Forældre til dræbte Sara: Ingen samlede os op

Alex Huus Jensen og Laila Linds datter blev tævet ihjel af sin kæreste. Alligevel fik familien intet tilbud om krisehjælp midt i deres livs mareridt. Og de er ikke de eneste

- Dem, der gør noget forkert, og bliver anholdt, får jo hjælp med det samme, men hvad med ofrene? Hvorfor fik vi ikke hjælp? Hvis det er sådan systemet fungerer, må det laves om. Det skal ikke ske for andre, siger Alex Jensen. Foto: Anita Graversen
- Dem, der gør noget forkert, og bliver anholdt, får jo hjælp med det samme, men hvad med ofrene? Hvorfor fik vi ikke hjælp? Hvis det er sådan systemet fungerer, må det laves om. Det skal ikke ske for andre, siger Alex Jensen. Foto: Anita Graversen
Følg Krimi

‘I kan sidde her, eller I kan tage hjem’.

Det er ordene fra overlægen på Odense Universitetshospital. Alex har lige været inde og identificere liget af sin forslåede datter tidligt om morgenen 17. september 2016. Samme nat er 23-årige Sara Huus Lind Jensen blevet tævet ihjel af sin kæreste, den jævnaldrende Marc Meyer Lindeskov.

Sara Huus Lind Jensen blev blot 23 år. Privatfoto
Sara Huus Lind Jensen blev blot 23 år. Privatfoto

Men selv om det værst tænkelige mareridt pludselig er en realitet, er der ifølge familien, ingen på hospitalet, der tager sig dem. Ingen der samler dem op, trøster, tilbyder dem krisehjælp eller fortæller, hvordan de kan få det. I stedet bliver de efterladt i pårørenderummet.

- Der var ingen hjælp. Så vi gik udenfor, røg en smøg, bandede morderen langt væk og kørte hjem. Dengang tænkte vi jo slet ikke over det - vi kunne jo ikke sætte en tanke sammen -  men i dag forstår vi ikke, at ingen tog  hånd om os, gav os en brochure eller bare et eller andet, siger Alex Huus Jensen.

Ladt i stikken
Sammen med Saras mor og storebror stod han i juledagene frem i Ekstra Bladet og fortalte om Saras liv og død, om deres sorg, og vrede over, at et monster tog livet fra hende på den mest brutale måde, men kan tænke sig.

Men familien har også været i chok over et system, som de føler, lod dem i stikken, da det virkelig gjaldt.

Alex og Lailas datter blev tæsket ihjel: Forhåbentlig døde hun af første slag

Hele forløbet er stadig surrealistisk for familien. Alex Huus Jensen blev banket op natten til lørdag 17. september af to betjente, der fortalte, at Sara havde fået tæsk hjemme hos sig selv. På det tidspunkt forstod Alex slet ikke, hvor alvorligt det var. De sagde godt nok, at hun var i koma, og den ene betjent blev ved med at sige, at det var alvorligt, men den anden gentog igen og igen, at lægerne jo er dygtige i dag.

Betjenten kørte deres vej, og familien måtte smide sig ind i bilen og haste til hospitalet. Benjamin nåede frem før sine forældre og blev ført ind i pårørenderummet, hvor han sad alene og ventede på de andre, før de alle fik den frygtelige besked. 

De blev sendt alene hjem den lørdag morgen, og først da Alex' familie kom søndag eftermiddag - altså halvandet døgn efter at have set maltrakterede og livløse Sara på et klinisk operationsbord - skete der noget. En nevø måtte tage sagen i egen hånd og arrangere, at familien fik psykologhjælp med det samme.

- På det tidspunkt havde vi ikke fået noget hjælp fra hverken politiet eller hospitalet. Vi vidste ikke noget, og anede ikke hvad vi skulle gøre, siger Alex Huus Jensen.

Vi hørte aldrig noget
Ekstra Bladet har været i kontakt med flere efterladte, som har haft samme oplevelse.

23. august 2015 blev fem-årige Victoria Markussen kørt ihjel for øjnene af sin søster, og i 2011 mistede også Selina Munch-Petersen sin datter Felicia i en trafikulykke. I begge tilfælde har familierne oplevet, at de har fået lov at sejle deres egen sø.

Tabu på Facebook: Kan du tåle at se døde Victoria?

