Forældre til 13-årig er knuste efter omstødt voldtægtsdom

Lærer idømt fængsel for samleje med mindreårig, men frifundet for voldtægt. EL kræver lov opdateret

Østre Landsret gik i en dom torsdag imod byretten og frifandt en lærer for voldtægt af en mindreårig pige. Men han er kendt skyldig i at have haft samleje med en mindreårig. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Østre Landsret gik i en dom torsdag imod byretten og frifandt en lærer for voldtægt af en mindreårig pige. Men han er kendt skyldig i at have haft samleje med en mindreårig. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

En 32-årig tidligere idrætslærer er torsdag i Østre Landsret blevet idømt to års fængsel for at have haft sex med en 13-årig pige.

Dermed slap han væsentligt billigere end i byretten, der idømte ham seks års fængsel for flere voldtægter af pigen.

Landsrettens afgørelse har vakt opsigt, fordi den siger, at pigen frivilligt havde sex med den meget ældre mand.

Pigens forældre skriver i en mail til Ritzau, at de er dybt chokerede og knuste over, at Østre Landsret er gået imod en dom, 'hvor tiltalte blev kendt skyldig i alle tiltalepunkter mod vores datter, og hvor dommen var seks års fængsel'.

De har valgt at være anonyme. Ritzau kender deres identitet.

Forældrene finder det også 'dybt bekymrende, hvor lavt retssystemet generelt dømmer i sager om seksuelle overgreb på børn'.

- Seksuelle overgreb er en af de mest alvorlige forbrydelser, der overhovedet kan begås mod et menneske, og som giver livsvarige følger.

- Når børn udsættes for seksuelle handlinger af voksne, er der aldrig nogensinde tale om frivillighed. Det er altid den voksnes ansvar, skriver de.

I Retten i Næstved fortalte en psykolog, at pigen var traumatiseret og udviste tegn på ptsd efter hændelserne.

Men læreren holdt fast i, at pigen selv havde opsøgt ham.

Efter at have været udsendt til Afghanistan i 2008 som soldat fik han ptsd, og ifølge læreren selv medførte det, at han mistede sin dømmekraft og dermed var indirekte skyld i forholdet til den mindreårige.

Manden var tiltalt for adskillige blufærdighedskrænkelser og voldtægter begået i 2017 og 2018.

Af et af anklagepunkterne fremgik det, at læreren havde taget pigen med ud i en skov, hvor han gav hende håndjern og halsbånd på og voldtog hende.

Forældrene understreger, at 'et 13-årigt barn aldrig nogensinde vil indgå frivilligt i en sådan relation', og at det 'altid er den voksnes ansvar'.

- 16 vidneforklaringer har understøttet vores barns fulde troværdighed, og der har ikke været en eneste vidneforklaring, der har kunnet støtte tiltalte.

- Vi mener, at vores barn har været udsat for de værste overgreb, et barn kan komme ud for. Det takserer Østre Landsret i dag til to års fængsel og kalder det frivilligt, således at tiltalte nu er løsladt, da han har været varetægtsfængslet det seneste halvandet år, skriver de.

Sagen viser ifølge Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, at straffeloven må opdateres.

- Jeg synes virkelig, at den her sag siger noget om, at børn ikke er beskyttet godt nok mod overgreb i Danmark, siger Rosa Lund.

Det er helt oplagt for Folketinget at bede Straffelovrådet, som rådgiver regeringen om strafferet, om at se på de paragraffer, som handler om overgreb mod børn og mindreårige, igennem, mener hun.

Ifølge straffeloven er der altid tale om voldtægt, hvis et barn er under 12 år.

Hvis et barn er mellem 12 og 15 år er det altid ulovligt for en voksen at have sex med det, men der er - som landsretten afgørelse viser - ifølge loven ikke nødvendigvis tale om voldtægt.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.