dreng. Privatfoto
Præsten Dan Peschack har tilstået sex med en 13-årig pige, men benægter overgreb på en 12-årig dreng. Privatfoto
Følg Krimi

En 13-årig pige begyndte ofte at pjække fra skolen, så hun kunne besøge præsten ved Tømmerup Kirke, den 46-årige Dan Peschack i hans præstebolig.

Men det var først, da politiet fandt digitale billeder af seksuel karakter hos præsten, hvor den 13-årige var fotograferet i hans soveværelse, at pigen brød sammen og erkendte overfor sine forældre og politiet, at hun havde haft et langvarigt seksuelt forhold til præsten.

- Hun var forelsket. Hun troede, hun var hans eneste ene, og hun forsøgte at beskytte ham, fortæller den 13-årige piges mor til Ekstra Bladet.

I tirsdags tilstod Dan Peschack i retten i Holbæk sigtelsen om, at han 'gentagne' gange havde haft samleje og andet seksuelt forhold med den 13-årige pige.

Derimod nægter han sig skyldig i en sigtelse om samleje og anden sexmisbrug af en 12-årig dreng.

Nye mistanker mod sex-sigtet præst

Dan Peschack var præst ved Tømmerup Kirke ved Kalundborg i 12 år, og var kendt for at engagere egnens teenagere, blandt andet i ungdomsgruppen 'De Unge Disciple'.

Pjækkede for at besøge præsten
Afsløringen kom som et chok for den 13-årige piges forældre: - Dan har fuldstændigt manipuleret med os alle. Hold kæft, hvor har han været en god skuespiller, siger kvinden.

Dan Peschack har døbt og konfirmeret flere af kvindens børn, senest den 13-årige datter.

Hun begyndte at komme i præsteboligen i efteråret sidste år under konfirmations-forberedelserne. Forældrene opdagede, at datteren i smug ofte besøgte præsten, men blev overraskede, da de i maj blev kaldt til samtale på pigens skole, fordi hun pjækkede ofte.

- Vi vidste ikke, at det var så slemt. Hun tog bare ud til Dan, men vi troede, det blot var noget 'teenage-fnidder', når vi havde haft en mor-datter diskussion. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, han kunne gøre sådan noget, siger moderen.

artiklen forsætter under billedet

Ifølge sigtelsen mod præsten skete sexmisbruget af to børn her i præsteboligen, som i øjeblikket står tom. Dan Peschack har selv sagt sin stilling op. Foto: Jonas Olufson
Ifølge sigtelsen mod præsten skete sexmisbruget af to børn her i præsteboligen, som i øjeblikket står tom. Dan Peschack har selv sagt sin stilling op. Foto: Jonas Olufson
 

Flere gange måtte moderen beordre datteren hjem fra præsten, fordi hun var taget af sted uden at få lov. Moderen skrev flere gange til Dan Peschack og skældte ham ud, fordi datteren besøgte ham i smug. Men han slog det bare hen.

Allerede i forbindelse med konfirmations-forberedelserne opdagede forældrene, at datteren og præsten ofte skrev sammen på facebook og Messenger.

- Han var jo præst
Hendes ældste datter antydede på et tidspunkt, at der måske foregik noget mellem præsten og hendes lillesøster. Men forældrene troede ikke på det.

- Jeg havde nok en mistanke i en periode, men jeg slog det hen, fordi han jo var præst, siger pigens far.

Datterens ændrede adfærd blev dog mere og mere markant, og da præsten blev varetægtsfængslet den 23. juni, sigtet for sex med en 12-årig dreng, holdt pigen fast i, at han måtte være uskyldig.

- Der er ingen tvivl om, at hun var forelsket i ham. Han har kunnet manipulere fuldkommen med hende, siger faderen.

- Men han er den voksne. Det er ham, der skal trække grænsen, og han vidste, det var forbudt, selv om hun gjorde det frivilligt, siger pigens far.

artiklen fortsætter under billedet

Præsten ved Tømmerup Kirke var kendt for at samle mange af de unge omkring sig. Han tog hvert år til Frankrig med en gruppe af de unge. Foto: Jonas Olufson
Præsten ved Tømmerup Kirke var kendt for at samle mange af de unge omkring sig. Han tog hvert år til Frankrig med en gruppe af de unge. Foto: Jonas Olufson
 

Datteren var først til to afhøringer hos Midt- og Vestsjællands politi, hvor hun helt afviste, at der var foregået noget seksuelt mellem hende og præsten.

Men da politiet til sidst kunne lægge beviser på bordet i form af billeder, erkendte hun, efter at hendes bistandsadvokat havde kontaktet forældrene.

- Det var en fredag, hvor hun gik til bekendelse overfor os. Mor, vi har været sammen, sagde hun, fortæller moren.

- Det var et chok. Hvordan kunne Dan gøre det?, siger moderen - der set i bakspejlet selv mener, at hun skulle have fattet mistanke. En dag sagde den 13-årige til sin mor: - Dan siger, jeg har smukke øjne.

I dag er den 13-årige stadig meget svingende i sit humør. Nogle dage er hun ked af det, andre dage forsøger hun stadig at beskytte præsten.

Den 13-årige får nu professionel hjælp til at komme videre med sit liv.

* * *

Kirken var 'forældrefrit' område

'De unge Disciple' kaldte den sigtede præst Dan Peschack sin ungdomsgruppe ved Tømmerup Kirke, hvor præsten samlede unge kirkeinteresserede konfirmander.

På en YouTube video produceret af Folkekirkens Konfirmandcenter fortæller Dan Peschack om sit arbejde med de kristne unge. Også en af hans 'disciple' på 19 år forklarer om formålet med ungdomsgruppen.

- I starten, da ungdomsgruppen begyndte, undrede mange sig over, hvad det var, der foregik nede i kirken, siger Dan Peschack på videoen. Han forklarer, at der er tale om et kristent fællesskab på tværs af alder og tro.

- Mange holder ved til de bliver 18-19 år, hvor de begynder at tage lederroller i ungdomsgruppen.

Forældrefrit område
- Ofte er det forældrene, der er lidt bange. De er ikke vant til, at børnene er interesserede i kirken og synes, det er spændende at komme her. Så ofte skal man have en snak med forældrene og fortælle dem, at det ikke er noget sekterisk, siger Dan Peschack.

Han fortsætter med at forklare, at forældrene skal vide, at det er OK at komme hernede: - Og hvis forældrene har lyst til at være med ville det være dejligt, men det synes konfirmanderne ikke. De vil gerne havde det er forældrefrit område, siger præsten.

Altid børn på besøg
Præsten tog sig meget af børnene og de unge i sognet. Han stod for konfirmationsforberedelserne, som foregik i præsteboligen, men når det ikke var tilfældet havde han stadig mange af de unge på besøg.

- Han havde altid huset fyldt med unge. De lavede mange aktiviteter sammen og tog på ture, siger Hanne Vedberg, som var ven med præsten igennem 12 år.

Hun var hans genbo og kom ofte forbi præstens hjem.

- Hvert år tog han til Frankrig med nogle af dem, han havde konfirmeret, siger hun.

- Synes du ikke, det var mærkeligt, at han brugte så meget fritid sammen med byens unge?

- Nej, for sådan var han. Han var bare sød og omfavnende, siger hun.

Hanne Vedberg var genbo og ven med præsten gennem 12 år i Tømmerup. Nu kan hun ikke slippe tanken om hans gerninger og tror aldrig, de kan blive venner igen. Foto: Jonas Olufson.
Hanne Vedberg var genbo og ven med præsten gennem 12 år i Tømmerup. Nu kan hun ikke slippe tanken om hans gerninger og tror aldrig, de kan blive venner igen. Foto: Jonas Olufson.
 

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.