- Jeg forstår det simpelthen ikke. Bilisten har jo fået hjælp med det samme, og vores nabo, der bar Victoria ind til siden, fik også krisehjælp med det samme. Men vi fik ikke noget. Hospitalet sagde, at de ville skrive til os senere og invitere os til et møde, hvor vi kunne tale forløbet igennem. Men vi har aldrig hørt noget, siger Victorias mor, Janni Markussen.

Janni har lavet et lille alter for sin datter i entreen.Den lille sko havde Victoria på, da hun blev kørt ned. Foto: Anders Brohus
Janni har lavet et lille alter for sin datter i entreen.Den lille sko havde Victoria på, da hun blev kørt ned. Foto: Anders Brohus

- Det havde hjulpet så meget, hvis der havde været en krisepsykolog på hospitalet, som kunne have håndteret os som familie, fortæller Selina, der siden har fået konstateret ptsd.
Selina Munch-Petersen kæmper for at holde hovedet oven vande. Foto: Philip Davali
Selina Munch-Petersen kæmper for at holde hovedet oven vande. Foto: Philip Davali

Hos Sara Huus Lind Jensens forældre er den barske virkelighed, de går resten af livet i møde med, stadig ubærlig.  De priser sig lykkelige for, at Alex' familie hjalp dem, da de ikke selv havde overskud til at få den nødvendige hjælp. Men der er et hul i systemet, mener Alex Huus Jensen.

- Det rystende er, at han (drabsmanden, red.) fra det øjeblik han blev anholdt har haft adgang til al den hjælp, han havde brug for. Mens vi bare blev sendt hjem og kunne sidde og rådne op, indtil min familie kom. Det ønsker jeg ikke sker for andre. Så må systemet laves om.

Hospitalsdirektør: Ked af deres oplevelse

På Odense Universitetshospital, kalder direktør Michael Dall situationen situationen 17. september kaotisk. Ifølge ham er arbejdsgangene dog blevet overholdt, da familien fik beskeden om, at Sara var død.

- Det er normalt lægen, der informerer de pårørende i disse situationer, og så er der altid minimum en sygeplejerske til stede, som samler op, forsøger at lindre, trøste og giver informationer om, hvor de kan få hjælp. Sygeplejerskernes notater i journalen gør, at jeg er ret overbevist om, at de har gjort det, de plejer, og det er også den tilbagemelding, jeg har fået.

- Men familien føler jo ikke, de blev samlet op - eller fik nogen informationer?
- Den oplevelse, som de har haft kan jeg ikke tage fra dem - det må vi tage til efterretning. Men jeg kan kun se, at vi har gjort det, vi skal gøre. Hvis det ikke har været nok, kan jeg kun være ked af det, for det er ikke den oplevelse, de skal gå herfra med. De har jo i forvejen været i en fuldstændig vanvittig situation.

I forhold til Janni Markussen oplyser Michael Dall, at det fremgår af journalen, at hospitalet har indkaldt familien til et opfølgende møde, men at de udeblev. Janni Markussen holder dog fast i, at den indkaldelse aldrig er nået frem, og hospitalsdirektøren kan ikke afvise, at den er gået tabt i posten.

- Der må være sket en kommunikationsbrist på den ene eller den anden side, og det er rigtig, rigtig ærgeligt, men det er ikke ond vilje. Hvis hun ønsker at få mødet nu, står vi gerne til rådighed.

- Giver kritikken anledning til yderligere refleksion?
- Det gør alle sager, og det er jo oplagt, når vi har nogle pårørende, der ikke føler, at de har fået den hjælp, de skulle have, at vi spørger os selv, om vi kunne have gjort det bedre. Og det gør vi selvfølgelig.

Politiet: Vi kom for sent i gang

Normalt er det politiet, der i krisesituationer skal sørge for, at ofre og pårørende får et telefonnummer til den landsdækkende Offerrådgivningen, så de kan få hjælp med det samme. Det fik Sara Huus Lind Jensens familie ikke. Henrik Justesen. Vicepolitiinspektør ved Fyns Politi beklager, hvis familien følte sig ladt i stikken. Han forklarer, at politiets førsteprioritet i weekenden var sikring af spor, og ingen havde fokus på krisehjælpen.

- Vi havde en fornemmelse af, at når de var taget på sygehuset og hun afgik ved døden der, så var der taget hånd om det rent menneskelige, siger Henrik Justesen og tilføjer:

- Jeg synes normalt, vi er gode til at tage hånd om pårørende, men i denne sag må jeg erkende, at vi først kom i gang mandag, siger Henrik Justesen. Da politiet fik sat familien i kontakt med en offerrådgiver, havde de allerede selv sørget for hjælp.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby